De Stroopwafelshop - Astrid Harrewijn

Bijgewerkt: jul 15

Hoe een Hollandse uitdaging in de wereldstad New York voor Suze een totaal andere wending neemt dan haar stoutste verwachtingen…

Het verhaal

Als de 31-jarige Suze een baan aangeboden krijgt van de werkgever uit haar studententijd neemt ze die spontaan direct aan. Ze krijgt de opdracht om binnen een jaar een Stroopwafelshop neer te zetten in New York. Een bizarre kans om een unieke ervaring op te doen waarbij de kosten worden betaald. Ook twee ex-collega's krijgen deze kans, maar dan in een andere Europese stad. Lukt Suze om binnen een jaar een succesvolle onderneming draaiende te hebben? Dan maakt ze kans op maar liefst honderdduizend euro.


Ondanks het feit dat haar keuze niet door iedereen wordt gewaardeerd zit ze al in het vliegtuig richting the States voor dat ze het zichzelf goed realiseert. Eenmaal in New York blijkt echter dat er geen pand is gekocht in het bruisende hart van de stad, maar in de achterstandswijk Brushwick. Alhoewel de wijk aan populariteit aan het winnen is, is het niet bepaald dé ideale plek om als starter een horecagelegenheid te beginnen.


Juist als Suze denkt dat het een kansloze missie is, komen daar de kleurrijke buurtbewoners op haar pad.

'Ik weet niet waar we naar toegaan , maar wat me wel opvalt, is dat de buurt waar we nu rijden net zo grimmig is als de straat waar ik woon. Ik heb het nog niet gedacht of ze drukt op een knopje waarmee ze alle deuren vergrendeld.'

Look & Feel

Wat een leuke onderscheidende cover heeft dit boek! Naast de frisse illustratie van een jonge vrouw met rugzak en hond (duidelijke verwijzing naar Suze en haar hondje) wordt de voorzijde gesierd door verrassende vrolijke retroletters in glimmende print op een prachtig matte cover.


Leuk grapje is de prijssticker met de stroopwafelprint (overigens is het prijsje zelf ook mooi meegenomen: € 15,99).

'Pak dit avontuur, maak er iets moois van, lach, wees een vrolijke optimist en mocht je ten onder gaan doe dat dan met de grootste grijns die je kunt opbrengen. Tegenslag is niet je grootste vijand, jij bent zelf je ergste vijand. Succes is niet maakbaar, je moet zelf het leven nemen zoals het komt.'

Oordeel

Een prima feelgood verhaal. Schrijfster Astrid Harrewijn heeft in deze roman naast het grappige verhaal van een impulsieve jonge vrouw, een aantal actuele maatschappelijke problemen weten te verwerken die de lezer aan het denken zet. Abortus, geloof, criminaliteit en levensbeëindiging lopen willekeurig door dit luchtige verhaal heen en geven het boek nét even dat onderscheidende sausje.

De fijne schrijfwijze van Harrewijn heeft er voor gezorgd dat het oppakken van het boek goed voelde. Personages kregen een duidelijk beeld in mijn hoofd, karakters werden verrassend goed beschreven en ondanks dat New York voor mij geen bekend terrein is, waande ik me er volledig.


Sterren: ***

Specificaties

Uitgever: Boekerij

Prijs: €15,99 (paperback)/€ 11,99 (e-book)

Publicatiedatum: januari 2020

Pagina's: 288

ISBN: 9789022587225

95 keer bekeken

© 2017-2020 Lottelivre. All rights reserved.