top of page

Tulpengoud - Eva Völler


In 1636, tijdens de Gouden Eeuw, breekt de tulpenkoorts uit. Er wordt massaal gehandeld in tulpenbollen, waarbij de waarde tot ongekende hoogte stijgt. De jonge Pieter gaat in deze tijd in de leer bij schilder Rembrandt van Reijn en belandt daarbij midden in deze bloeiende handel, maar ook de moord op enkele klanten van de beroemde schilder houden de gemoederen flink bezig...

Verhaal

Amsterdam, 1636. De Gouden Eeuw. In de statige herenhuizen langs de grachten hangen talloze kunstwerken. Eén springt er bijzonder in het oog: een kunstwerk van Moeder Natuur zelf: de tulp. En om die te bezitten zijn mensen bereid heel ver te gaan...​

Pieter van Winkel, de nieuwe leerling van meesterschilder Rembrandt van Rijn, is een buitenbeentje. Zijn grote liefde voor wiskunde en zijn talent om raadsels op te lossen vindt men maar vreemd. Wanneer de prijs van tulpenbollen plotseling de pan uit rijst, komt zijn kennis van wiskundige wetten echter bijzonder goed van pas. Maar dan worden verscheidene tulpenhandelaren dood aangetroffen. Het verband? Alle slachtoffers blijken te zijn geportretteerd door Pieters meester, Rembrandt…

Look & Feel

Wat een waanzinnig mooie cover! Deze roept er gewoon om om gekocht te worden. Een prachtige matte cover met een glanslaag over de tulp en de titel, waardoor het boek een luxe uitstraling krijgt.

Het binnenwerk is voorzien van een prettig leesbaar lettertype en een leuk nawoord van de auteur, waarin ze onder andere toelicht wat er feit en fictie is in het boek.

Oordeel

Een lastig boek om een oordeel over te vellen. Het boek kwam een beetje traag op gang en het duurde even voor ik er in zat. Daarentegen heeft de auteur een vlotte schrijfstijl waardoor het boek prettig leesbaar is. Er zit iets in de pen van Völler dat smaakt naar meer. Je wil door blijven lezen.

Aan de hand van beeldende beschrijvingen kan de lezer makkelijk een beeld schetsen van het decor en de bijfiguren. Ook is er zeer leerzame en interessante informatie opgenomen in het verhaal. Met behulp van levendige dialogen krijgt de lezer een flinke en fijne dosis geschiedenis toegeworpen.

Ik vond het zeer lastig om grip te krijgen op de hoofdpersoon. Pieter heeft hele aparte karaktertrekken en een bijzondere denk- en handelswijze. Echt heel lastig om sympathie voor hem op te brengen, want ik ging mij zo nu en dan best irriteren aan zijn irritante trekjes. Toch wil je hem beter leren kennen; je wil weten wat er allemaal in zijn hoofd omgaat. Hij is dus irritant en fascinerend tegelijk...

Kortom: een prima roman die prettig wegleest. Zeer interessant om meer te weten te komen over de tulpenkoorts in de Gouden Eeuw. Voor mij lastig om doorheen te komen door het hoofdpersonage waar ik maar geen grip op kreeg. Wellicht dat dát jou beter afgaat...

Sterren: ***

Specificaties

Uitgave: Paperback, ook verkrijgbaar als e-book

Publicatiedatum: 06-11-2018

Vertaling: Merel Leene

Pagina’s: 384

Prijs: €19,99 (paperback), €12,99 (e-book)

ISBN: 9789022585078

Met dank aan uitgeverij Boekerij voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

RECENTE BERICHTEN

bottom of page