top of page

De hertog op zijn knieën - Evie Dunmore

Bridgerton uitgelezen/uitgekeken en toe aan iets vergelijkbaars? Dan is De hertog op zijn knieën van Evie Dunmore misschien wel precies wat je zoekt. Benieuwd naar mijn mening over deze historische roman? Je leest het hier!

Het verhaal

Engeland, 1879. De briljante maar straatarme Annabelle, dochter van een plattelandsdominee, moet als een van de eerste vrouwelijke studenten haar plek zien te vinden binnen de universiteit van Oxford. In ruil voor haar beurs is ze verplicht de onlangs opgerichte beweging voor vrouwenkiesrecht te steunen.


Haar opdracht: mannen met invloed rekruteren om hun zaak te verdedigen. Haar doelwit: Sebastian Devereux, de koude en berekenende hertog van Montgomery. Haar uitdaging: niet toegeven aan de onmiskenbare aantrekkingskracht van deze man, die voor alles staat waar zij tegen is…


Look & Feel

De cover laat direct zien wat de lezer in handen heeft: een historische roman. De kleuren zijn (op het paarse elementje na) wel wat grauw; dit had voor mij veel kleurrijker gemogen. Het Engelse omslag (Bringing Down the Duke) oogt daarin veel frisser. Jammer dat het omslag vaak voor de Nederlandse markt wordt omgegooid.


Oordeel

Och wat heerlijk dit! Zwijmelen ten top. Dit is echt een boek dat je in een keer wilt uitlezen, omdat je de romantiek voelt opborrelen. Op de cover zit een sticker met de tekst 'Je nieuwe leesverslaving' en daar is niets van gelogen! Eenmaal begonnen aan deze heerlijke historische roman (met een hoog guilty pleasure-gehalte) wil je absoluut niet meer stoppen. Er gebeurt genoeg en de lezer blijft het hele verhaal geprikkeld. Er zit een vleugje spanning in, historie en flink wat romantiek.


De fans van Bridgerton zullen hier erg van gaan genieten! Wel vond ik dit wat beter geschreven en wat meer diepgang bevatten. Dit boek heeft zeker ook een guilty pleasure-gehalte, maar kaart ook wat meer historische feiten en gebeurtenissen aan, zoals de Married Women’s Property Act (die in 1882 werd geamendeerd).


Icoon Jane Austen en haar roman Trots en Vooroordeel worden genoemd in het boek en ik kreeg vaak ook het gevoel dat de auteur haar inspiratie hier vandaan heeft gehaald met haar vooruitstrevende, feministische en vrouwelijke hoofdpersoon en de andere mannelijke hoofdpersoon die je doet denken aan Mr. Darcy. Zo is er ook een koningin die je doet denken aan Lady Catherine én een opstandige broer die doet denken aan Lydia. Fans van deze populaire klassieker zullen dan ook echt smullen van deze historische roman.


Een klein minpuntje vind ik de titel; deze doet wat té boeketreekserig aan en dat past niet geheel bij de inhoud. Tuurlijk zitten er wel wat pikante (bijna) vrijpartijen in waar je het even flink warm van krijgt, maar dat is zo’n klein onderdeel van het verhaal dat ik de titel niet helemaal vind passen.


Het is een boek dat wat mij betreft nog best dikker had mogen zijn, zodat ik er langer van kon genieten! Gelukkig verschijnt op 12 april 2022 het volgende deel in deze De vrouwen van Oxford-serie (De charmante schurk), dus daar kunnen we ons uitgebreid op gaan verheugen! Hoera!


Extra leuk: de paperback is slechts €15,-, dus als je nog twijfelde... Doen!

Sterren: ****

Specificaties

Oorspronkelijke titel: Bringing Down the Duke

Vertaler: Erica Feberwee

Uitgever: Xander Uitgevers

Auteur: Evie Dunmore

Prijs: €15,- (paperback) / €10,99 (e-book)

Publicatiedatum: december 2021

Pagina's: 400

ISBN: 9789401615884


Met dank aan Xander Uitgevers voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Comments


RECENTE BERICHTEN

bottom of page