top of page

De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween - Jonas Jonasson


Stel je bent nét 100 jaar geworden en de werknemers van jouw bejaardentehuis willen dit groots vieren. Je krijgt het flink op je heupen en ziet zo’n feest niet zitten. Wat doe je dan? Voor de honderdjarige Allan is dat een makkelijke keuze: hij klimt uit het raam en verdwijnt.

Inhoud

Allan wordt honderd jaar en dat wordt dus groots gevierd in het bejaardenhuis. De jarige krijgt het echter op zijn heupen en kort voordat het feest losbarst, vertrekt hij omdat hij van mening is dat hij de tijd die hem rest wel beter kan besteden. Hij klimt dus door het raam en verdwijnt tot verbazing van de pers, wethouder en verzorgers. Vanaf het moment dat Allan het bejaardenhuis verlaat, neemt hij de lezer mee op een soort roadtrip, waarbij hij van het ene avontuur in het andere springt. Hij is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die verder niet langs stilstaat bij zijn beslissingen, maar direct handelt en het avontuur op zijn hoogbejaarde leeftijd niet schuwt. Met alle gevolgen van dien - zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in, maar er blijkt enorm veel (maffia)geld in te zitten, hetgeen woeste achtervolgingen tot gevolg heeft. Tegelijkertijd passeren memorabele momenten uit zijn eigen leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel héél bijzonder gezelschap.

Look & Feel

Een vrolijk, kleurrijk boek om te zien. Op het omslag draait het vooral om de tekst (de titel en de auteursnaam), die opvallen door de gebruikte witte achtergrond. De woorden hebben elk een eigen kleur. Ook staat op het (film)exemplaar dat ik heb gelezen een foto van de honderdjarige man zelf, waarbij hij een bom in zijn hand houdt. Dit trekt natuurlijk gelijk de aandacht, want je ziet niet vaak een hoogbejaarde man met een bom in zijn handen... Het binnenwerk voelt zacht aan, door het ietwat dikkere papier (iets meer dan 90 gram) en het lettertype is op een prettige grootte. De hoofdstukken zijn ingedeeld in tijdvakken (bv. Maandag 9 mei 2005).

Oordeel

Het was een boek dat al ontzettend lang op mijn to read-lijstje stond, en toen er in de leesclub van mijn studie (Media, Informatie & Communicatie, HvA) werd geopperd dit boek te lezen, was ik dol enthousiast en ben ik diezelfde dag nog naar de boekwinkel gegaan om een exemplaar te kopen. En ik heb er nog steeds geen spijt van. Wat een humoristisch boek! Je waant je voor even als een bejaarde en krijgt er nog nét geen ouderdomskwaaltjes van. De keuzes van deze honderdjarige man liggen absoluut niet voor de hand en nemen de lezer mee op een avontuur dat je niet snel zal vergeten. Het boek leest lekker weg en houdt je scherp door het gebruik van humor. Jonasson weet hoe hij de aandacht van zijn lezer kan trekken. Het grappige is dat de protagonist handelingen verricht die vaak niet door de beugel kunnen, maar je het hem vergeeft omdat hij tenslotte 'al oud is'... Allan is gewoon likeable!

Tegenvallertjes: er worden ontzettend veel personages geïntroduceerd, wat voor verwarring kan zorgen. Je moet er dan ook echt even voor gaan zitten om het verhaal te kunnen volgen. Gebeurtenissen volgen elkaar ook in rap tempo op en je krijgt als lezer dan ook niet even de kans om bij te komen, of de oude man maakt wéér iets bijzonders mee. Ook de flashbacks naar Allans verleden zijn vaak wat te langdradig. Interessant om wat achtergrondinformatie te krijgen over de protagonist, maar in dit boek gebeurt het een beetje too much. Dit kan natuurlijk ook liggen aan de leeftijd van Allan en dat de schrijver hierop inspeelt (oudere mensen praten graag over vroeger...) door extra ''geschiedenisfeitjes'' te geven.

Sterren: ***

Specificaties

Uitgever: Uitgeverij Signatuur

Uitgave: Paperback Publicatiedatum: 08-04-2014 Pagina's: 360 ISBN: 97890256725044

RECENTE BERICHTEN

bottom of page