top of page

De verloren familie - Jenna Blum


Het is inmiddels al bijna 73 jaar geleden sinds de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. De verloren familie van bestsellerauteur Jenna Blum vertelt het verhaal van twee generaties en de impact die deze verschrikkelijke oorlog op hen heeft gehad.

Verhaal

De Duits-Joodse Peter Rashkin heeft de concentratiekampen van de Tweede Wereldoorlog overleefd, maar verloor zijn familie. Na de oorlog ontvlucht hij Europa en probeert hij in Amerika een nieuw leven op te bouwen. Hij trouwt en krijgt met zijn vrouw June een dochter, maar onder de oppervlakte van zijn geslaagde nieuwe leven sluimeren de herinneringen aan alles wat hij moest achterlaten. Terwijl Peter en zijn gezin te maken krijgen met de snelle veranderingen en spanningen van de naoorlogse jaren in Amerika, dringt het verleden, dat Peter liever zou vergeten, zich steeds meer op. Als hij zijn dierbaren niet nog eens wil verliezen, kan hij de zwaarstwegende herinnering van allemaal niet langer wegstoppen: die aan zijn verloren familie…

Look & Feel

Een prachtig omslag! Een matte beschermlaag zorgt ervoor dat de roman zacht aanvoelt. De persoon in de rode jas moet (volgens Jenna Blum) Peter voorstellen die zijn spullen heeft gepakt en richting New York vertrekt als de Tweede Wereldoorlog ten einde is gekomen. Hij loopt richting the big city waar de onheilspellende lucht plaats heeft gemaakt voor een helder wolkendek met de belofte voor een betere toekomst.

Het boek kwam met een mooi boekenbandje met romantips die aansluiten bij het oorlogsthema. Een slimme zet van de uitgeverij!

Oordeel

Op woensdag 15 november vond 's avonds de exclusieve leesclub met Jenna Blum plaats bij Uitgeverij Boekerij in Amsterdam. Het was natuurlijk een must om voorafgaande deze bijeenkomst het boek te hebben gelezen.

Het boek is onderverdeeld in drie delen aan de hand van drie personages (Peter, June en Elsbeth). In het eerste deel weet Jenna Blum de sympathie voor Peter op te wekken bij haar lezer. Een prachtige verweving van het heden met het verleden en de tragische gebeurtenissen die hem zijn leven lang zullen achtervolgen en zowel letterlijk als figuurlijk diepe littekens achterlaten. Het tweede en derde deel beschrijven dat deze littekens ook wel degelijk van invloed zijn op de levens van Peters nieuwe echtgenote en hun dochter. Ondanks het feit dat deze verhaallijnen mij minder konden boeien, valt op het einde alles weer samen.

Een goed geschreven roman die niet al te lastig wegleest. Het zou niet het eerste boek zijn dat ik aan iemand zou aanraden, wat echt komt door de wat 'verloren' laatste twee delen. Het eerste deel waarbij alles wordt verteld vanuit Peters oogpunt is echter heel boeiend en mooi geschreven.

Sterren: ***

Leesclub met Jenna Blum

Op maandag 13 november ontmoette ik Jenna in de hotellobby van het Ambassade hotel, waar vele auteurs verblijven tijdens hun bezoek aan Nederland. Deze dag stond voor mij in het teken van de bezoeken van thrillerauteur David Hewson en de schrijver Robert Lacey, auteur van The Crown (naar de gelijknamige Netflix-serie). Ze liep de lobby in en ik herkende haar gelijk van foto's door haar blonde haren en knalrode jas. Wat een onwijs leuk mens! Vriendelijk, humoristisch, sociaal en inspirerend; die woorden omschrijven haar denk ik het beste. Ze toonde veel interesse in mij en vertelde vol enthousiasme over haar boeken.

De leesclub werd georganiseerd door uitgeverij Boekerij op woensdag 15 november. Mijn moeder en ik mochten hierbij aanwezig zijn door mijn werkzaamheden bij de uitgeverij als stagiaire Marketing & Publiciteit. Natuurlijk hielpen wij ook een handje mee met de organisatie van het event, dat was bedacht door Jorien de Vries (Marketing & Publiciteit). Schrijfster Carla de Jong (auteur van De Johansons) interviewde Jenna en zorgde ervoor dat de aanwezigen veel achtergrondinformatie kregen over Jenna en haar nieuwe roman. Tijdens het interview kregen de lezers de kans vragen te stellen en na afloop nam Blum ruim te tijd voor iedereen om hun exemplaar van De verloren familie te signeren. Een zeer geslaagde avond!

Jenna Blum heeft tijdens de leesclub verklapt dat ze nog niet klaar is met haar personage Peter, en dat ze druk bezig is met het schrijven van een roman die voorafgaat aan De verloren familie en de Tweede Wereldoorlog; nog voordat Hitler aan de macht komt. Met deze roman wil Blum de link leggen naar de manier waarop Trump momenteel aan de macht is in de Verenigde Staten.

(V.l.n.r. Mama, Jenna Blum en ik tijdens de leesclub bij Uitgeverij Boekerij)

Specificaties

Uitgever: Uitgeverij Boekerij

Uitgave: Paperback met flappen, ook beschikbaar in e-book Publicatiedatum: 07-11-2017 Pagina's: 400 ISBN: 9789022580196

RECENTE BERICHTEN

bottom of page