top of page

Het schaduwspel - Simone van der Vlugt


Stap terug in de woelige tijd van de VOC met Simone van der Vlugt in haar nieuwste roman Het schaduwspel. Dit historische pareltje schenkt de lezer een kijkje in het leven van Eva Ment en Jan Pieterszoon Coen. Een reis die je niet onberoerd achter laat…

Verhaal

Het is het jaar 1623 wanneer de befaamde en hooggeplaatste VOC-er Jan Pieterszoon Coen in Amsterdam blijkt te zijn, waarbij het gonst van de geruchten dat hij op zoek is naar een bruid. Met deze vrouw hoopt hij terug te keren naar de door hem gestichte verre stad Batavia om daar samen hun leven op te pakken. Tijdens een muzikale literaire bijeenkomst van vriendin Tessel, ontmoet hij daar de dan achttienjarige Eva Ment en haar oudere zus Lysbet. Ondanks het feit dat Lysbet qua leeftijd een goede partner voor Jan zou zijn, valt zijn oog direct op de jongste dochter Ment.

Eva is een intelligente jonge vrouw met een rijke interesse. Graag vermaakt zij zich met het lezen van onder andere scheepsjournalen. Dit maakt haar voor Jan Pietersz. Coen een zeer aantrekkelijke bruid.

Als het leven van de familie Ment op alle vlakken uiteindelijk tegenzit, is dat voor Eva een reden om het huwelijksaanzoek dat Jan gedaan heeft te accepteren. Samen met enkele familieleden en hun pasgeboren dochtertje vertrekken zij uiteindelijk naar Batavia, een reis die ruim een half jaar zou duren. Deze tocht zal niet zonder slag of stoot verlopen, maar uiteindelijk bereiken ze de eindbestemming. Een plaats waar de Hollandse kou zo ver weg lijkt ten opzichte van de heersende tropische warmte.

Tijdens het verblijf in Batavia leert Eva dat Jan nog een verborgen verleden heeft. Iets wat Eva lastig vindt om te accepteren, maar zich uiteindelijk bij neer weet te leggen. Het leven in het warme land valt Eva maar zwaar. Wanneer een tropische epidemie enkele dierbaren van haar wegneemt, besluit zij terug te keren naar Nederland. Zal zij ondanks zware hindernissen haar geluk weer vinden?

Look & Feel

Op de papieren omslag van het boek prijkt een prachtige foto van een zeventiende/achttiende-eeuwse vrouw die omhuld wordt door een schaduwspel. Ze opent een raamluik, waardoor er in de afbeelding duidelijke contrasten ontstaan in licht en donker. Op de achterkant is een grote foto van Simone van der Vlugt te zien.

De titel prijkt in een prachtig handgeschreven lettertype op de voorkant van het boek. Dit geeft het geheel een mysterieus en historisch tintje. Mooi hoe de cover spiegelt aan het verhaal.

De stofomslag van het boek heeft een prachtige diepwarme bordeaux kleur, waarbij de titel er met zilverfolie op is gedrukt.

De hoofdstukken zijn eenvoudig ingedeeld in cijfers. En het lettertype is leest heel fijn; het oogt sierlijk en draagt bij aan de historische elementen van het uiterlijk van het boek.

Oordeel

Historische helden komen tot leven en worden door de sublieme beschrijvingen van Simone van der Vlugt mensen van vlees en bloed. Dat is een van de grootste talenten die deze schrijfster bezit.

Als inwoner van Hoorn weet ik dat Jan Pieterszoon Coen in het recente verleden behoorlijk het mikpunt van negatieve aandacht is geweest en dat het behouden van zijn standbeeld op de Roode Steen in Hoorn zelfs ter discussie heeft gestaan. Na het lezen van dit boek heb ik een duidelijker beeld van het leven van J.P. Coen en de redenen voor zijn beslissingen. Het leven in de VOC-tijd was zo makkelijk nog niet…

Een goede toevoeging is het nawoord, waarbij nog de historische feiten op een rij worden gezet en duidelijk wordt hoe Simone historie en haar fantasie samen heeft gebracht.

Het schaduwspel geeft een stukje vaderlandse geschiedenis prijs waar je je vingers bij aflikt. Heerlijk hoe Simone haar lezers om haar vingers weet te winden en hen mee terug in de tijd weet te sleuren. Deze auteur heeft mijn hart gestolen en ik kijk uit naar al het moois dat haar pen nog meer zal bieden.

Kortom: Een boek dat je móét lezen!

Sterren: *****

Specificaties

Uitgave: Hardcover, ook verkrijgbaar als e-book

Publicatiedatum: 03-07-2018

Pagina’s: 348

Prijs: €20,-

ISBN: 9789026337031

Met dank aan uitgeverij Ambo|Anthos voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

RECENTE BERICHTEN

bottom of page