top of page

De stalker in de nacht


In De stalker in de nacht sleurt Robert Bryndza zijn lezer wederom mee in een koelbloedige moordzaak waarbij mannen worden gedrogeerd en in het donker worden verstikt met behulp van zelfmoordzakken. Aan inspecteur Erika Foster de uitdaging om de berekende seriemoordenaar te grijpen voor deze weer toeslaat.

Verhaal

Als de nacht valt en het donker om zich heen grijpt, komt de Night stalker tevoorschijn en maakt deze jacht op zijn prooi. Na het slachtoffer dagenlang te hebben geobserveerd, gaat de stalker op een zeer berekende wijze te werk…

Inspecteur Erika Foster wordt midden in de nacht wakker gebeld met de mededeling dat er een dokter dood is aangetroffen in zijn huis, zonder kleding vastgebonden aan zijn bed en gestikt in een doorschijnende plastic zak die strak om zijn hoofd is gebonden. Enkele dagen later wordt een bekende televisiepersoonlijkheid in dezelfde staat aangetroffen in zijn huis. Wat linkt de slachtoffers aan elkaar en aan hun moordenaar? Aan Erika en haar team de taak om deze seriemoordenaar op te sporen. Zullen zij hierin slagen voor er nog meer doden vallen?

Look & Feel

Een zeer mysterieus en spannend ogend boek. Tof dat er wederom (net als op de cover van zijn eerste boek Het meisje in het ijs) een oog op de cover prijkt. Dit keer is het oog echter niet gesloten en staart een vrouwelijk oog met een intense, heldere blik naar de lezer.

De titel knalt met een knalgele kleur van het voorblad; gaaf hoe dit in contrast is gebracht met de achtergrond die in het donkerblauw is gehuld. Vlak achter de titel zie je, als je heel goed kijkt, zie je een strook plastic lopen die duiden op de zelfmoordzakken die de moordenaar gebruikt. De cover past geweldig bij het verhaal.

De hoofdstukken zijn in standaard cijfers ingedeeld die rechts uitgelijnd zijn. Het lettertype van de broodtekst leest makkelijk weg. Aan het einde nog ‘een kleine boodschap van Rob’ (Robert) aan de lezer, waarbij hij om een recensie vraagt. Aan dat verzoekje geef ik maar al te graag gehoor!

Ik denk dat ik een beetje pech had met dit exemplaar… Na een uurtje te hebben gelezen in de zon lieten de eerste 50 pagina’s ineens los en vielen ze zo uit mijn boek! Daarna volgden al snel de volgende pagina’s, waarna het pas bij pagina 299 ophield met bladzijden sneeuwen. Misschien komt het door de hitte (ik heb dit boek tijdens mijn vakantie in Zuid-Frankrijk gelezen) en lieten de pagina’s hierdoor los van de lijm. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat dit bij alle boeken gebeurt, maar het was flink balen!

Oordeel

Het is Robert Bryndza weer gelukt om een thriller te schrijven die je in een ademteug wil uitlezen! Het was even lastig om in het boek te komen, maar deze schrijver is een meester in het omschrijven van situaties die je kippenvel tot op het bot brengen.

Op sublieme wijze leidt Bryndza zijn lezer door de zoektocht naar de moordenaar, waarbij de lezer al na enkele hoofdstukken de moordenaar op een presenteerblaadje krijgt aangereikt, wat dit geen whodunnit maakt. Het is veel beter! Je weet wie de moordenaar is, hoe deze te werk gaat en wat de motieven van deze persoon zijn en hoe deze in elkaar steekt. Je weet hierdoor meer dan inspecteur Erika Foster en merkt geleidelijk dat alles bijeenkomt en een sterk geheel vormt. Ook krijg je haast sympathie voor de moordenaar, doordat je ontdekt hoe deze persoon zo is geworden; door het zware verleden dat de Night stalker heeft gehad.

Als lezer vraag je je voortdurend af wanneer de ‘stalker’ weer gaat toeslaan en leef je naar het moment toe dat inspecteur Foster de moordenaar bij de kladden grijpt. Of dit gaat gebeuren, ga ik natuurlijk niet verklappen. Maar wat ik wel kan zeggen is dat ik deze thriller met een zeer tevreden gevoel heb gesloten.

Daarnaast is het goed te merken dat deze auteur gevoel voor humor heeft. Dit komt vooral naar voren in de personages van Moss en Peterson en de gevatte opmerkingen die vaak met hen gepaard gaan. Dit zorgt soms voor een kleine grinnik tussen het lezen door.

Wat kan deze man schrijven! Ik kijk absoluut uit naar het derde boek (genaamd Donker water) over deze bijzondere inspecteur Foster, die op 2 oktober 2018 verschijnt.

Kortom: wederom een ijzingwekkende thriller van Bryndza! Wees er maar zeker van dat ik de aankomende nachten eerst even onder mijn bed ga kijken voor ik ga slapen…

Sterren: ****

Benieuwd naar mijn recensie van Het meisje in het ijs, het eerste boek van Robert Bryndza? Lees deze hier.

Specificaties

Uitgave: Paperback, ook verkrijgbaar als e-book

Publicatiedatum: 12-06-2018

Pagina’s: 384

Prijs: €15,-

ISBN: 9789022583227

Met dank aan uitgeverij Boekerij voor het toesturen van een exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.


RECENTE BERICHTEN

bottom of page