top of page

Hallo liefde - Petra Vollinga


In de feelgoodroman Hallo liefde neemt Petra Vollinga haar lezer mee in het leven van zes verschillende mensen, met ieder een eigen verhaal en zoekende naar het geluk. In de eerste instantie lijkt dat voor hen niet te zijn weggelegd, maar geluk blijkt soms dichterbij dan je denkt…

Verhaal

Deze roman draait om de levens van zes uiteenlopende personen die ogenschijnlijk niets met elkaar gemeen hebben. Allen met hun eigen verhaal…

Zo hebben we daar de verbitterde Agnes, gescheiden en moeder van een tweeling. Verlaten door haar ex voor een jonger en strak exemplaar. Het valt niet mee om haar werk en de zorg voor haar kinderen te combineren. Het leven valt haar zwaar en dat neemt ze ex Freek dan ook behoorlijk kwalijk.

Dan is daar Maurice, enigszins klaar met zijn gezapige leventje samen met zijn partner Laurens. In tegenstelling tot zijn vriend verlangt hij soms terug naar zijn wilde jaren, waarin feesten centraal stond. Om zijn huidige leven te ontsnappen boekt Maurice een wel heel bijzondere reis voor Laurens en zichzelf.

Ook voor de reeds lang gepensioneerde Charles heeft het leven zijn glans verloren. Na het overlijden van zijn vrouw Sophia heeft de dag hem weinig meer te bieden. De kleine dingen waar hij altijd zo van genoot, lijken zonder zijn geliefde niets meer waard. Zijn twee kinderen wil hij daar niet mee belasten; zij hebben beiden hun eigen zorgen. In zijn ogen is het tijd om het leven te verlaten…

De jonge Lotte heeft zich neergelegd bij haar rustige leventje. Haar baan als caissière bij de plaatselijke supermarkt en haar lieve kat Dr. Dolittle vullen haar dag. Ooit droomde ze van een studie Sterrenkunde, maar deze grote stap heeft ze nooit durven nemen.

Mats is een vlotte vierdejaarsstudent Geneeskunde die zijn taak erg serieus neemt. Opgegroeid in een gezin zonder vader, die op een dag aankondigde op mannen te vallen en plots zijn gezin verliet zonder ooit meer iets van zich te laten horen. Geneeskunde is van jongs af aan al zijn droom, maar in het studentenleven kan hij zijn draai niet echt vinden.

Als laatste is daar de ongelukkige middelbare scholier Liza, die zich midden in de puberteit bevindt. Haar ouders nemen haar telefoon af als haar schoolresultaten niet al te best zijn. Er zit maar één ding op: bijles nemen...

Ze wonen allemaal bij elkaar in de stad, maar ieder leeft zijn eigen leventje. Totdat die levens op onverwachte manieren met elkaar verweven worden, en de liefde om de hoek komt kijken.

Look & Feel

Een vrolijk ogende cover met een leuke foto van vier pastelkleurige kopjes. De bloemetjes die de cover sieren dragen bij aan een fris uiterlijk. Daarnaast verwijzen de vergeet-me-nietjes, die je ook in de binnenzijde van de omslag vindt, naar een passage in het boek.

Op de voorkant van het boek prijkt de titel in een sierlijk lettertype met een glanslaagje. De rest van de cover is mat. Extra leuk zijn de afgeronde hoekjes. Niet functioneel, maar zó leuk om te zien! Het boek oogt zeer lieflijk.

De hoofdstukken zijn opgedeeld in de perspectieven van de zes personages (Agnes, Maurice, Mats, Charles, Lotte en Liza). Korte hoofdstukken die naadloos in elkaar overgaan.

Oordeel

Wat een fijn boek om te lezen! Geen ‘gewone’ feelgoodroman, maar één die maatschappelijke problemen niet uit de weg gaat. Zo wordt levensbeëindiging, seksuele geaardheid en scheiding zijdelings besproken als een onderdeel van het dagelijks leven.

Petra Vollinga weet op een prettige manier haar personages te beschrijven. Karaktertrekken en huiselijke omstandigheden, alles op een sublieme manier omschreven. Het is niet moeilijk om gelijk in het verhaal te komen en na het even weg te leggen (valt niet mee…) pak je het zo weer op. Hoe verder je in het boek komt, des te beter voel je de rode draad en zie je hoe de levens van de personages verbonden zijn en hoe iedereen zijn of haar draai weer weet te vinden in het geluk.

Bij het vorderen van deze roman kreeg ik steeds meer bewondering voor de manier waarop Vollinga deze roman in elkaar heeft gezet. Het voelt als een mooie puzzel, waarbij alle stukjes naadloos en ongekunsteld in elkaar vallen naarmate het einde nadert.

Kortom: Hallo liefde is een uitermate knap geschreven feelgoodroman die heel fijn wegleest en die je uiteindelijk weglegt met een heerlijke zucht van tevredenheid. Precies zoals een feelgoodroman hoort te doen.

Sterren: ****

Specificaties

Uitgave: Paperback, ook verkrijgbaar als e-book

Publicatiedatum: 03-07-2018

Pagina’s: 280

Prijs: €15,-

ISBN: 9789022582497

Met dank aan uitgeverij Boekerij voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.


RECENTE BERICHTEN

bottom of page