top of page

Gespleten - Karin Slaughter


In Gespleten, de nieuwe thriller van Karin Slaughter, gaat Andrea op zoek naar de ware aard van haar moeder wanneer deze tijdens een schietpartij in een restaurant de schutter weet te overmeesteren. Wat als jouw moeder niet blijkt te zijn wie je dacht?

Verhaal

Andrea Cooper, Andy genoemd door intimi, kent haar moeder door en door. Ze weet dat Laura een onopvallend maar tevreden bestaan leidt en nooit iets voor haar verborgen zou houden. Maar dan lijkt een middagje op stap met haar moeder grote geheimen naar boven te halen...

Tijdens de wekelijkse lunch in hun stamrestaurant wordt het restaurant onder vuur genomen met een groot bloedbad als gevolg. Voor Andrea het door heeft, heeft haar moeder op koelbloedige wijze de schutter overmeesterd en gedood. Andy weet niet wat ze meemaakt!

Dan blijkt dat de schutter het op haar moeder gemunt had. De politie probeert met man en macht te achterhalen wat er precies is gebeurd die dag, maar Laura weigert mee te werken. Ze vraagt Andrea zelfs te vertellen dat ze lijdt aan geheugenverlies en de stad uit te vluchten. Ze stuurt haar naar een opslag, waar Andrea er achter komt dat haar moeder zich al dertig jaar schuilhoudt onder een andere naam en dat alles wat ze over haar verleden heeft verteld, gelogen is.

Wat heeft Laura op haar geweten? Waarom zien anderen haar liever dood dan levend? En kan je iemand nog vertrouwen als die een volslagen vreemde blijkt te zijn, ook als diegene je moeder is?

Wat als jouw moeder niet blijkt te zijn wie je dacht?

Look & Feel

Een simpel ogende paperback met een opvallende titel door de speling met kleurcontrasten. Voor mij was de link tussen de foto op de voorkant van het boek met de inhoud niet helemaal duidelijk, maar de cover oogt mysterieus en wekt interesse op naar het verhaal. De rug van het boek is volledig in het zwart gehuld.

Hoofdstukken zijn ingedeeld in uitgeschreven nummers en zijn vrij lang. Ook is het boek onderverdeeld in twee jaartallen: 2018 en 1986, waarbij de exacte datum ook altijd wordt genoemd. Daarnaast is er een proloog en een epiloog opgenomen in het boek.

Het lettertype van de broodtekst leest fijn weg. Vlak voor de proloog en voor de epiloog zijn quotes van dichteres Emily Dickinson opgenomen, tof gedaan!

Oordeel

Karin Slaughter heeft een zeer gedetailleerde en beeldende schrijfstijl. Hierbij moet je als lezer wel scherp blijven; een lekkere weglezer is het dus niet. De woordenschat van deze auteur is zeer groot, dat merk je vrij snel. Het boek is dan ook ontzettend goed geschreven. Grappig vond ik de referenties naar vele televisieseries in het boek, zoals The Vampire Diaries, Breaking Bad en Outlander (mijn favoriete serie).

Het was vrij lastig om in dit boek te komen. Voor mijn gevoel kwam de verhaallijn pas na een paar (vrij lange) hoofdstukken op gang. Daarnaast vond ik het moeilijk om steeds over te schakelen van heden naar verleden (1986), omdat de verhaallijnen van twee personages door elkaar heen liepen. Slaughter raakte mij daar vaak even kwijt. Naarmate het verhaal vorderde werd dit steeds eenvoudiger en leest het verhaal vlotter, omdat de link tussen deze personages steeds duidelijker werd en Slaughter op vakkundige wijze alles tot een geheel wist te brengen.

Voor het eerst in lange tijd heb ik niet de laatste pagina gelezen voor ik aan deze thriller begon (dat is namelijk een tikje van mij, sorry!). Ik ben blij dat ik het niet heb gedaan. Aan het einde vallen puzzelstukjes op een ontzettend sterke manier samen. Het verhaal wordt heel goed afgerond en je hebt als lezer een vrede met het einde. Slaughter had dit niet beter kunnen doen. Ik begrijp helemaal waarom Netflix deze thriller op het beeldscherm wil brengen.

Al met al een zeer goede thriller die mij nieuwsgierig maakt naar eerder werk van Karin Slaughter. Een aanrader!

Sterren: ****

Specificaties

Uitgave: Paperback, ook verkrijgbaar als e-book of als hardcover (€24,99)

Vertaling: Ineke Lenting

Publicatiedatum: 12-06-2018

Pagina’s: 492

Prijs: €19,99

ISBN: 9789402701562

Met dank aan uitgeverij HarperCollins voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

RECENTE BERICHTEN

bottom of page