top of page

Harry Potter en de Steen der Wijzen - J.K. Rowling


Twintig jaar geleden (ja echt, zo lang is het alweer!) verscheen het eerste Harry Potter-boek van de inmiddels befaamde J.K. Rowling. Deze populaire tovenaarsleerling heeft inmiddels miljoenen harten van over de hele wereld veroverd. Reden genoeg voor mij om na al die jaren deze boekenserie tóch eindelijk eens op te pakken voor de eerste keer, natuurlijk te beginnen met Harry Potter en de Steen der Wijzen.

Verhaal 🧙‍♂

In de Ligusterlaan, op nummer 4, wonen de saaie en hardvochtige meneer en mevrouw Duffeling met hun vervelende en verwende zoontje Dirk. De Duffelingen hadden alles wat hun hartje begeerde, maar als mevrouw Potter, de zus van mevrouw Duffeling, en haar man overlijden, krijgt het gezin Duffeling de voogdij over hun neefje. De kleine Harry Potter komt echter niet in een warm nest terecht; zijn oom en tante behandelen hem alles behalve vriendelijk. Zo wordt de krappe bezemkast onder de trap voor hem omgebouwd tot slaapkamer en moet hij vervelende klusjes voor hen opknappen.

Vlak voor zijn elfde verjaardag wordt het leven van de doodgewone en ongelukkige Harry echter compleet op z'n kop gezet als hij een geheimzinnige brief krijgt van een zeer bijzondere school: Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. In de brief staat dat hij op deze school in de leer mag om de kneepjes van de toverkunst te ondervinden. Hij kan zijn geluk niet op! Eindelijk weg van dat saaie leven bij zijn oom en tante! Met een speciale trein die vertrekt van perron 9¾ belandt hij in een magische wereld, waarin hij les krijgt in vliegkunst, toverdrankjes en monsters en lid wordt van het Zwerkbalteam. Helaas blijkt niet alles rozengeur en maneschijn te zijn, want eenmaal daar komt hij erachter dat zijn ouders zijn vermoord door Voldemort, de Heer van het Duister, en dat hij als baby de aanval van deze machtige tovenaar heeft overleefd; wat hem aardig wat roem oplevert in de magische wereld. Maar is hij deze roem waard en zal hij een nieuwe confrontatie met zijn aartsvijand overleven?

Look & Feel

De uitgave die ik heb gelezen van dit eerste deel van een serie bestaande uit zeven boeken, was een speciale uitgave uit de jubileumcassette ter ere van het twintigjarige jubileum van het verschijnen van het eerste Harry Potter-boek in Nederland (dit was op 20 augustus 1998). Echt edities om van te kwijlen...

Wat een prachtige uitgave! Ik ben helemaal verliefd op de geïllustreerde achtergrond van de cover dit boek met het inmiddels zo vertrouwde logo! Over het logo gesproken... klein nadeel: de folie van het logo vervaagt door gebruik; van de rode folie is dus inmiddels niks meer over en heeft plaatsgemaakt voor een wit logo. Wel een beetje zonde...

Het pocketformaat van het boek is PERFECT! Je kan het ontzettend gemakkelijk meenemen in je tas en valt heerlijk in je hand. Daarnaast zijn de letters gewoon goed leesbaar en is het lettertype ook heel erg fijn.

De hoofdstukken zijn onderverdeeld in cijfers en hebben allemaal een titel die telkens het aankomende hoofdstuk goed samenvat.

Oordeel

Als boekenfreak werd ik regelmatig raar aangekeken als ik vertelde dat ik nog nooit de Harry Potter-boeken van J.K. Rowling had gelezen. 'Maar het zijn mega klassiekers!', 'Ze zijn geweldig!', 'Ga je schamen! Deze móét je gelezen hebben!', enkele zinnen die mij regelmatig naar het hoofd werden geslingerd. Als excuus kwam ik dan met: 'Ja, maar ik heb wel alle films gezien en ik ben zo bang dat de boeken tegenvallen...'. Onzin, nu ik er zo over nadenk. De films zijn gebaseerd op de boeken, dus natuurlijk kunnen die niet tegenvallen. Ik heb simpelweg nog nooit de tijd genomen om de boeken te lezen...

Toen ik de aanbiedingsfolder van uitgeverij De Harmonie bekeek zag ik dat het dit jaar twintig jaar geleden is sinds het eerste boek van de inmiddels befaamde Harry Potter in Nederland verscheen. Ik vond dat ik er nu dus echt niet meer omheen kon en eindelijk eens de boeken moest gaan lezen. Maar een van de eerste vragen die in mij opkwam was: ben ik niet al te oud om de Harry Potter-boeken te gaan lezen? Zijn ze niet voor kinderen bedoeld? Dames en heren, koeken en peren, ik kan jullie nu al vertellen dat dat absoluut niet het geval is! Het eerste boek is al gelijk een stuk minder kinderlijk dan ik had verwacht. Veel mensen vertelden vooraf dat ze het eerste deel vaak heel kinderachtig vonden overkomen, maar het leest heerlijk weg. Tuurlijk, het is hier en daar wat simpel geschreven, maar ik ben zeer positief verrast en dat komt voornamelijk door de schrijfstijl van J.K. Rowling.

Harry Potter en de Steen der Wijzen lijkt in vele opzichten op de verfilming, maar op papier gaat J.K. Rowling veel dieper in op de wereld van deze grote fictieve held. Het boek maakt het mogelijk om je veel meer in te leven door de gedetailleerdere beschrijvingen en de ongelooflijk beeldende schrijfstijl van Rowling. Haar kracht ligt in haar levendige fantasie. In gedachten vliegen de bezemstelen je om de oren en kan je de smekkies (snoepjes) bijna proeven. Zo bijzonder dat iemand zo'n sterke verbeeldingskracht in zich kan hebben en daarmee een subliem uitgedachte nieuwe wereld kan creëren. Ik begrijp nu absoluut de wereldwijde hype rondom de boeken.

Door de veel gedetailleerdere beschrijving viel het mij wel op dat er vrij veel elementen uit het boek niet in de film voorkwamen; onwijs jammer! Ze hebben echt een toegevoegde waarde aan het verhaal. Verhaallijnen worden namelijk veel verder uitgediept, je leert personages beter kennen en je maakt zelfs kennis met personages die in de films helemaal niet voorkomen, zoals Pieter, een vriend van Dirk en centaur Ban.

Er is niets leukers dan een boek dichtslaan met een gevoel van tevredenheid en een grote grijns op je gezicht. Behalve dan een heerlijk boek eindigen met de wetenschap dat je nog meer delen hebt om naar uit te kijken! Ik ga vliegensvlug beginnen in het tweede boek...

Conclusie: je bent nooit te oud om de wondere wereld van Harry Potter te ontdekken. Wat een vreugd brengt deze tovenaarsleerling en zijn avonturen met zich mee. Twijfel jij nog of je wil beginnen met lezen? Stop. Ga dit lezen and I solemnly swear dat het een heerlijke fantasiereis wordt...

Sterren: ****

Specificaties

Uitgave: Paperback, ook verkrijgbaar als e-book of als hardcover

Vertaling: Wiebe Buddingh'

Publicatiedatum: zomer 2018

Pagina’s: 259

Prijs: Dit boek maakt onderdeel uit van een jubileumcassette met alle zeven boeken (in paperback). Deze box is een eenmalige oplage (OP=OP) van €50,-. De prijs van de jublieumcassette met hardcovers bedraagt €100,-.

ISBN: 9789061699767

Met dank aan uitgeverij De Harmonie voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

RECENTE BERICHTEN

bottom of page