top of page

Harry Potter en de Geheime Kamer - J.K. Rowling


Stap wederom in de magische tovenaarswereld van J.K. Rowling met Harry Potter en zijn vrienden Hermelien Griffel en Ron Wemel. In Harry Potter en de Geheime Kamer hoort Harry een angstaanjagende stem in Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Als hij daarnaast een geheimzinnig dagboek vindt en er plotsklaps leerlingen worden aangevallen, neemt Harry de taak op zich om dit mysterie op te lossen.

Verhaal

De befaamde Harry Potter keert terug naar Zweinstein na de zomervakantie te hebben doorgebracht bij zijn vreselijke oom, tante en neefje. Hij vervolgt zijn magische lessen in toverdranken, transfiguratie, bezweringen en Verweer tegen de Zwarte Kunst en wijdt zich aan zijn favoriete sport: Zwerkbal. Maar dan blijken er vreemde dingen te gebeuren op de Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Leerlingen worden aangevallen en Harry hoort een mysterieuze stem door de gangen echoën. Er gaat een gerucht de ronde dat de ‘Geheime Kamer’ is geopend. Een verborgen kamer in het kasteel die alleen geopend zou kunnen worden door de erfgenaam van Zalazar Zwadderich, een van de vier stichters van de toverschool. Volgens de legende wilde Zwadderich vijftig jaar geleden alleen nog maar kinderen uit volbloed tovenaarsgezinnen toelaten op de school, kinderen van ouders die allebei ‘gezegend’ zijn met magische krachten. Na een groot conflict met de andere drie stichters van Zweinstein (Goderic Griffoendor, Helga Huffelpuf en Rowena Ravenklauw) besloot Zalazar de school te verlaten. Voor zijn vertrek zou hij een geheime kamer hebben gecreëerd in het gebouw met daarin een groot gevaar voor de alle tovenaarsleerlingen…

Als Harry een wel heel bijzonder dagboek vindt, blijkt dat dit niet de eerste keer is dat Zweinstein wordt geterroriseerd door dit mysterieuze wezen. Aan de beroemde tovenaarsleerling en zijn heldhaftige vrienden Ron Wemel en Hermelien Griffel de zware taak om de Geheime Kamer en de erfgenaam te vinden en het gevaarlijke wezen te vernietigen voor er nog meer slachtoffers vallen en de school moet sluiten…

Look & Feel

De uitgave die ik heb gelezen van dit tweede deel van een serie bestaande uit zeven boeken, was een speciale uitgave uit de jubileumcassette ter ere van het twintigjarige jubileum van het verschijnen van het eerste Harry Potter-boek in Nederland (dit was op 20 augustus 1998). Echt edities om van te kwijlen...

Ook dit tweede boek heeft een prachtige cover met het inmiddels zo vertrouwde logo van Harry Potter. Helaas vervaagde ook op dit boek de folie die over de tekst 'Harry Potter' was ''geplakt''. Zo ontzettend zonde!

Zoals ik bij de vorige recensie ook al vertelde, is het pocketformaat van het boek perfect. Hierdoor is het boek makkelijk mee te nemen en ligt het goed in de hand. Ook zijn de letters goed leesbaar en is het lettertype prettig om te lezen.

De hoofdstukken in dit boek zijn onderverdeeld in cijfers en hebben allemaal een titel die telkens het aankomende hoofdstuk goed samenvat. Je kan dus bijna raden wat er in dat hoofdstuk centraal staat.

Oordeel

Het is vrij snel te merken dat schrijfster J.K. Rowling zichzelf ontwikkelt tijdens het schrijven van de boeken. Alles is zo mogelijk nóg beter uitgedacht dan in het eerste boek. Als lezer kan je je hierdoor een nog beter beeld schetsen van de fictieve wereld die Rowling creëerde. Zo is het einde veel strakker en beter afgerond dan in het eerste boek en vallen de gebeurtenissen beter samen. Daarnaast maak je wederom kennis met nieuwe personages die je gelijk in je hart sluit.

Het verhaal uit dit tweede boek sprak mij zo veel meer aan, dan die in het eerste boek. Het is een groter mysterie dat veel beter in elkaar zit dan in het eerste boek. Ook leer je alle personages steeds beter kennen door hun de verder uitgediepte karakters.

De relatie tussen Harry en de Duffelingen wordt een stuk heftiger beschreven in het boek, dan dat in de films naar voren komt. Dat zijn oom, tante en neefje absoluut geen liefde kennen voor Harry, wordt in Harry Potter en de Geheime kamer wederom sterk omschreven op papier.

Rowling weet weer op filmische wijze haar lezers te binden aan de tovernaarsleerling en zijn geliefde vrienden. Ik kan niet wachten om het derde boek open te slaan en Harry's nieuwe avonturen te betreden...

Kortom: je stapt op je fictieve bezemsteel en vliegt door Harry Potter en de Geheime Kamer heen. Twijfel je nog of je de boeken moet lezen? Niet meer doen! Gewoon oppakken, want er staat je (in ieder geval in de eerste twee boeken) heel wat moois te wachten.

Sterren: ****

Specificaties

Uitgave: Paperback, ook verkrijgbaar als e-book of als hardcover

Vertaling: Wiebe Buddingh'

Publicatiedatum: zomer 2018

Pagina's: 286

Prijs: Dit boek maakt onderdeel uit van een jubileumcassette met alle zeven boeken (in paperback). Deze box is een eenmalige oplage (OP=OP) van €50,-. De prijs van de jubileumcassette met hardcovers bedraagt €100,-.

ISBN: 9789061699774

Met dank aan uitgeverij De Harmonie voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

RECENTE BERICHTEN

bottom of page