top of page

Een jaar met jou - Julia Whelan


In de aangrijpende roman Een jaar met jou ontmoeten we de Amerikaanse Eleonor Duran, die haar droom laat uitkomen in Oxford, Engeland. Een vastberaden dame die weet wat ze wil. Met een geweldige baan in het vooruitzicht, gunt ze zichzelf eerst een jaar om zich te verrijken met de Engelse cultuur en literatuur aan de universiteit in Oxford. Maar dan komt Jamie Davenport op haar pad en zullen er keuzes gemaakt moeten worden door die vastberaden Ella…

Verhaal

Deze roman speelt zich af in het prachtige Oxford, Engeland, en beschrijft de periode van een jaar uit het leven van Ella, campagneleidster van de eerste vrouwelijke Amerikaanse presidentskandidaat, en haar Poëziedocent Jamie Davenport, die zij op een heel bijzondere manier tegen het lijf loopt als ze in Oxford aankomt. In eerste instantie als een 'verwende blaaskaak', maar aangezien hij haar pad blijft kruisen, leert Ella hem ook op een andere manier kennen en ontwikkelen ze diepere gevoelens voor elkaar. De 'Blaaskaak' blijkt een gevoelig persoon die haar onder meer weet te raken door hun gezamenlijk liefde voor poëzie. Dan blijkt hij een geheim met zich mee te dragen dat beetje bij beetje onthuld wordt tot er geen ontkomen meer aan is en de waarheid op tafel komt.

Gesteund door haar studievrienden ondergaat stoere Ella alle bizarre feiten. Dan moet niet alleen Jamie keuzes maken, maar moet ook Ella bij zichzelf te rade gaan. Gaat zij voor haar uitgestippelde carrière en bewandelt ze haar zorgvuldig geplaveide paadje richting Amerika, of kiest ze voor onzekerheid met een flinke dosis kostbare levenslessen én liefde?

Look & Feel

Een frisse, matte cover met een explosie aan kleuren op een witte achtergrond, waarbij die de inhoud absoluut niet verraden wordt. Diezelfde kleurexplosie treffen we ook aan de binnenzijde van de cover, gedeeltelijk verborgen onder de twee flappen aan voor- en achterzijde.

De hoofdstukken zijn in chronologische volgorde opgesteld en elk hoofdstuk start met een stukje poëzie van een negentiende eeuwse dichter. Prachtig passend bij de setting van de verhaallijn en voelt voor mij als een stukje meerwaarde. Het verhaal wordt verteld van uit het perspectief van Ella.

Het boek sluit af met een stukje over de ervaringen en motivatie van de schrijfster rondom dit boek en als laatste nog enkele vragen die je als lezer kunt gebruiken om het boek nog beter te analyseren, dan wel jezelf te confronteren enkele vragen des levens… Ook prima voor een leesclub natuurlijk!

Oordeel

Een uitermate fijn boek om te lezen! Geen ‘gebruikelijke’ feelgoodroman, maar één die maatschappelijke problemen niet uit de weg gaat. Zo komt bijvoorbeeld euthanasie aan bod, maar ook alleenstaand ouderschap en familievetes worden besproken. Emoties als woede, respect, gemis, wanhoop en humor, alles heeft een plekje in deze roman.

De omgeving waarin dit alles zich afspeelt heeft voor mij een extra dimensie aan het verhaal gegeven aangezien ik meerdere keren Oxford heb mogen bezoeken! Schrijfster Julia Whelan, die zelf ook in Oxford heeft gestudeerd, kan op een prachtige wijze tot in de details deze historierijke universiteitsstad omschrijven! Voor mij een extra puntje waard!

Maar niet alleen de omgeving is door Julia Whelan subliem neergezet in deze roman. Op zeer pakkende wijze laat zij ons kennis maken met de twee hoofdpersonen met al hun intense emoties.

In eerste instantie start het verhaal als een leuke feelgoodroman, maar naarmate de hoofdstukken vorderen, word je het boek ingetrokken en proef je alle emoties die naar voren komen. Een prachtig verhaal over keuzes die niet makkelijk te maken zijn, maar ontzettend veel bewondering op roepen. Het verhaal deed mij overigens erg denken aan Voor Jou van Jojo Moyes...

Kortom: een absolute aanrader die niet zomaar in een hokje te plaatsen is. Fijn om te lezen; het verhaal loopt goed door. Daarnaast heeft de Oxford-setting in dit boek voor mij een meerwaarde. De omgeving is zo mooi omschreven! Maar bovenal een heel aangrijpend verhaal over twee levens, personages die andere keuzes moeten maken dan ze voor ogen hadden. Dit boek moet je écht lezen!

Sterren: ****

Specificaties

Uitgave: Paperback

Publicatiedatum: augustus 2018

Pagina’s: 384

Prijs: € 19,99

ISBN: 9789402701548

Met dank aan uitgeverij HarperCollins voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

 

Nog even een extra leuke notitie: via de Facebookpagina van uitgeverij HarperCollins had ik een autoreis naar Oxford gewonnen! Daar heb ik vorige week met ontzettend veel plezier gebruik van gemaakt met een van mijn beste vriendinnen, Emma. Wat hebben wij genoten! Hier een foto van onze heerlijk avontuurlijke reis (mét het boek natuurlijk) en een kort verslag....

We verbleven in Oxford van donderdag 1 november t/m zondag 4 november en reisden met de Stenaline van Hoek van Holland naar Harwich (en natuurlijk weer terug). WAT EEN SCHIP! Het leek verdorie de Titanic wel!

Eenmaal in Oxford aangekomen verbleven wij in een super mooi hotel met onwijs vriendelijke mensen. Volgens mij hebben we zelfs een vriendschap gesloten met een oudere man die telkens nachtdienst draaide. Beetje jammer dan weer dat we zijn naam nog steeds niet weten.

Op donderdagavond kwamen wij vrij laat aan, dus konden niet veel meer doen, maar op vrijdagochtend zijn wij na een echt English Breakfast (ze hadden alleen jam, sausage, ei en bacon als beleg...) richting het centrum van Oxford gelopen. Een wandeling van ruim 45 minuten, dus wij vonden dan wij wel een Starbucksje verdienden. De kerstspecials zijn er tenslotte weer en Toffee Nut is my favourite blend of all time. Na de koffiestop doken wij gelijk de Waterstones en Blackwell's in, twee van de mooiste boekenwinkels ter wereld. Het was dan ook verdraaid moeilijk om er weer uit te komen! En toen was de dag alweer om...

Op zaterdag hadden wij een enorme spontane bui. Zo spontaan dat wij de bus naar Londen in doken en last minute tickets kochten voor de musical Wicked, gebaseerd op het gelijknamige boek van Gregory Maguire. Voor wie mij niet kent: ik ben totaal niet van zulke avontuurlijke twisten in het leven en met deze actie trad ik dus echt even buiten mijn comfortzone. WAT EEN ERVARING! Het is zo gaaf om soms iets te doen wat je normaal gesproken dus écht niet zou doen. Het leven is te kort om altijd maar langs de kust van jouw veilige haven te blijven.

Zaterdagavond zijn wij na heerlijk te hebben gegeten bij Jamie's Italian (het restaurant van Jamie Oliver) de pub in gegaan en kregen wij veel mannelijke aandacht, omdat wij Guiness dronken en zij blijkbaar nog nooit vrouwen dat bier hadden zien drinken. Oh well, het was een super leuke avond en de nodige alcoholische drankjes werden genuttigd...

Heel veel gezien, meegemaakt en gelachen! En het autorijden in Engeland? Het links rijden viel ontzettend mee; dat had ik niet verwacht. Je went er heel snel aan en moet bij terugkomst in Nederland zelfs even een paar keer goed nadenken voor je de rotonde verkeerd neemt, haha!

Een reis om nooit meer te vergeten!

RECENTE BERICHTEN

bottom of page