top of page

Boek voor mijn dochters - Rowan Coleman


Als alles dat voorheen vanzelfsprekend en veilig was, plots onbekend en vreemd lijkt. Als je herinneringen steeds meer lijken te vervagen en je jezelf lijkt te verliezen in een onbekende wereld, hoe zou dat voelen? In Boek voor mijn dochters weergeeft Rowan Coleman het leven van een Alzheimer-patiënt op ongelooflijk knappe wijze.

Verhaal

Hoe ziet jouw toekomst eruit als je je baan niet meer kunt uitoefenen, je huis niet meer kunt terugvinden of, nog erger, je geliefde of je kinderen niet meer herkent? Het overkomt de vlotte Claire, begin veertiger, moeder van twee dochters en geliefde van Greg. Telkens moet zij meer van haar veilige leventje loslaten en treedt ze binnen in een wereld die Alzheimer heet. De ziekte is haar niet vreemd: haar vader is aan dezelfde ziekte overleden. Helaas een erfelijke variant...

Gesteund door haar moeder, ervaringsdeskundige, gaat het hele gezin de strijd aan. Met elkaar maken ze een 'herinneringenboek' om alles wat was vast te leggen als geheugensteuntje voor Claire, maar ook in de wetenschap dat over niet al te lange tijd dit boek het enige zal zijn dat haar twee dochters en haar man nog van haar zullen hebben.

Ondertussen probeert Claire te ontsnappen aan haar ziekte, haar huwelijk met de man die ze niet (meer) kent, de zorgen van haar moeder en haar huis. Ze gaat op zoek naar herkenning en dingen of mensen die wel passen in haar nieuwe leven. Haar verleden lijkt door haar vingers heen te glippen en de Alzheimer lijkt continu haar veilige vertrouwde oude leven te overheersen. Gelukkig zijn daar nog de schaarse momenten vol gekoesterde herinneringen en haar haast niet te evenaren optimistische kracht en liefde. Maar hoe lang nog? En is die basis stevig genoeg voor het hele gezin?

'Haar verleden lijkt door haar vingers heen te glippen.'

Look & Feel

Een prachtig, fris en lieflijk omslag met de titel en de naam van de schrijfster op de voorzijde.Dit boek vraagt alleen al door de mooie cover om gekocht te worden.

Het formaat van het boek is iets groter dan gemiddeld, maar ligt prettig in de hand. De cover is voorzien van een matte laag en hier en daar een glanslaagje. Heel erg mooi!

De hoofdstukken zijn ingedeeld op tijd en personage. Samen met de personages beleef je verschillende momenten in de tijd. Klinkt misschien verwarrend, maar dat is het absoluut niet.

Oordeel

Deze aangrijpende roman van schrijfster Rowan Coleman is er één die een enorme indruk bij mij heeft achtergelaten. Centraal staat de moederliefde die te allen tijde overheerst.

In deze roman draait het om een vrouw die steeds meer van haar geheugen ziet verdwijnen, terwijl het leven nog zoveel voor haar in petto zou moeten hebben. Een onderwerp dat zeer actueel is en prachtig wordt omschreven in dit boek. Liefde, wanhoop, boosheid en humor; alle emoties komen aan bod.

Op prachtige wijze weet auteur Rowan Coleman de emoties over te brengen op de lezer. Het verhaal wordt beschreven vanuit meerdere personages. Bijzonder, want op deze manier maakt de lezer ook kennis met de emoties van de personen die Claire na staan. We voelen hun wanhoop en zien dat ze allemaal op een andere manier omgaan met het achteruitgaand geheugenverlies van hun vertrouwde Claire. Allen delen ze uiteindelijk één ding: de zorg voor hun zo geliefde dochter, moeder en partner.

Ondanks het trieste en beladen verhaal overheerst het sentiment niet. De roman leest bijzonder prettig weg en de verhalen van moeder Ruth, hoofdpersoon Claire en haar dochter Caitlin lopen prachtig in elkaar over. Knap staaltje schrijverschap!

Het boek was voor mij een zeer informatieve kennismaking met dementie op jongere leeftijd. Maar bovenal een boek waaruit de kracht van moederliefde naar voren kwam, in voor én tegenspoed. Droefheid en humor wisselen elkaar op de juiste momenten af.

Boek voor mijn dochters is een roman met een prachtige indrukwekkende boodschap. Ik moest dan ook zeker hier en daar een traantje wegpinken. Een dikverdiende vijf sterren van mijn kant!

Sterren: *****

Specificaties

Uitgever: Boekerij

Vertaling: Mireille Vroege

Oorspronkelijke titel: The Memory Book

Prijs: €17,25 (paperback met flappen)/€ 3,99 (e-book)

Publicatiedatum: november 2016

Pagina's: 320 pagina's

ISBN: 9789022583005

Dit boek is momenteel ook verkrijgbaar in een goedkopere editie (midprice) van €5,-. Deze is hier te bestellen bij Bol.com.

RECENTE BERICHTEN

bottom of page