top of page

Horen Zien Zwijgen - J.D. Barker


In Horen, Zien, Zwijgen wordt Chicago al ruim vijf jaar geterroriseerd door een moordenaar die zondaars straft door hun kinderen te ontvoeren. De volgende dag ontvangen de ouders een pakketje met daarin een oor. De dag daarna volgen de ogen. Ten slotte de tong.​ Aan detective Sam Porter de taak om deze misdadiger op te pakken voor het volgende slachtoffer valt...

Verhaal

De inwoners van Chicago worden al ruim vijf jaar geterroriseerd door een moordenaar. Deze persoon gaat altijd hetzelfde te werk: hij straft zondaars door hun kinderen te ontvoeren. De volgende dag ontvangen de ouders een pakketje met daarin een oor. De dag daarna volgen de ogen. Ten slotte de tong.

Wanneer op het lichaam van een verkeersslachtoffer een pakketje met een afgesneden oor wordt gevonden, weet detective Sam Porter twee dingen: 1) Dit is de moordenaar die hij zoekt, 2) hij heeft 72 uur om het laatste slachtoffer te vinden, de vijftienjarige Emory, voor zij aan uitdroging overlijdt. Op het lichaam van de moordenaar wordt ook een dagboek aangetroffen dat Emorys locatie prijsgeeft. Maar iets blijft aan Porter knagen. Was de aanrijding wel een ongeluk? En is de overleden man inderdaad de seriemoordenaar, of loopt de echte killer nog vrij rond?

Look & Feel

Op de cover prijkt het gezicht van een jonge vrouw die de lezer met een vrij intense blik aanstaart. Haar ogen lijken je te doorboren. Het beeld geeft eigenlijk vrijwel niets weg over de inhoud; dit had misschien ietsjes beter gekund, maar maakt je tegelijk wel nieuwsgierig naar het verhaal.

Het boek heeft een mat omslag, waarbij de titel en auteur met een glanslaagje zijn bedekt. Dit geeft de thriller een luxere uitstraling. De omvang van het boek is iets groter dan gemiddeld boek, wat wederom een extra luxe is.

Er is gekozen voor een zeer fijn, leesbaar lettertype, waarbij er voor delen uit het verleden gebruik is gemaakt van een ander lettertype. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker schakelen is voor de lezer.

Oordeel

Jeetje, wat een waanzinnig boek! Het gebeurt mij niet vaak dat ik zelfs kriebels in m'n buik krijg door de gruwelijkheden die plaatsvinden in een thriller, maar J.D. Barker kreeg dit meerdere malen voor elkaar in Horen, Zien, Zwijgen. Dit boek is absoluut niet geschikt voor mensen met een zwakke maag. Kleine tip: pak er even een teiltje bij, want er zitten vrij gruwelijke stukken in.

Het verhaal zit waanzinnig goed in elkaar. Barker laat de lezer van de ene in de andere verbazing vallen en weet kippenvel te toveren op plekken waarvan je niet wist dat je daar kippenvel kon krijgen. De verhaallijnen zijn ontzettend goed uitgedacht, waarbij het hier en daar zelfs op emotioneel vlak even slikken is. Ik ben absoluut fan geworden van Porter en zijn team.

De hoofdstukken zijn onderverdeeld in meerdere personages, waarbij het ontzettend makkelijk switchen is van de een naar de ander, omdat je van iedereen wil weten hoe het verder gaat. Door de wisseling van lettertypes maakt het wisselen van perspectief prettiger bij de overgangen tussen delen uit ‘het dagboek’ en de personages uit het heden. Je volgt in Horen, Zien, Zwijgen het dagboek van de moordenaar, detective Porter, zijn collega Clair en slachtoffer Emory. Door de sterke beschrijvingen van karaktereigenschappen en beeldende (haast filmische) omschrijvingen, vliegt de thrillerliefhebber door de pagina's.

In een thriller ben je vaak zo nu en dan even het spoor bijster door de vele 'ontdekkingen' die gedaan worden door degenen die een mysterie proberen op te lossen. De vraag Hoe zat dat ook alweer? is een veelgestelde vraag die in thrillers bij mij opdoemt. In deze thriller is dat echter heel simpel opgelost door de lezer tussen de hoofdstukken door zo nu en dan een kort overzicht te geven van de stand van zaken. Zo blijf je als lezer super goed on track.

Conclusie: Dit is absoluut een thriller die onder je huid kruipt! Dit is absoluut een van de sterkste thrillers die ik tot nu toe heb gelezen. Enige nadeel? HIJ IS ZO SNEL UIT! Gelukkig kunnen wij een vervolg verwachten eind 2019/begin 2020, want WE WANT MORE J.D. BARKER!!

Sterren: *****

Specificaties:

Uitgever: Boekerij

Prijs: €15,99 (paperback)/€11,99 (e-book)

Publicatiedatum: 01-2017

Pagina's: 345

ISBN: 9789026335624

Met dank aan uitgeverij Boekerij voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.​

RECENTE BERICHTEN

bottom of page