top of page

Het schooltje van Auschwitz - Mario Escobar


Het schooltje van Auschwitz is het waargebeurde verhaal van een vrouw die vrijwillig op de trein naar Auschwitz stapte en hoop bracht naar een van 's werelds donkerste plekken.

Het verhaal

Berlijn, 1943. Als haar Roma-man en -kinderen worden weggevoerd, weigert de Duitse Helene Hannemann hen in de steek te laten en wordt ze samen met de rest van het gezin gedeporteerd naar Auschwitz. In het zigeunerkamp werkt ze als verpleegster onder de leiding van kamparts Josef Mengele, die haar opdraagt een schooltje te starten. Hoewel het niets meer is dan nazi-propaganda en een dekmantel voor Mengeles gruwelijke medische experimenten, is Helene met haar schooltje een lichtpuntje in een verder inktzwarte wereld.

Look & Feel

De roman beschikt over vrij grote letters, waardoor je snel over de pagina's vliegt. Je wordt als lezen dus eigenlijk een beetje voor de gek gehouden met de dikte van het boek.

Ik mis voor in het boek een plattegrondje van Auschwitz. Als die erin had gezeten, was het nog makkelijker geweest om je in te leven en de personages te volgen tijdens hun lugubere verblijf in het kamp.

Op de cover van het boek is de gevreesde poort van het concentratie- en vernietigingskamp te zien met de welbekende letters: Arbeit macht frei (arbeid bevrijdt). Een vrouw en haar zoontje staan op het punt deze duistere plek te betreden. Ongetwijfeld een verwijzing naar Helene Hannemann en (een van) haar kinderen.

Oordeel

Wat een hartverscheurend verhaal! Af en toe moest ik het boek echt even wegleggen. Ik kreeg het er soms benauwd van, zo erg greep het mij aan. Toen ik over de laatste bladzijden heen vloog, stonden de tranen zelfs in mijn ogen...

Mario Escobar heeft een zeer eenvoudige en toegankelijke schrijfstijl die ervoor zorgt dat je niet meer kan stoppen met lezen. De letter zijn wel, zoals eerder gezegd, iets aan de grote kant, dus je hebt 'm vrij snel uit.

Wat mij wel echt tegenviel aan dit boek was de manier waarop de auteur Josef Mengele werd 'vermenselijkt'. Hij kreeg in dit boek te veel 'vriendelijke' eigenschappen en werd volgens mij niet goed neergezet als de vreselijke man die hij werkelijk was.

Kortom, een aanrader! Een zeer indrukwekkend verhaal. Niet al te sterk geschreven, maar leest fijn weg.

Sterren: ****

Specificaties

Uitgeverij: KokBoekencentrum

Vertaling: Hilke Makkink

Prijs: €19,99 (paperback)/€14,99 (luisterboek)/€9,99 (ebook)

Pagina's: 320

ISBN: 9789043531382

Met dank aan uitgeverij KokBoekencentrum voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.


RECENTE BERICHTEN

bottom of page