top of page

De leesclub aan het einde van de wereld - Sophie Green


De leesclub aan het einde van de wereld vertelt het verhaal over de vriendschap tussen vijf vrouwen in het Australië van eind jaren ’70 waarin een leesclub deze vrouwen troost, kracht en vriendschap biedt.

Het verhaal

We gaan terug in tijd naar eind jaren ’70 in het verre Australië en maken kennis met vijf vrouwen die ieder beschikken over eigen problemen, geheimen en dromen. Ondanks de afstand down under blijven deze vrouwen elkaar trouw. Internet en mobiele telefoons kennen ze nog niet en het regenseizoen wisselt de periode van extreme droogte af. Dit maakt het leven op de uitgestrekte boerderijen er niet makkelijker op. De bewoners zijn flink op zichzelf aangewezen en ze leiden een zwaar bestaan.

Sybil runt samen met haar man en hun zoon en schoondochter een enorme boerderij. Als Sybil ziet dat Kate, haar schoondochter, zich eenzaam en nutteloos voelt op de boerderij, besluit ze een leesclub in het leven te roepen met drie andere vriendinnen: Rita, een Flying Doctor, de eenzame Amerikaanse Della die ook op een boerderij werkt, en haar vriendin Sally Anne. Zo komen er vijf verschillende vrouwen met verschillende leeftijden en verschillende levens bij elkaar, met één ding gemeen: het lezen van hetzelfde boek. Naast het bespreken van boeken ontstaat er steeds meer ruimte voor het luisteren naar elkaar en dat zorgt voor een bijzondere vriendschap…

Look & Feel

Een prachtige matte cover met glimmende klassieke letters op een nostalgisch ogende voorkant.

Heel leuk en origineel zijn de gedrukte “ezelsoren’’ en de perkament-look waardoor dit boek er echt oud uitziet. De cover heeft flappen en aan de binnenzijde een rode kleur. Een zeer uitnodigend boek om te zien!

De hoofdstukken zijn kort en overzichtelijk en opgedeeld in tijdsblokken en personages. Voor elk tijdsblok staat een soort tijdlijn van wat er zich op historisch gebied in dat jaar heeft afgespeeld, zo staan de geboorte van de eerste reageerbuisbaby en het huwelijk van Prins Charles en Lady Diana er ook tussen. Grappig, omdat een aantal van deze gebeurtenissen ook worden genoemd in het verhaal.

Oordeel

Een fijn boek, alhoewel ik het in het begin wat lastig had met het plaatsen van de hoofdpersonen. Ik moest even goed doorlezen om in het verhaal te komen en de personages en hun bijbehorende karakter te leren kennen. Langzaamaan nam het verhaal een duidelijkere wending. Het is dan ook aan te raden om in het begin even goed door te lezen, zodat je er helemaal inkomt en gelijk een goed beeld kan schetsen van de dames.

Het plot was niet spectaculair, maar dat maakte het boek zeker niet onplezierig om te lezen. Wat ik vooral interessant vond waren de beschrijvingen van hoe men destijds moest communiceren met elkaar met de beperkte middelen van die tijd; zo bestond het telefoneren uit open verbindingen en was het internet nog ondenkbaar.

Al met al een prima roman met leuke historische twists die een mooie voldoende van mij krijgt.

Specificaties

Uitgeverij: De Fontein

Vertaling: Els Franci-Ekeler

Prijs: €19,99 (paperback met flappen), €9,99 (e-book)

Pagina's: 368

ISBN: 9789026144912

Sterren: * * *

Met dank aan uitgeverij De Fontein voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.


RECENTE BERICHTEN

bottom of page