top of page

Een kleine verrassing - Hendrik Groen


Een stap terug in de tijd met onze Hendrik Groen en zijn trouwe vriend Evert Duiker. Beiden wonen nog zelfstandig, zij het met wat hulp en weten elkaar dagelijks te vinden voor een potje schaak met een wijntje en een hapje. Maar als Evert op een dag voor het dagelijkse pot schaak bij Hendrik verschijnt, heeft hij niet alleen de borrelhap bij zich maar ook een ander klein, verrassend pakketje…

Het verhaal

We gaan terug in de tijd en belanden in 2004, het is drie dagen voor Kerstmis. Het leventje van Hendrik Groen en zijn beste vriend Evert Duiker kabbelt door...

Evert is onderweg naar Hendrik voor hun dagelijkse vertier tijdens een potje schaak. Op verzoek van Hendrik fietst hij eerst nog even naar de supermarkt voor twee blikjes bier en de versnapering bij de borrel. Maar het zit hem die dag even niet mee; zijn fiets laat ‘m in de steek en er moet nodig worden geplast. Hoge nood brengt hem halverwege zijn barre rit richting Hendrik, bij de Prinses Margrietschool waar hij in de ingevallen schemering de voordeur open ziet staan. De toiletten daar zijn weldra gevonden, tijd om zijn rit voort te zetten. Dan loopt Evert in de hal van de basisschool tegen een kinderwagen aan met inhoud. In een onbezonnen bui ruilt hij zijn fiets in voor de kinderwagen en vervolgt zijn rit richting zijn vriend zonder alle gevolgen te overzien…

'Beetje uitkijken, ouwe,’ zei een dikke blonde dame in een te strakke legging.

‘Neemt u mij niet kwalijk, speklapje,’ zei Evert minzaam. Dat bracht haar in verwarring. Ze wist niet zeker of ze het goed had verstaan, aarzelde, stak voor de zekerheid haar middelvinger op en liep door.

Look & Feel

Net als de drie voorgaande boeken van Hendrik Groen is ook deze vierde roman (paperback) in een mooi herkenbaar mat wit jasje gestoken. Op de dubbele cover zien we een ouderwetse kinderwagen staan met eraan vastgebonden een roze ballon.

Op de prettige dikke witte pagina’s treffen we relatief korte hoofdstukken die telkens beginnen met een tijdsaanduiding en plaatsvermelding.

Oordeel

Na de verhalen met hun hilarische avonturen, welke afgewisseld worden met ontroerende fragmenten die zich afspelen in het verzorgingstehuis, is het verrassend om even terug te gaan in de tijd van de vriendschap tussen deze twee trouwe vrienden. Het is heerlijk om te lezen hoe deze maatjes op leeftijd hun dagelijks ritme zo eenvoudig genietend oppakken. De humor is zo aangenaam door alle verhalen heen verweven.

Hendrik Groen heeft de gave om in beperkte worden karakters en situaties helder neer te zetten en dat maakt het lezen van zijn romans zeer prettig.

Dit verhaal is geen ‘eenvoudig’ voortzetten van de vorige Hendrik Groen-boeken, maar een verhaal op zich waarin op vaardige wijze karakters subliem worden neergezet. Van betweterige burgemeester tot eenvoudige conciërge. Genieten!

Een nieuwe kijk op het leven van Hendrik Groen die wat mij betreft vier welverdiende sterren krijgt!

Sterren: ****

Specificaties

Uitgever: Meulenhoff

Prijs: €19,99 (gebonden uitgave met papieren flap)/€ 12,99 (e-book)/€ 14,99 (audioboek)

Publicatiedatum: 04-06-2019

Pagina's: 288

ISBN: 9789029093101

Met dank aan uitgeverij Meulenhoff Boekerij voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

RECENTE BERICHTEN

bottom of page