top of page

Drie uur - Rosamund Lupton


In de nieuwe thriller van Rosamund Lupton, bestsellerauteur van Zusje, wordt een Engelse school opgeschrikt door gewapende man die de hele school in gijzeling neemt. Leraren en kinderen verschuilen zich; ontsnapping lijkt uitgesloten. Wie is deze dader en waarom heeft hij het gemunt op deze school?

Het verhaal

Op een koude winterdag wordt een vooruitstrevende -Engelse kostschool opgeschrikt door een brute gijzeling. Vijf leerlingen verschansen zich in de schoolbibliotheek. Een van hen, Hannah, probeert hun zwaargewonde leraar te verzorgen terwijl ze de man die hem neerschoot door de gang heen en weer hoort lopen. Aan de andere kant van de school, in het theater, gaat de repetitie van Shakespeares Macbeth -gewoon door. Het theater is net een bunker, de veiligste plek van de school, en lerares Daphne besluit dat afleiding op dit moment het beste is om de kinderen zich veilig te laten voelen.

In het bos rondom de school rent de veertienjarige Rafi door de sneeuw, op zoek naar zijn broertje Basi. De hele kleuterschool is al geëvacueerd, maar het kleine Syrische jongetje is spoorloos. Buiten de hekken wacht Beth, een van de moeders, wanhopig op nieuws. Ook haar puberzoon Jamie is nog niet gevonden.

De dader heeft aangekondigd dat drie uur na het eerste schot de school zal worden opgeblazen. Wie is hij? Is hij alleen? En waarom heeft hij het gemunt op deze school? Terwijl de angstaanjagende waarheid stukje bij beetje aan het licht komt, tikt de klok meedogenloos door…

Look & Feel

Een zeer mooie cover die door de eenvoud en rust vrij spookachtig oogt. Op het voorplat prijkt een groot zwart raam. Wie ik blik door dit raam werpt wordt opgeslokt door de sneeuw en het onheilspellende bos in de achtergrond.

Bovenaan elk hoofdstuk staat de tijd waarop dat hoofdstuk zich afspeelt. Zo weet je als lezer precies op welk tijdstip je je bevindt in de totale tijdspanne van drie uur.

Oordeel

WAUW! Rosamund Lupton heeft zichzelf overtroffen. Drie uur is een zeer goed geschreven verhaal met een continue spanningsboog. Ook weet Lupton je te verrassen door je in eerste instantie op het verkeerde been te zetten; gelukkig is daar dan de plottwist. Ontzettend goed gedaan!

Er gebeurt ontzettend veel in Drie uur, maar Rosamund Lupton weet precies hoe ze ervoor kan zorgen dat je de draad niet kwijtraakt en goed onderscheid kan maken tussen de personages. Dit laatste is van belang, aangezien je de gijzeling vanuit meerdere perspectieven meemaakt: leraren, kinderen, ouders en een inspecteur. Lupton zorgt er goed voor dat je de personages en hun onderlinge relaties goed leert kennen. Het is eenvoudig om je te verplaatsen in de personages en voelt mee in hun angst, verdriet en ook zeker kracht.

Kortom, Drie uur is een zeer aangrijpend en (helaas) ook zeker actuele thriller die je niet loslaat. Een absolute aanrader.

Sterren: ****

Specificaties

Uitgever: Boekerij

Oorspronkelijke titel: Three hours

Vertaling: Mariëtte van Gelder

Prijs: Tijdelijk €16,99 (t/m 4 mei 2020) (paperback)/ €9,99 (e-book)

Publicatiedatum: 06-02-2020

Pagina's: 368

ISBN: 9789022586228

Met dank aan uitgeverij Meulenhoff Boekerij voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

RECENTE BERICHTEN

bottom of page