top of page

De Stroopwafelshop - Astrid Harrewijn

De nieuwe roman van Astrid Harrewijn, auteur van Drie vrienden, een huis (en een klusjesman): De Stroopwafelshop. Hoe een Hollandse uitdaging in de wereldstad New York voor Suze een totaal andere wending neemt dan haar stoutste verwachtingen…

Het verhaal

De ouders, vriend en beste vriendin van Suze nemen het haar niet in dank af als ze spontaan ja zegt tegen een bizarre uitdaging. Samen met nog twee vrienden uit haar studententijd doet ze mee aan een wedstrijd van de Stroopwafelfabriek: wie maakt in één jaar de meeste winst met een koffietentje waar de stroopwafels vers worden gebakken? De hoofdprijs is honderdduizend euro, de verliezers zijn slechts een ervaring rijker. Suze gaat het in New York proberen, haar vrienden gaan naar respectievelijk Rome en Parijs. Nog voordat ze in het vliegtuig stapt heeft Suze al spijt van deze ondoordachte actie, en als ze door een taxichauffeur in het upcoming maar nog behoorlijk criminele Bushwick, Brooklyn, wordt afgezet, zakt de moed haar al helemaal in de schoenen. Suze heeft haar leven tot nu toe beschouwd als een fijn verblijf in de ballenbak, maar het leven in Bushwick is rauw, eenzaam en vol heimwee. Gelukkig krijgt ze hulp van vier Mexicanen die haar koffietentje verbouwen, wordt ze gesteund door de kleurrijke buurtbewoners die dagelijks hun kopje koffie drinken aan de bewonerstafel, en vindt ze troost bij haar oppashond. Maar is dat genoeg om de hoofdprijs te winnen?

'Ik weet niet waar we naar toegaan , maar wat me wel opvalt, is dat de buurt waar we nu rijden net zo grimmig is als de straat waar ik woon. Ik heb het nog niet gedacht of ze drukt op een knopje waarmee ze alle deuren vergrendeld.'


Look & Feel

Wat een leuke onderscheidende cover heeft dit boek! Naast de frisse illustratie van een jonge vrouw met rugzak en hond (duidelijke verwijzing naar Suze en haar hondje) wordt de voorzijde gesierd door verrassende vrolijke retroletters in glimmende print op een prachtig matte cover.

Leuk grapje is de prijssticker met de stroopwafelprint (overigens is het prijsje zelf ook mooi meegenomen: € 15,99).


'Pak dit avontuur, maak er iets moois van, lach, wees een vrolijke optimist en mocht je ten onder gaan doe dat dan met de grootste grijns die je kunt opbrengen. Tegenslag is niet je grootste vijand, jij bent zelf je ergste vijand. Succes is niet maakbaar, je moet zelf het leven nemen zoals het komt.'


Oordeel

Een fijn feelgood verhaal. Schrijfster Astrid Harrewijn heeft in deze roman naast het grappige verhaal van een impulsieve jonge vrouw, een aantal actuele maatschappelijke problemen weten te verwerken die de lezer aan het denken zet. Abortus, geloof, criminaliteit en levensbeëindiging lopen willekeurig door dit luchtige verhaal heen en geven het boek nét even dat onderscheidende sausje.

De fijne schrijfwijze van Harrewijn heeft er voor gezorgd dat het oppakken van het boek goed voelde. Personages kregen een duidelijk beeld in mijn hoofd, karakters werden verrassend goed beschreven en ondanks dat New York voor mij geen bekend terrein is, waande ik me er volledig.

Sterren: ****

Specificaties

Uitgever: Boekerij

Prijs: €15,99 (paperback)/€ 11,99 (e-book)

Publicatiedatum: januari 2020

Pagina's: 288

ISBN: 9789022587225

RECENTE BERICHTEN

bottom of page