top of page

Amalia - Claudia de Breij

Ter gelegenheid van Amalia’s achttiende verjaardag portretteerde Claudia de Breij op een luchtige wijze traditiegetrouw onze kroonprinses, net zoals destijds Hella Haasse die een portret van Beatrix schreef (1955) en Renate Rubinstein die Willem-Alexander portretteerde in 1985.

De inhoud

Ons eerste echte gesprek voeren we in de werkkamer van haar moeder. Zij op de donkerblauwe bank, ik in een dito fauteuil, onhandig krabbelend in het opschrijfboekje op mijn schoot. Het is een nieuwe Leuchtturm, zo’n chique met lijntjes en paginanummering, door deze schrijfwarenfetisjist speciaal voor dit doel aangeschaft. De bladzijden leeg, het omslag geel. ‘Waarom niet oranje?’ vraagt Amalia. Pas als ik haar aankijk, zie ik haar spottende blik.


Met 'Amalia' zet Claudia de Breij de traditie voort die begon met Hella Haasse die een portret van Beatrix schreef (1955) en Renate Rubinstein die Willem-Alexander portretteerde in 1985 ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag. De prinses heeft Claudia de Breij meegenomen naar plekken die voor haar belangrijk zijn, waaronder de Koninklijke Stallen, het strand en haar school. Ze hebben gesprekken gevoerd over haar motivatie om af te zien van haar toelage, over zingen voor jezelf, cocktails maken, over hoe paardrijden helpt je hoofd leeg te maken en over de voor- en nadelen van sociale media. Ook kwam aan de orde wat het koningschap en haar toekomstige rol momenteel voor haar betekenen. Het boek laat zien wie Amalia nu is door de ogen van Claudia de Breij. Het boek bevat foto’s uit het privéarchief van de prinses.


Look & Feel

Een prachtige, compacte gebonden uitgave met een glanzende stofomslag waarop onze kroonprinses ons tegemoet straalt. Deze foto heeft ze overigens zelf uitgezocht. Op de cover (onder het stofomslag) van het boek prijkt statig de handtekening van Amalia.


Het boek is opgebouwd uit een aantal korte hoofdstukken, elk met een eigen onderwerp.


“Het moment dat je een eenzijdige kijk op het leven hebt, is het moment dat je eigenlijk al verloren bent”

Oordeel

Wie vraagt zich nu niet af hoe het leven van een prinses er uitziet? Zouden we allemaal niet graag eens dolen door die paleisgangen met al die kamers? En vraag jij je ook soms af of Amalia wel eens spijbelt, of ze zelf haar kamer moet opruimen en of ze er überhaupt ook wel eens een troep van maakt?


Claudia de Breij geeft ons op haar eerlijke luchtige en vooral ook (licht) komische wijze antwoord op heel veel vragen. Ze neemt haar lezer aan de hand, geeft deze het gevoel dat je bij de gesprekken aanwezig bent en laat ons haar ervaringen en zienswijze zo meebeleven. Ze schuwt geen onderwerp, maar benoemt ook niet alles. Zoals ze zelf ook schrijft: “omdat er sommige dingen zijn die je wel een-op-een kunt delen, maar niet met de hele wereld. Daarin heb ik de prinses soms beschermd, niet omdat zij een prinses is, maar omdat zij een jonge vrouw is die, al is het in sommige opzichten dan beperkt, alle recht heeft op een privéleven”.


Het boekje (en ik zet er bewust 'je' achter, want hij bevat slechts 110 pagina's (waarbij ook nog een fotokatern)) biedt ons een inkijkje in het leven van de achttienjarige Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria Prinses van Oranje. We leren een zeer intelligente, jonge vrouw kennen met een grote liefde voor paarden en zingen, maar ook beschikt over een goed gevoel voor humor. Ze is perfectionistisch, werkt af en toe in een strandtent van de ouders van een goede vriendin en weet als geen ander wat de toekomst haar zal brengen.


Een mooie uitgave die ik met interesse heb gelezen. Niet alleen de verhalen van onze inmiddels 18-jarige kroonprinses zijn mooi, wij leren een bijzondere jonge vrouw kennen, maar ook de uitermate prettige en humoristische schrijfstijl van Claudia de Breij werkt daar aan mee. Een compacte uitgave die je in één avond (of dag) met plezier uitleest. Een aanrader voor iedereen die onze toekomstige koningin een beetje beter wil leren kennen.


Sterren: ****

Specificaties

Uitgever: Pluim

Auteur: Claudia de Breij

Prijs: €19,99

Druk: 1e druk

Publicatiedatum: november 2021

Pagina's: 110

ISBN: 9789493256637

Comments


RECENTE BERICHTEN

bottom of page