top of page

De bijzondere levens van Violette - Valérie Perrin

Bij het lezen van de flaptekst werd mijn nieuwsgierigheid absoluut aangewakkerd. Dit klonk als een verhaal met een bijzondere insteek. Toen Xander Uitgevers mij vroeg of ik wilde deelnemen aan de blogtour kon ik dan ook niet anders dan er enthousiast aan deelnemen. Werd er voldaan aan mijn verwachting? Dat lees je hier!

Het verhaal

Violette Toussaint is de beheerder van een begraafplaats, waar ze in haar kleine huisje steun en een luisterend oor biedt aan iedereen die het kan gebruiken. Ze is bevriend met de grafdelvers, uitvaartmedewerkers en de priester, kent alle vaste bezoekers en houdt een nauwkeurig archief bij van alle begrafenissen die plaatsvinden. Maar als op een dag de knappe politiechef Julien voor haar neus staat met de mededeling dat hij de as van zijn moeder op het graf van een onbekende man wil zetten, verandert Violettes leven voorgoed. Haar zorgvuldig opgebouwde muur tegen de buitenwereld brokkelt langzaam af, en ze wordt gedwongen haar verleden en haar eigen gevoelens eindelijk onder ogen zien.


Look & Feel

Een (vrij dikke) paperback met een omslag dat helaas naar mijn mening niet helemaal recht doet aan de inhoud. Hij oogt een beetje saai en verbergt het bijzondere verhaal dat het met zich meedraagt. In dit geval gaat Don't judge a book by it's cover zeker op.


Elk hoofdstuk begint met een mooi gezegde/een inspirerend tekstje dat aansluit bij dat betreffende hoofdstuk. Een tekstje dat je echt even op je moet laten inwerken, want de meeste zijn echt schitterend. De hoofdstukken vinden afwisselend plaats in het heden en verleden (zonder dat dit altijd expliciet wordt genoemd), waarbij puzzelstukjes steeds verder in elkaar lijken te vallen. Zo leren we als lezer Violette beter kennen en uiteindelijk ook haar echtgenoot Philippe Toussaint.


“Je kunt je leven niet opnieuw beginnen. Neem een vel papier, scheur het in stukjes; hoe je de stukjes ook aan elkaar plakt, de scheuren, de vouwen en het plakband zullen er altijd zijn.”

Oordeel

Wat een hartverwarmende roman, wauw! Als ik de dappere, excentrieke en een beetje eigenaardige Violette Toussaint een knuffel zou kunnen geven, dan zou ik het direct doen. Doordat het verhaal vanuit de ik-persoon wordt verteld, krijg je op den duur het gevoel alsof je bij haar in haar huisje op de begraafplaats zit aan een kop thee terwijl zij jou op intieme wijze haar trieste, maar mooie verhaal vertelt.


Al direct vanaf het eerste hoofdstuk, dat overigens maar één pagina beslaat, heeft de auteur je in haar macht. Valérie Perrin precies hoe ze ervoor kan zorgen dat de lezer de hoofdpersoon in zijn/haar hart sluit op een haast sprookjesachtige en intieme wijze. Met een warme pen en precies de juiste woorden weet Perrin alles prachtig en op een haast zangerige manier te omschrijven. Bijzonder hoe je tussen de regels door zelf het verhaal compleet kan maken. De onverwachte wending op het einde maakt het verhaal tot eentje die je in je hart sluit.


Verwacht geen roman waar je doorheen vliegt. Dit is er eentje waar je wel even de tijd voor moet nemen en die je op je moet laten inwerken. Dit is er eentje die je aan het denken zet voor een langere tijd en die je wellicht over een paar jaar weer opnieuw wil openslaan.


Kortom: een schitterende roman die je absoluut bij zal blijven. Ga deze alsjeblieft lezen, want deze mag je niet missen!


''Als er telkens als ik aan jou denk een bloem zou groeien, was de aarde een immense bloementuin.''


Sterren: ****

Specificaties

Uitgever: Xander Uitgevers

Auteur: Valérie Perrin

Prijs: €20,99 (paperback) / €9,99 (e-book)

Oorspronkelijke titel: Changer l'eau des fleur

Druk: 1e druk

Publicatiedatum: 05-11-2021

Vertaling: Nicolet de Jong

Pagina's: 480

ISBN: 9789401615921


Met dank aan Xander Uitgevers voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.


Deze blog was onderdeel van een blogtour. De onderstaande bloggers deden ook mee:Comments


RECENTE BERICHTEN

bottom of page