top of page

De bronzen stad - S.A. Chakraborty

Fan van Leigh Bardugo? Fan van het verhaal van Alladin? Dan ga jij smullen van dit nieuwe fantasy-boek! In dit eerste deel van de Daevabad-serie neemt S.A. Chakraborty haar lezers mee in een wereld van vliegende tapijten, magische krachten en verborgen steden.

Het verhaal

Tussen de marktkramen van het achttiende-eeuwse Caïro zingen nog altijd de oude verhalen rond. Verhalen over djinns en geesten. Over steden verborgen in het kolkende zand van de woestijn, vol betoveringen, verlangen en schatten die je stoutste dromen overtreffen. Daar, waar de magie door elke straat stroomt en als stof in de lucht hangt, wacht Daevabad: de legendarische bronzen stad. Achter haar hoge muren en zes djinnpoorten wacht een stad vol intrige en betovering – waar oude vetes verre schaduwen werpen en de machtsstrijd genadeloos is.

Nahri heeft nooit in magie geloofd. Dromen over schatten en verborgen steden is leuk, maar als je de kost verdient met het oplichten van rijke Ottomaanse edelen, heb je wel iets anders aan je hoofd. Tot Nahri tijdens een van haar zwendelpraktijken per ongeluk een mysterieuze djinnkrijger aan haar zijde roept, en ze beseft dat de magische wereld die ze voor onzin hield maar al te echt is. Sterker nog: dat zijzelf er onherroepelijk deel van uitmaakt. Want Nahri heeft nooit geweten waar ze vandaan komt, of hoe het kan dat ze vreemde talen kan verstaan die niemand haar ooit heeft geleerd. Ze hoopt dat de krijger haar de antwoorden kan geven die ze haar hele leven heeft gezocht. Maar iedereen weet dat een wens doen bij een djinn fatale gevolgen kan hebben.


Look & Feel

DAMN. Oké, elke keer als ik denk dat Boekerij zichzelf niet kan overtreffen met de looks van een boek, dan weten ze mij weer met open mond achter te laten. Ook dit keer zijn ze weer flink buiten zichzelf getreden en hebben er een waanzinnig mooi boek van gemaakt. Ik durf te wedden dat veel lezers het boek gewoon hebben gekocht om hoe deze eruit ziet. Echt heel goed gedaan!


Als je het stofomslag verwijdert van het boek, vind je een prachtige bandstempel op het boek. De schutbladen trakteren de ogen van de lezer op schitterende illustraties van de hoofdpersonages én er is een landkaart opgenomen van deze fantasierijke wereld. Als laatste, maar zeker niet het minste, vind je op de snijkanten van het boek een helderblauwe versiering die het boek een lust voor het oog maakt.


Het perspectief van het verhaal wordt afgewisseld tussen Nahri en prins Alizayd (Ali) Qahtani, de jongste zoon van de koning van Daêvabad. Dit wordt bovenaan elk hoofdstuk aangeduid.


Oordeel

In dit eerste deel van de Daevabad-trilogie zuigt S.A. Chakraborty ons in een wereld dat je doet denken aan Alladin meets Leigh Bardugo. De auteur zorgt absoluut voor opwindend en spannend leesplezier en scoort goed op haar vernieuwende, spectaculaire ideeën voor het fantasygenre. Het verhaal zit boordevol magie, fantasie, intriges, mysterie, politiek, en sterke karakters. Als lezer verveel je je geen moment.


De omschrijvingen van de omgeving in het boek zijn zeer goed, waardoor je alles heel beeldend voor je ziet. Je waant je echt gedurende 616 pagina's in Oosterse sferen. Ik kon er niks aan doen, maar ik had dus elke keer het nummer 'Oosterse nacht' van Disney's Alladin in mijn hoofd als ik alleen al naar dit boek keek.


De afwisseling van perspectief is niet storend en maakt het verhaal net even iets meer levendig. Het maakt het verweven van de levens van deze personages net iets interessanter. Wel vond ik het verhaal van Nahri leuker om te lezen dat dat van Ali, omdat Nahri meer avonturen meemaakt; het was net iets spannender en had net iets meer 'doorlees-drive'. Doordat deze personages zo verschillen qua karakter, is het makkelijk om van de een naar de ander over te springen. De personages zijn goed uitgewerkt, waardoor de lezer echt een band met hen schept.


Een klein minpuntje vind ik de grote hoeveelheid verzonnen termen in dit boek; het maakt het vaak heel erg lastig om iets te begrijpen en je moet daardoor echt je hoofd houden bij het verhaal. Aan de andere kant draagt het wel weer bij aan een sterke worldbuilding en is er gelukkig een woorden/begrippenlijst te vinden aan de achterkant van het boek. Hierin zijn de meeste betekenissen te vinden, maar helaas ontbreken er hier ook zeker een paar. Het maakt dat het verhaal soms wat onduidelijk is; alsof de schrijfster zich even liet gaan en vergeet dat de lezer nog niet eerder kennis heeft gemaakt met de wereld die zij hierin creëert.


Kortom, een fijn fantasy-boek voor de fans van Leigh Bardugo dat zeker smaakt naar meer! Ik kijk nu al uit naar het vervolg, want dit deel eindigt met *spoiler alert* een grote cliffhanger. Gelukkig zijn de vervolgdelen er in het Engels al, dus hopelijk kunnen we snel rekenen op meer Daevabad.


Sterren: ****

Specificaties

Uitgever: Boekerij

Oorspronkelijke titel: The City of Brass

Auteur: S.A. Chakraborty

Vertaling: De Vertaalzusjes

Prijs: €24,99 (hardcover) / €7,99 (e-book)

Publicatiedatum: 22 november 2021

Pagina's: 616

ISBN: 9789022594452


Met dank aan uitgeverij Boekerij voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Comments


RECENTE BERICHTEN

bottom of page