top of page

De dorpsdokter - Felicia Otten

We gaan terug naar Hamburg in de begin jaren 50 en maken kennis met de jonge ambitieuze arts Thea Graven. Als zij tijdens een routine operatie de befaamde hoofdchirurg een fatale fout ziet maken, vindt zij dat zijn ontkenning gemeld moet worden. Maar dat wordt haar niet in dank afgenomen en dat betekent het einde van haar carrière binnen het academisch ziekenhuis. Maar bij de pakken neerzitten is niet haar ‘cup of tea’ en wanhopig gaat ze op zoek naar een andere baan.

De inhoud

Thea Graven is een gerespecteerde en veelbelovende arts die zich heeft gespecialiseerd in verloskunde. Als ze ondanks alle tegenwerpingen en waarschuwingen van hogerhand besluit alsnog de falende arts aan te geven, is daarmee het einde van haar carrière binnen het ziekenhuis getekend. Ze wordt op staande voet ontslagen en op alle fronten tegengewerkt door de directie en komt ook bij de overige ziekenhuizen niet meer aan het werk.


Door toeval loopt ze tegen een advertentie aan waarin er in een klein dorp, in de buurt van haar familie, een assistent voor de dorpsdokter wordt gevraagd. Teneinde raad besluit ze impulsief hierop te solliciteren en wordt aangenomen als assistent van de norse arts Georg Berger. Het wordt een stroeve samenwerking en dat de dorpsbewoners een vrouwelijke arts ook niet zien zitten, dat werkt natuurlijk ook niet mee. Ze mist haar man Hans die is omgekomen in de recente oorlog die vers achter haar ligt. Maar de tijd heelt ook hier veel wonden en Dr. Graven leert omgaan met patiënten en leert de geheimen van het dorp, haar bewoners en haar werkgever kennen…


Look & Feel

De matte cover van deze paperback neemt de lezer onmiskenbaar meteen mee naar Duitsland door de karakteristieke vakwerkhuizen die de voorzijde en de binnenkanten van de kaft sieren.


De pagina’s zijn van gelig, dunner papier, hetgeen ik altijd heel prettig vind lezen.


Oordeel

Een heel nieuwe periode wordt omschreven voor mij. Eerder las ik al romans die zich afspeelde net na de oorlog, maar niet eerder vanuit het Duitse perspectief. We stappen hier namelijk in zo’n 5 jaar na de tweede Wereldoorlog en leren Hamburg en het platteland in het Eifelgebied zo kennen. Zijdelings worden de nazi’s en hun activiteiten benoemd maar de nadruk ligt toch op de sporen die de oorlog op de ‘gewone’ Duitse burger heeft achtergelaten. Zo lezen we over smokkel, omgekomen familieleden en volle ziekenhuizen. Dit alles aangevuld met een stukje spanning waardoor je het boek eigenlijk niet weg wilt leggen en door wilt lezen.

Ik was wat cynisch in aanvang ,”bang” een eenvoudige doktersroman in handen te hebben, maar werd verrast door de inhoud van dit boek. Het is een fijne weglezer die ons meeneemt in de avonturen net na de oorlog. We leven met stille bewondering mee met de doortastende Thea die haar mannetje staat in die lastige naoorlogse periode. De personages worden mooi uitgelicht en de pittoreske omgeving mooi omschreven.


Het is de eerste in een reeks en eerlijk gezegd ben ik heel nieuwsgierig naar het volgende deel…


Sterren: ***


Specificaties

Uitgever: Xander Uitgevers

Auteur: Felicia Otten

Vertaler: Rosalyn van Moorselaar

Prijs: €21,99 / E-book € 9,99

Druk: 1e druk

Publicatiedatum: 2 februari 2023

Pagina's: 448

ISBN: 9789401618908


Met dank aan Xander Uitgevers voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Comments


RECENTE BERICHTEN

bottom of page