top of page

De duw - Ashley Audrain

'De vrouwen uit deze familie… We zijn anders.' Drie generatie moeders, met als rode draad de bizarre bindingsangst die hun levenslust en geluk in de weg staat. Deze roman verscheen tegelijkertijd in 32 landen en maakte mij hierdoor zeer nieuwsgierig. Benieuwd naar mijn mening? Je leest het hier!

Het verhaal

We maken kennis met Blythe Conner, een levenslustige doch bescheiden jonge vrouw die op jonge leeftijd het geluk vindt in haar relatie met de eveneens jonge Fox. Een gezin vormen lijkt de logische volgende stap, meer voor Fox dan voor Blythe. Zal ze wel een goede moeder kunnen zijn?


Het geluk lacht hen toe met de zwangerschap van hun eerste kindje. Maar met de geboorte ontstaat ook direct weer die onontkoombare twijfel als de chemie tussen dochter Violet en Blythe allesbehalve positief blijkt te zijn en de natuurlijke moederliefde lijkt te ontbreken.


Haar gevoelens kan ze niet delen met de vader van Violet, bij hem gedraagt ze zich immers als de perfecte baby. Is een eerstgeborenen altijd iets lastiger? Of kloppen haar gevoelens en is er iets niet in de haak? Blythes verleden speelt weer op en het niet kunnen delen met haar geliefde maakt haar nog onzekerder.


Ondanks haar jonge leeftijd weet Violet haar moeder enorm te bespelen en dat maakt haar nog onzekerder.

Met de geboorte van hun tweede kindje, zoon Sam, lijken andere tijden aan te breken als haar band met hem er één blijkt te zijn vol onvoorwaardelijke liefde. Tot ook hier het noodlot zich aankondigt…


'Ik voelde me niet meer mijn moeders dochter. Ik voelde me jouw vrouw. Jarenlang had ik gedaan of ik volmaakt bij je paste. Ik wilde dat je gelukkig was. Ik wilde alles zijn behalve de moeder waar ik uit voortkwam. En dus wilde ik ook een baby.'


Look & Feel

Een eenvoudige strak ogende en matte cover, met daarop een aquarel van twee gespiegelde vrouwenhoofden. Een schitterend stukje kunst.

Het boek is ingedeeld in hoofdstukken en in tijdsvlakken. Beide ook in een eigen lettertype. Zo kunnen we goed de drie verhaallijnen onderscheiden die door elkaar heen lopen. Door de relatief korte hoofdstukken leest het verhaal goed weg en is alles makkelijk bij te benen.


'Haar ogen zijn nog steeds op mij gericht. Ik schuif onwillekeurig iets naar achteren. Ik slik en wend eindelijk mijn blik af. Zij wint altijd.'

Oordeel

Dit boek hield mij vanaf de eerste pagina in zijn greep. Wat een bizar verhaal! Je vraagt je tijdens het lezen voortdurend af: wat staat mij nog meer te wachten? Een heftig verhaal dat mij niet losliet. Eenmaal begonnen, ben je niet meer te stoppen. Het boek moest uit. En wel vandaag! En dat is gelukt: binnen een dag sloeg ik het dicht met een diepe zucht.


Doordat auteur Ashley Audrain de hoofdpersoon in de ik-vorm haar verhaal laat doen, stap je telkens een stapje dieper in haar karakter en voel je haar per hoofdstuk beter aan. De schrijfster laat ons, door haar rake woordkeuze, feilloos de spanning voelen tussen alle partijen en we worden heen en weer geslingerd tussen alle emoties. We voelen sympathie voor hen en maken dat we van een ieder de innerlijke strijd als het ware meebeleven.


Gedurende het verhaal blikken we via Blythe ook terug in het verleden, waardoor puzzelstukjes steeds meer hun plek vinden. Toch blijft het verhaal tot de laatste punt spannend en heeft het geenszins een voorspelbaar einde. Dat is de reden dat je eenvoudig niet kunt stoppen met lezen.

Een meer dan beklemmende roman met een thrillerrandje eraan. Subliem neergezet door Audrain. Deze psychologische roman is er één om niet snel te vergeten, wat mij betreft echt uniek in z’n soort. Ga dit lezen!


Sterren: ****

Specificaties

Uitgever: Prometheus

Auteur: Ashley Audrain

Prijs: € 20,99

Oorspronkelijke titel: The push

Druk: 1e druk

Publicatiedatum: 12 januari 2021

Vertaling: Marja Borg

Pagina's: 288

ISBN: 9789044644739

RECENTE BERICHTEN

bottom of page