top of page

De enige die overbleef - Riley Sager

Heb ik nu met De enige die overbleef van Riley Sager dé thriller van 2024 gelezen? Ik denk het wel!! Wat een boek was dit zeg... Ik leg hieronder graag uit waarom jij nú naar de boekhandel moet rennen voor een exemplaar.

Het verhaal

Ze stak haar vader neer en vermoordde haar moeder, voordat ze haar zus ophing – althans, zo gaat het rijmpje dat schoolkinderen zingen over de moorden binnen het gezin Hope in de jaren twintig.


De enige overlevende was de zeventienjarige Lenora Hope. De meeste mensen dachten dat zij de moorden had gepleegd, maar de politie kon destijds geen bewijs vinden. Zelf heeft Lenora altijd ontkend. Ze woont nog altijd in Hope’s End, het grote landhuis boven op de kliffen aan de kust van Maine, waar de moorden plaatsvonden.


Maine, 1983. Nadat de vorige thuishulp midden in de nacht was weggevlucht, neemt Kit het stokje over om voor Lenora te zorgen. Ze is nu in de zeventig en zit aan haar rolstoel gekluisterd – een aantal beroertes heeft ervoor gezorgd dat ze alleen nog kan communiceren met behulp van een typemachine. Op een avond typt Lenora:


IK ZAL JE ALLES VERTELLEN.


Dan wordt het Kit steeds dat ook Lenora niet de volledige waarheid vertelt…


Look & Feel

Wat een ijzersterke cover die gelijk nieuwsgierigheid opwerkt. Zeer duidelijk is het dat we hier te maken hebben met een thriller.


De hoofstukken zijn cijfermatig ingedeeld en bevatten wisselingen tussen heden en verleden. Deze wisselwerking is goed uit elkaar te houden, doordat het verhaal uit het verleden wordt weergegeven als een verhaal dat uit de typemachine lijkt te komen door wisseling van font.


Klein minpuntje: de titel is helaas niet heel goed leesbaar. Het donkerblauw op een donkere achtergrond gaat jammergenoeg niet samen.


Oordeel

Dit boek en zijn bewoners houdt je in een stevige greep die je blijft achtervolgen tot de laatste pagina's die overblijven. Je kan niet anders dan in één ruk dit boek uitlezen...


Riley Sager heeft mij absoluut weten te verrassen en ik ben nu dan ook zeker benieuwd naar meer werk van zijn hand. Wat een prettige en toegankelijk schrijfstijl heeft Sager, zeer beeldend en gedetailleerd. Je ziet alles perfect voor je en voelt nog net niet de regen kletteren tegen je huid. De terugblikken op het verleden maken het verhaal compleet en zorgen ervoor dat steeds meer puzzelstukjes op z'n plek vallen.


De setting is briljant neergezet door de auteur; deze deed mij een beetje denken aan The Shining van Stephen King. Een vervallen landhuis op een klif, de woeste oceaan en de bulderende wind maken het dé perfecte setting voor een boek vol mysteries. Alleen al het steeds herhaalde rijmpje over Lenora Hope gaf mij kippenvel tot op het bot:

At seventeen, Lenora Hope

Hung her sister with a rope

Stabbed her father with a knife

Took her mother's happy life

‘It wasn't me,’ Lenora said

But she's the only one not dead


Tijdens het lezen voelde ik constant een kriebel met een bijkomend gevoel van naderend onheil. Ik wist dat er iets spannend aan zat te komen en ik werd niet teleurgesteld. Plottwist, na plottwist, na plottwist! Op een ingenieuze manier knoopt Riley Sager op het einde alle touwtjes aan elkaar en werd ik enorm verrast door de ontknoping. Die zag ik even niet aankomen!


Twijfel niet langer en ren naar de boekhandel om je te laten verrassen door deze topthriller!

 

 Sterren: *****


Specificaties

Uitgeverij: Ambo|Anthos uitgevers

Auteur: Riley Sager

Prijs: € 23,99 (paperback) / € 13,99 of gratis in Kobo Plus (e-book)

Publicatiedatum: 10-05-2025

Pagina's: 432

ISBN: 9789026366161

 

Met dank aan Ambo|anthos uitgevers voor het recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Comentários


RECENTE BERICHTEN

bottom of page