top of page

De gelukkigste man ter wereld - Eddie Jaku

Vorige week herdacht heel Nederland op 4 en 5 mei alle oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Een goed moment om even stil te staan met de vrijheid die wij tot op de dag van vandaag kennen. Elk jaar lees ik daarom een boek over de oorlog. Dit jaar las ik 'De gelukkigste man ter wereld' van Eddie Jaku.

Het verhaal

De 100-jarige Eddie Jaku groeide op als Joodse jongen in Leipzig, Duitsland. Hij was trots op Duitsland, maar dat veranderde allemaal in november 1938 toen hij werd mishandeld, gearresteerd en naar een concentratiekamp werd gebracht. Hij maakte verschrikkelijke horrorpraktijken mee in Buchenwald, Auschwitz en in een dodenmars. Hij verloor familie, vrienden en zijn vaderland. Eddie overleefde de oorlog en besloot hulde te brengen aan de slachtoffers door zijn verhaal te vertellen, zijn wijsheden te delen en zijn beste leven te leiden. Hij beloofde zichzelf elke dag te glimlachen en zegt de meest gelukkige man ter wereld te zijn. Deze krachtige, hartverscheurende en hoopvolle memoir laat zien hoe je geluk kunt vinden, zelfs in de donkerste tijden.


Look & Feel

Een dun boekje met een indrukwekkende foto van de auteur op de cover. Op zijn arm is het nummer te zien dat hij daar in Auschwitz getattoeëerd kreeg. De glimlach op zijn gezicht is echter kenmerkend voor dit boek: hij straalt geluk uit.


Het boek is ingedeeld in hoofdstukken die elk een belangrijke boodschap van de auteur aan de lezer bedragen.

Oordeel

Jeetje, ik ben er even stil van. Wat heeft deze meneer veel vreselijke dingen meegemaakt.... Eddie Jaku spreekt de lezer aan als 'vriend' en bij het dichtslaan van dit boek heb je het gevoel dat je je gelukkig mag prijzen tot zijn vriendenkring te behoren.


Het boek is onderverdeeld in levenslessen die ervoor moeten zorgen, volgens Eddie, dat je net zo gelukkig al worden als hij nu is. Hij vertelt wat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog allemaal heeft moeten doorstaan als Joodse jongen/man. Dit doet hij op een bijzondere manier; je krijgt het gevoel alsof je met hem op de bank zit met een kop koffie en een biscuitje en hij bij jou in vertrouwen zijn verhaal uit de doeken doet. Hij deelt zin geluk met de lezer en wil zijn lezers leren hoe zijn hun eigen geluk kunnen vinden.


Zijn boodschap is duidelijk: maak je eigen geluk.


'Today, I teach and share happiness with everyone I meet. Happiness does not fall from the sky; it's in your hands. If you are happy and healthy, you are a millionaire.'Aanrader? Absoluut. Binnen een dag had ik dit boek uit. Niet alleen vanwege de dikte, maar ook vanwege de indruk die het op mij maakte. Het boek voelde, zoals hierboven al gezegd, als een gesprek tussen Eddie en mij. En een intrigerend gesprek wil je niet zomaar afkappen.


Wil jij kennismaken met Eddie en zijn geschiedenis? Deze TED-talk geeft een goed beeld bij zijn verhaal.


Sterren: ****

Specificaties

Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers / Lev.

Prijs: Paperback € 20,99 / ebook €11,99 / Luisterboek €15,99

Publicatiedatum: 07-04-2021

Pagina's: 224

ISBN: 9789400513860

Met dank aan A.W. Bruna Uitgevers en Lev. voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Comments


RECENTE BERICHTEN

bottom of page