top of page

De Grisha-trilogie - Leigh Bardugo

Heb jij de serie Shadow and Bone al gebinged op Netflix? Ik wel! Maar wel nadat ik eerst de boeken had gelezen (lees: gebinge-read) van Leigh Bardugo waar het op is gebaseerd. Zijn deze boeken een must-read? Je leest het hier!

Het verhaal

Schim en Schaduw

Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.


Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.


Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.


Dreiging en Duisternis

Opgejaagd door het Eerste en Tweede Leger en achtervolgd door nare herinneringen, probeert Alina samen met Mal een nieuw leven op te bouwen in een onbekend land. Ze moet haar identiteit als Lichtheerseres verborgen houden om niet gevonden te worden door haar tegenstander, de Duisterling.


Alina kan haar verleden en toekomst helaas niet lang blijven ontvluchten. Met behulp van een beruchte vrijbuiter, weet Alina veilig terug te keren naar Ravka. Ze is vastberaden om te vechten tegen de duistere krachten die zich in het land verzamelen. Maar terwijl haar magische krachten groeien, glijdt Alina verder en verder af in het gevaarlijke spel van de Duisterling -en verder weg van Mal.


Alina moet kiezen tussen haar land, haar macht en de liefde waarvan ze altijd dacht dat hij haar op het juiste pad zou houden.


Val en Verlossing

Ravka is gevallen en de Duisterling regeert vanaf zijn schaduwtroon. De laatste hoop van het land is gevestigd op een krachteloze Lichtheerser, een uit de gratie gevallen spoorzoeker en de overblijfselen van een ooit zo sterk magisch leger.


Diep in een eeuwenoud netwerk van tunnels en grotten kan een verzwakte Alina niet anders dan de hulp van de zonderlinge Apparat accepteren, terwijl zijn volgelingen haar aanbidden als een heilige. Maar Alina wil geen heilige zijn: ze wil samen met Mal op jacht naar de vuurvogel en zoeken naar een zekere prins, van wie ze niet weet of hij nog in leven is.


Alina zal nieuwe bondgenootschappen moeten sluiten en oude rivaliteiten opzij moeten zetten tijdens de zoektocht naar de laatste versterker. Maar terwijl Alina de geheimen van de Duisterling begint te ontrafelen, ontdekt ze iets wat hun mysterieuze band voor altijd verandert. Het doden van de vuurvogel lijkt het enige dat Ravka kan redden van totale vernietiging, maar kan Alina de consequenties aan?


Look & Feel

Damn, wat een heerlijke omslagen. Ze passen perfect bij de boeken en roepen absoluut het fantasy-gevoel op. Sierlijke belettering en indrukwekkende illustraties. De kaart in de schutbladen zijn een perfecte toevoeging. Deze heb ik er regelmatig bijgepakt om te bekijken waar we ons in het verhaal bevinden, omdat er vaak van scenery wordt gewisseld.


Via een tweedehands winkel vond ik de hardcover-edities van de trilogie. Deze zijn helaas niet meer verkrijgbaar, maar Blossom Books heeft alle delen heruitgegeven in paperback. Schim & Schaduw is in deze nieuwe editie slechts €10,- en deel 2 en 3 zijn €15,-.Oordeel

JA, JA, JA, JA, JA! DIT MOET JE LEZEN! Wat een heerlijke trilogie! Absoluut eentje die elke fantasy-lover heerlijk gaat vinden. Een unieke wereld, goed uitgewerkte personages, bijzondere krachten en epische plottwists. Heb je de serie nog niet gezien op Netflix? Dan raad ik absoluut aan om eerst de boeken te lezen. De boeken gaan net iets dieper en je leert de personages beter kennen. Hierdoor begrijp je vaak beter waarom de producenten van de serie bepaalde keuzes hebben gemaakt.


De setting van de Grisha-trilogie is losjes gebaseerd op het Rusland van de 19e eeuw. Denk hierbij aan veel sneeuw, intriges aan het hof, grootse legers en schitterend, indrukwekkende outfits. Kennis over deze plaats en tijd is geen must, maar is een leuk opvallend gegeven. Wel maakt Bardugo veelvuldig gebruik van Russiche leenworden en termen.


Leigh Bardugo weet hoe ze de lezer compleet moet inpakken. Ze weet precies hoe ze aandacht van de lezer vast moet houden en bouwt de spanning goed op tot een hoogtepunt waarbij alles lijkt te exploderen en er niemand wordt gespaard. Meerdere keren weet ze de lezer vol verbazing en emotie achter te laten. Bardugo is echt een queen of worldbuilding. Ze heeft met de Grisha-trilogie een compleet nieuwe, verrassende wereld geschapen.


Het laatste boek van de trilogie (Val en verlossing) is een perfect slotdeel. Alle losse eindjes worden aan elkaar geknoopt; je blijft als lezer niet achter met vragen.


Kortom: heerlijk! Ik heb zwaar genoten van deze trilogie en vind het jammer dat ze uit zijn. Gelukkig kan ik mij nog even verder wanen in deze wereld, want De Kraaien-duologie (List en Leugens/Six of Crows en Kraai en Koninkrijk/Crooked Kingdom) speelt zich af in dezelfde wereld (wel andere personages). I need more!


Sterren: ****

Specificaties

Uitgever: Blossom Books

Vertaling: Sandra C. Hessels

Prijs: Paperback € 10-, / ebook €7,99 (deel 1)

Publicatiedatum: 16-06-2014

Pagina's: 366

ISBN: 9789463491525

Comentarios


RECENTE BERICHTEN

bottom of page