top of page

De hand van Mustang Sally - Eva Posthuma de Boer

Als de zesjarige Abel omkomt bij een ongeluk moet zijn naaste omgeving een manier vinden om dit verlies te verwerken. Eva Posthuma de Boer heeft met De hand van Mustang Sally een roman geschreven over hoe de overledenen het leven kunnen beheersen. Benieuwd naar mijn mening? Je leest het hier!

Het verhaal

In De hand van Mustang Sally van Eva Posthuma de Boer verandert een noodlottig ongeval eind jaren zeventig het leven van de familie De Ridder ingrijpend. Op de dijk voor hun boerderij schept een vrachtwagen de zesjarige Abel, die daarbij omkomt. Het verlies ontwricht het jonge gezin. In hun pogingen het leven weer op te pakken drijven moeder Louise en vader Rijk uit elkaar en verliezen ze hun negenjarige dochter Janna uit het oog. De huisarts oppert een mogelijke strohalm, iets wat zou kunnen helpen tegen de ondraaglijke pijn: nog een kind.


Een jaar later wordt Kjeld geboren. Het troostkind, zoals buurmeisje Naomi hem later zal noemen. Naomi woont met haar streng gereformeerde ouders verderop aan de dijk. Ze tracht met hulp van Kjeld aan haar verstikkende milieu te ontkomen. Ook voor Stan, de chauffeur die de vrachtwagen bestuurde, en die aan de andere kant aan de dijk woont, is het leven door het ongeluk ingrijpend veranderd. In de hoop op enige vergiffenis zoekt hij contact met de familie De Ridder.


Look & Feel

Wat staat er toch een schitterende foto op dit omslag! Het jongetje lijkt door je ziel heen te kijken. De jongen kan een representatie zijn van de zesjarige abel, maar ook van Kjeld. Mooi gedaan!


Die felle kleuren van de titel maken de cover af en laat 'm eruit springen. Hij heeft absoluut een hoog oppakgehalte als je het mij vraagt. Ik ben misschien wel een beetje verliefd op deze mooie cover....


Oordeel

Wauw, dit boek liet mij echt even goed nasudderen. Kippenvel gewoon. Al vanaf de eerste pagina weet Eva Posthuma de Boer haar lezer bij de keel te grijpen. Een vrij zwaarbeladen boek over de ellende van anderen, maar op een schitterende manier neergezet.


Eva Posthuma de Boer laat op intrigerende wijze zien hoe tragische gebeurtenissen vele generaties kunnen doorwerken; wat voor invloed/impact een tragische gebeurtenis kan hebben op verschillende mensen. Dit doet ze vanuit verschillende perspectieven: de moeder, de vader, het zusje, de vrachtwagenchauffeur Stan Jonk die het ongeluk veroorzaakte, de zoon van de vrachtwagenchauffeur, het buurmeisje, het zusje van het buurmeisje en Kjeld. Het is totaal niet verwarrend dat er zo veel wisseling is van perspectief, want het zijn korte hoofdstukken waarin Eva elk personage een eigen stem geeft met haar schrijfstijl. Zo merk je het duidelijk wanneer het zusje Janna aan de beurt is; het verhaal lees je dan ook echt vanuit de ogen van een kind. Onwijs knap gedaan! Daarnaast merk je ook duidelijk de ontwikkeling van elk personage. Hoe iedereen door het rouwproces heen gaat en het leven langzaam (of snel) weer oppakt en hoe dat per persoon anders verloopt. Knap hoe de auteur op je emotie weet in te werken.


Gewoon nogmaals: wauw! Een kippenvelboek met absoluut een traan op het einde. Een verhaal over hoe de overledenen het leven beheersen. Waanzinnig knap gedaan. Op het einde valt alles heel erg mooi samen en wordt de titel ook duidelijk. Ik kan je helaas geen titelverklaring geven zonder de inhoud te spoilen, dus er zit niets anders op dan dat je deze gewoon écht moet lezen!


Nog een kleine fun fact: Eva Posthuma de Boer is de vrouw van acteur/regisseur Frank Lammers (bekend van o.a. Undercover en als manager van de band The Streamers).


Sterren: *****

Specificaties

Uitgever: Ambo|Anthos Uitgevers

Auteur: Eva Posthuma de Boer

Prijs: €22,99 (paperback) / €12,99 (e-book)

Publicatiedatum: 25-02-2022

Pagina's: 288

ISBN: 9789026357305


Met dank aan Ambo|Anthos Uitgevers voor het manuscript dat ik vooruit mocht lezen. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

コメント


RECENTE BERICHTEN

bottom of page