top of page

De koperen koning - S.A. Chakraborty

Na De bronzen stad moest ik gewoon weten hoe het verhaal van Nahri en Ali verder zou gaan in deze fantasierijke wereld vol woestijnen, verborgen steden en magie. En zeg nu zelf: deze heerlijke covers wil je toch gewoon in je boekenkast hebben staan?

Het verhaal

Na de verwoestende slag moet Nahri een nieuw pad voor zichzelf banen, zonder de bescherming van Dara, de djinn die haar hart stal, of prins Ali, die ze als haar vriend beschouwde. En dat allemaal onder het toeziend oog van een koning wiens troon eens aan haar familie toebehoorde. Eén misstap en haar volk is verdoemd.

Prins Ali is verbannen omdat hij zijn vader durfde te trotseren. Opgejaagd door huurlingen, verdwaald tussen de onherbergzame koperen zandbanken van zijn voorouderlijke land, moet hij vertrouwen op de angstaanjagende vaardigheden die de marids, onvoorspelbare waterwezens, hem hebben gegeven. Hierdoor dreigt hij een verschrikkelijk geheim te onthullen, dat zijn familie lang verborgen heeft weten te houden. Terwijl er een nieuwe eeuw nadert en de djinns zich verzamelen binnen de hoge bronzen muren van Daêvabad, broeit er in het verlaten noorden een onvoorziene dreiging. Een kracht die niet alleen een storm van vuur naar de stadspoorten zal brengen, maar ook een krijger die zijn gelijke niet kent.


Look & Feel

Wat is dit weer een fijne uitgave van uitgeverij Boekerij! Hij past heerlijk in lijn met het eerste deel van de serie, waardoor ze mooi naast elkaar in de kast zullen passen.


Onder het stofomslag is wederom een prachtige bandstempel te vinden. Op de voorkant dezelfde als op het eerste deel: een silhouette van Daevabad. Op de achterkant vind je dit keer een citaat (welke ga ik niet verklappen voor wie dit zelf wil ontdekken). De schutbladen zijn bedekt met illustraties (dit keer niet van de hoofdpersonages). Ook er is een landkaart opgenomen van deze fantasierijke wereld én zit er voorin het boek een lijst met personages (en achterin het boek weer een begrippenlijst/verklarende woordenlijst. Als laatste, maar zeker niet het minste, vind je op de snijkanten van het boek een felgroene versiering die het boek een lust voor het oog maakt.


Klein nadeel: de titel op de rug lijkt niet helemaal in het midden te staan (maar dit kan aan mij liggen met mijn timmermansoog...).


Oordeel

Aaaaaaaah!!! En ook: AAAAAH! Wat was deze goed! Deel 3 kan wat mij betreft nu niet snel genoeg komen. Hopelijk zit er dan niet zo veel tijd tussen 2 en 3 als tussen 1 en 2, want dat zorgde er wel voor dat ik weer even goed moest inkomen. Ik heb dan ook de laatste paar hoofdstukken van deel 1 herlezen om op te rakelen wat er ook al weer was gebeurd. Maar oh, wat was het heerlijk om mij weer onder te dompelen in Daevabad!


Ook in dit tweede deel van de Daevabad-serie neemt S.A. Chakraborty haar lezers mee in een wereld van vliegende tapijten, magische krachten en verborgen steden. Ze heeft een geheel eigen cultuur gecreëerd (kleding, stammen, magie, etc.). Het verhaal wordt verteld vanuit drie perspectieven: genezer Nahri, prins Alizayd en nog een derde persoon (die ik niet kan noemen, want SPOILER!). De wisselingen zijn erg goed gedaan en de lezer stapt dan ook moeiteloos over van personage naar personage door de verschillende verhaallijnen. Interessant is hierbij ook de tijdsprong die de auteur heeft gestopt in dit boek; De koperen koning speelt zich ongeveer 5 jaar na De bronzen stad af. De personages zijn dan ook duidelijker allemaal iets volwassener geworden.


Dit stukje komt uit mijn recensie van De bronzen stad, maar gaat ook weer op voor dit tweede deel: een klein minpuntje vind ik de grote hoeveelheid verzonnen termen in dit boek. Het maakt het vaak heel erg lastig om iets te begrijpen en je moet daardoor echt je hoofd houden bij het verhaal. Aan de andere kant draagt het wel weer bij aan een sterke worldbuilding en is er gelukkig een woorden/begrippenlijst te vinden aan de achterkant van het boek. Hierin zijn de meeste betekenissen te vinden, maar helaas ontbreken er hier ook zeker een paar. Het maakt dat het verhaal soms wat onduidelijk is; alsof de schrijfster zich even liet gaan en vergeet dat de lezer nog niet eerder kennis heeft gemaakt met de wereld die zij hierin creëert.


Ik ben ontzettend benieuwd naar boek 3, want de laatste vijftig pagina's brengen de lezers heel wat plotwendingen en intriges. Kom maar door!


Sterren: ****

Specificaties

Oorspronkelijke titel: The Kingdom of Copper

Uitgever: Boekerij

Auteur: S.A. Chakraborty

Vertaler: De vertaalzusjes

Prijs: €24,99 (paperback) / €14,99 (e-book)

Publicatiedatum: 06-09-2022

Pagina's: 592

ISBN: 9789402318043


Met dank aan Boekerij/Best of Fantasy voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Comentarios


RECENTE BERICHTEN

bottom of page