top of page

De lelievallei - Tracy Rees

Aan het einde van de negentiende eeuw wordt de bijna 24 jarige Rowena Blythe geacht met een goede, welgestelde partij te gaan trouwen. Speciaal voor deze gelegenheid geven haar ouders opdracht voor het schilderen van een portret. Maar dan verschijnt de artistieke en vrijgevochten assistent van de schilder voor de eerste opzet van het portret.

De inhoud

Londen,1897. Een tijd waarin de welgestelde nukkige en eigenwijze familie Blythe voor hun dochter een goede minimaal gelijkwaardige partij zoekt die hen nog meer welvaart kan brengen. Rowena Blythe en haar vriendinnen brengen hun tijd door met het fantaseren over mogelijke partners en dansfeesten en uiterlijke zaken als jurken en hoeden. Groter is hun wereld nauwelijks. Tussentijds negeren ze het hardwerkende personeel in Garrowgate Hall, het huis vol pracht en praal.


Pansy, het dienstmeisje, werkt zich een slag in de rondte en verfoeit Rowena voor haar arrogantie en verwende gedrag. John, de bediende, daarentegen heeft een tomeloze bewondering en is al jaren heimelijk zwaar onder de indruk van de jonge juffrouw Blythe.


Als net voor Rowena's verjaardag besloten wordt dat door de meest gerenommeerde schilder uit die tijd een prachtig portret zal worden geschilderd, maakt ze eerste kennis met de assistent van de schilder, Bartek, die diverse voorstudies zal maken van Rowena. Tijdens deze sessies springt de vonk over tussen haar en Bartek. Iets dat onder geen omstandigheden getolereerd kan worden; een artistiekeling van lage komaf en de welgestelde jongedame. Impulsief vertrekken de twee in alle vroegte, op de vlucht voor de ouders hen hem nooit zullen accepteren.


Maar niet alles is wat het lijkt en dan staat plots het leven van Rowena volledig op z'n kop... Dat de eens zo genegeerde Pansy en John een belangrijke rol in haar nieuwe leven gaan spelen, had Rowena Blythe nooit kunnen voorzien.


Look & Feel

Deze dikke paperback heeft een mooi matte cover waarop een prachtig landhuis prijkt onder de glanzende letters van de titel van de roman. Een herkenbare uitstraling voor de lezers die meer van Rees hebben weggelezen. Met stiekem toch een haast zelfde sausje als over de boeken van bestsellerauteur Lucinda Riley.


In tegenstelling tot haar eerdere boeken dunnere pagina's waardoor het boek ietwat dunner is maar voor mij fijn in de hand te houden en te lezen.


Oordeel

Voor mij was De lelievalei het tweede boek van Tracy Rees dat ik las. Een historische roman die best prettig wegleest. Rees nam mij direct mee terug in de tijd, kan heel mooi de diverse karakters neerzetten, waardoor je meegevoerd wordt door die betreffende personen en het schakelen hiertussen heel vanzelfsprekend gaat.


Al vrij snel kwam ik wat bekenden tegen, een grote verrassing want ondanks het feit dat dit een standalone betreft, spelen er enkele bekenden uit 'e'en van haar eerdere romans, De Rozentuin, mee! Prachtig hoe die er moeiteloos doorheen verweven zijn. Voelde voor mij als een bonus.


Ook in deze roman worden de maatschappelijke problemen uit die tijd worden niet geschuwd en op een uiterst boeiende manier opgenomen in het verhaal. Racisme, klassenstrijd en feminisme lopen als een rode draad subtiel door het verhaal heen. Dat deze maatschappelijke problemen nog zo actueel zijn, geeft toch wel te denken. En dat is een boodschap die Rees ons als lezer maar mooi even mee geeft.


Sterren: ***


Specificaties

Uitgever: Xander Uitgevers

Auteur: Tracy Rees

Prijs: €21,99 (paperback) / € 9,99 (e-book)

Publicatiedatum: 24 maart 2022

Pagina's: 431

ISBN: 9789401619264


Met dank aan Xander Uitgevers voor het recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Comments


RECENTE BERICHTEN

bottom of page