top of page

De rozentuin - Tracy Rees

Aan het einde van de negentiende eeuw gaan drie jonge vrouwen uit verschillende milieus de strijd aan in een tijd dat feminisme, gelijkheid alles behalve vanzelfsprekend is. Door een zorgwekkende ontdekking ontstaat een samenwerking waarbij ze zichzelf en hun gezinnen zullen moeten beschermen.

Het verhaal

Londen,1895. Een tijd waarin Mabs een grote verantwoordelijkheid voelt voor het gezin waarin zij de oudste dochter is. Sinds het overlijden van haar moeder is haar vader aan lager wal geraakt en brengt zij nog wat geld binnen door zich als jongen te verkleden en te werken bij het ontgraven van de kanalen.


Daarentegen leidt Olive Westallen een redelijk zorgeloos en welvarend, maar vrij eenzaam leven in de majestueuze stadsvilla van haar ouders. Ze is haar tijd ver vooruit en heeft grootse plannen voor haar toekomst, wat niet door iedereen met open armen wordt ontvangen.


Dan hebben we nog Ottilie Finch die geniet van haar nieuwe leven in Londen. Haar broer en zusjes zijn alles behalve enthousiast dat ze van de ene op de andere dag vertrokken zijn naar de grote stad op voordracht van hun vader. Haar grote zorg is haar moeder, die aan een mysterieuze ziekte lijdt. Maar dan zoekt vader Finch een gezelschapsdame voor zijn vrouw en via haar vriendin Lou neemt Mabs deze baan opgetogen aan. Ze gaat de uitdaging aan om de in eerste instantie opstandige, maar vooral mysterieuze mevrouw Finch gezelschap te houden.


Door een riskante ontdekking over Otillies moeder worden Olive, Ottilie en Mabs onverwachte partners in crime, en raken ze verstrikt in de geheimen die de familie Finch naar Londen hebben gevoerd.


Look & Feel

Deze dikke paperback heeft een mooi matte cover waarop een prachtig landhuis prijkt. Een herkenbare uitstraling voor de lezers die meer van Rees hebben weggelezen. Met stiekem toch een haast zelfde sausje als over de boeken van bestsellerauteur Lucinda Riley.


Fijne, dikkere witte pagina’s zorgen ervoor dat het boek aangenaam is om te lezen.


Oordeel

Een heerlijk historische roman die uiterst prettig wegleest. Voor mij het eerste boek dat ik van schrijfster Tracy Rees lees. Rees neemt je mee terug in de tijd, kan heel mooi de diverse karakters neerzetten, waardoor je meegevoerd wordt door die betreffende persoon en het schakelen hiertussen heel vanzelfsprekend gaat.


De maatschappelijke problemen uit die tijd worden niet geschuwd en op een uiterst boeiende manier opgenomen in het verhaal. Racisme, klassenstrijd en feminisme lopen als een rode draad subtiel door het verhaal heen.


Wat ik altijd jammer vind, is als aan het einde van een verhaal alles in een versnelling afgerond wordt, soms gewoon voor mijn gevoel net even te snel. Dat was bij deze historische roman ook het geval, helaas. Hierdoor twijfel ik over de drie of vier sterren, maar de prettige manier van schrijven, in combinatie met de maatschappelijke problemen die zo mooi in de tijd geplaatst zijn, word ik genoeg overtuigd om voor de vier sterren te gaan.


Sterren: ****

Specificaties

Uitgever: Xander Uitgevers

Auteur: Tracy Rees

Prijs: €20,99 (paperback) / € 7,99 (e-book)

Publicatiedatum: februari 2022

Pagina's: 432

ISBN: 9789401616270


Met dank aan Xander Uitgevers voor het recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

RECENTE BERICHTEN

bottom of page