top of page

De troostbibliotheek - Sara Nisha Adams

Na het overlijden van zijn vrouw valt Mukesh Patel in een diep gat; het leven heeft zijn glans verloren. Zijn geliefde echtgenote had een passie voor lezen, een liefde die de oude man niet met haar deelde. Tijdens zijn rouwperiode vindt hij een bibliotheekboek die zij heeft gelezen. Deze vondst zal zijn leven een nieuwe invulling gaan geven.

De inhoud

In deze roman speelt een eenvoudig lijstje met slechts 8 prominente boektitels een belangrijke rol voor de toekomst van een aantal bezoekers van de bibliotheek in Harrow Road, West-Londen.


Mukesh Patel probeert de draad in het leven weer op te pakken na het overlijden van zijn geliefde vrouw Naina. Zij was het die hem jarenlang de sturing gaf in zijn dagelijkse doen en laten. Zonder haar heeft het leven zijn glans verloren.


De tiener Aleisha komt via haar broer Aiden met tegenzin als vakantiekracht bij de bibliotheek terecht, aangezien ze nergens anders aan de slag kan. Samen met haar broer heeft ze de zorg voor haar zwaar depressieve moeder. Na de scheiding van haar ouders is haar moeder volledig ingestort en kan niet meer alleen gelaten worden. Het leven is er voor beide kinderen, op z’n zachts gezegd, niet eenvoudiger op geworden, het onbezorgde leven is voorbij.


Als er op een dag een papiertje uit een van de boeken valt met daarop 8 boekentitels en de tekst 'Voor het geval je het nodig hebt', besluit de bibliothecaris Aleisha het eerste boek van het lijstje te gaan lezen. Dit besluit zal echter niet alleen háár leven veranderen...


Look & Feel

Een eenvoudige matte cover met een strakke uitstraling. Deze paperback is ingedeeld in tijdsperiodes en hoofdstukken waarin we de hoofdpersonen om beurten volgen. Duidelijk en overzichtelijk.


Oordeel

Wat een bijzondere roman. Eerlijkheidshalve had ik er vooral in het begin wat moeite mee om in het verhaal te komen. dat had met name te maken met het feit dat de hoofdpersoon en zijn kinderen een Indiase familie betreft. En alhoewel het verhaal zich in Engeland afspeelt worden de Indiase termen, maaltijden, gebruiken veelvuldig toegepast, hetgeen ik behoorlijk verwarrend vond. Haast een soort cultuurverwarring voor mij. Maar naarmate ik verder in het verhaal kwam, vielen zaken op hun plek en was het niet storend meer voor mij.

Sara weet heel mooi de personages weer te geven. ik had een heel duidelijk beeld bijvoorbeeld van Mukesh, voelde zijn verwarring, zijn pijn en leegte.


Heel bijzonder en extra leuk zijn ook de genoemde boeken van het lijstje. aangezien ik de meeste boeken daarvan heb gelezen vielen er veelvuldig zaken op z’n plek. Ik ben er van overtuigd dat dat ook voor jou geldt; je hebt er vast wel enkele gelezen of hebt ze zelfs in je boekenkast staan. Mooi hoe boeken een brug kunnen slaan en mensen de ogen laat openen en hen verbind. Een prachtig verhaal over boeken, wanhoop, liefde maar bovenal hoop.


Heel creatief valt alles op z’n plek in dit boek en het heeft me weten te raken. Dat het daarnaast ook nog een mooie waardering uitspreekt voor de bibliotheek en haar functies is mooi meegenomen!


Sterren: ****


Specificaties

Uitgever: The House of Books

Auteur: Sara Nisha Adams

Vertaler: Nellie Keukelaar

Prijs: €23,99 (paperback) / € 12,99 (luisterboek) / € 9,99 (e-boek)

Publicatiedatum: 22 februari 2023

Pagina's: 400

ISBN: 9789044365535


Met dank aan uitgeverij The House of Books voor het recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.Comentários


RECENTE BERICHTEN

bottom of page