top of page

De tweeling van Auschwitz - Eva Mozes Kor

Op verhalen uit de Tweede Wereldoorlog raak ik nooit uitgekeken. Ik blijf het belangrijk vinden dat deze verhalen worden gelezen en nooit meer worden vergeten. Opdat het nooit meer mag gebeuren. Een van deze verhalen is dat van Eva Mozes Kor en haar tweelingzus Miriam dat wordt verteld in De tweeling van Auschwitz.

Het verhaal

Eva en Miriam Mozes waren tien jaar oud toen ze aankwamen in Auschwitz. Toen de nazi’s zagen dat ze een tweeling waren, werden ze onmiddellijk gescheiden van de rest van hun familie. Vanaf dat moment waren ze onderdeel van dr. Mengeles ‘verzameling’ tweelingen, en werden onderworpen aan mensonterende experimenten.


Eva en haar zus overleefden de gruwelen van het kamp, de bevrijding door de Russen en de barre tocht terug naar huis.


Dit is Eva’s verhaal.


Look & Feel

Geen bijzonder dik boek, maar een dun boek met door de hoofdstukken heen enkele foto's die toepasselijk zijn bij de tekst op de pagina ernaast. Ze zorgen ervoor dat je een nog beter beeld krijgt bij wat er verteld wordt en drukken je met je neus op de feiten: het is écht gebeurd wat Eva de lezer vertelt.


De cover is niet heel uniek en lijkt op vrijwel alle gelijksoortige boeken van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog of romans over de WOII (denk aan 'Eindstation Auschwitz' van Eddy de Wind en 'De tatoeëerder van Auschwitz' van Heather Morris). Niet storend, wellicht ook de meest veilige keuze. Hij past uiteraard geweldig bij het verhaal. Wat ik wel een beetje jammer vond: er staat op de cover alleen een foto van Eva, terwijl het boek gaat over 'de tweeling'. Ik begrijp de keuze van de uitgever, want het is het verhaal van Eva, maar het verhaal gaat over beide meisjes. Een foto van de tweeling had ik dus toepasselijker gevonden.


Het lettertype is prettig en wat groter dan in een gemiddeld boek, waardoor je over de pagina's heen vliegt.


Oordeel

Dit verhaal liet mij zeer onder de indruk achter. Nog niet eerder las ik een boek van/over een slachtoffer van Mengele, de Engel des Doods, zoals hij ook wel werd genoemd. Wat een gruwelijk wezen. Ongekend wat deze man heeft kunnen aanrichten. En wat waanzinnig vreselijk wat Eva en Miriam moesten doorstaan om te kunnen overleven, niet meer dan ongekend veel respect voor deze dames. Ik ben er nog steeds stil van.


Eva neemt je in het boek bij de hand en vertelt je op aangrijpende en toegankelijke wijze wat zij allemaal heeft meegemaakt gedurende de Tweede Wereldoorlog. Extra bijzonder aan dit boek: 'het verhaal' van Eva stopt niet na de bevrijding, maar zet zich voort tot een strijd in de rest van haar leven om ervoor te zorgen dat er nooit zou worden vergeten wat er toentertijd is gebeurd.


Absoluut boeiend tot de laatste pagina; eenmaal begonnen wil je het boek in één keer uitlezen. Ik had het boek dat ook binnen een dag uit. Het is op een toegankelijke manier geschreven en zou ook zeker aanbevolen moeten worden op scholen. Een verhaal om nooit meer te vergeten.


Sterren: ****


Specificaties

Uitgever: De Fontein

Prijs: € 17,50 (paperback) / € 9,99 (ebook)

Publicatiedatum: 07.09.2021

Pagina's: 256

ISBN: 9789026156250


Met dank aan uitgeverij De Fontein voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Comments


RECENTE BERICHTEN

bottom of page