De vergeten vrouwen – Kristin Hannah
Eindelijk: de nieuwe Kristin Hannah is er! De vergeten vrouwen speelt zich af ten tijden van de Vietnamoorlog. De jonge en onschuldige Frances McGrath volgt haar hart en vertrekt naar Vietnam. Wat ze daar aantreft zal haar verdere leven tekenen…
Het verhaal
Eind zestiger jaren breekt de Vietnamoorlog uit. In de conservatieve kringen waarin de familie McGrath zich bevind is het een eer om het land te dienen. Als de zoon des huizes dan ook naar het front vertrekt, levert dat een hoop aanzien op. Voor vrouwen is echter een schone taak weggelegd om een gezin te stichten en het huishouden te runnen. Frances vindt dat lastig maar kiest dan toch maar voor een veilige opleiding in het ziekenhuis. Maar dan komt de gevreesde boodschap dat de broer van Frances (ofwel Frankie zoals ze door haar vrienden wordt genoemd) tijdens een helikoptervlucht is neergeschoten. Gestorven als een held.
Naast de trots dat hij als held is gestorven is er vooral ook diep verdriet in het gezin. Frankie voelt zich machteloos en als zijn vriend Rye haar dan zegt dat ook vrouwen helden kunnen zijn, neemt ze een resoluut besluit en vertrekt tegen de zin van haar ouders eveneens naar het front. Niet als soldaat, maar juist om de gewonde soldaten te helpen als verpleegster.
Vanuit haar veilige omgeving belandt ze totaal onvoorbereid in een ware hel en wordt ze voortdurend geconfronteerd met een chaos tussen overleven en dood. Toch blijkt niet alleen de Vietnamese frontlinie een ware hel te zijn, maar door het politiek verscheurde Amerika wordt haar thuiskomst zwaarder dan ze ook had kunnen vermoeden.
Look & Feel
Een matte cover met dubbele flappen, die door de kleuren en de illustratie uitstraalt dat we duidelijk wel eens te maken zouden kunnen hebben met een serieus verhaal. Een prachtige dikke roman bestaande uit twee delen, startend met een voorwoord aan wie deze roman is opgedragen en eindigend met een opmerking cq. uitleg van de auteur en een dankwoord.
Oordeel
Als groot liefhebber van de boeken van Kristin Hannah heb ik lang uitgekeken naar haar nieuwste roman. Dat het een heerlijk dik boek bleek te zijn, leek mij extra fijn! En dat was het dus ook…
Hannah heeft een uitzonderlijk talent om haar lezer mee te sleuren in het verhaal, direct vanaf het begin. Door haar sublieme manier van het karakterschetsen krijgt het verhaal een extreme dimensie. Alle emoties worden ook in dit boek meer dan functioneel vertegenwoordigd. We laveren om verdriet, trots, doorzettingsvermogen, wanhoop en moed heen; zien vriendschappen ontstaan en teleurstellingen overgaan in machteloosheid. Allemaal verwerkt in een verhaal dat verteld moet worden. Onvoorstelbaar dat juist de verpleegkundigen die het verschil konden maken in die gruwelijke tijd, destijds volledig werden genegeerd.
De Vietnamoorlog had als zodanig niet eerder mijn interesse bereikt, maar tijdens het lezen in deze roman kon ik daar niet langer omheen. Het was tijdens het verhaal al duidelijk dat Kristin Hannah zich goed verdiept had in de politieke situatie eind zestiger jaren, hetgeen ze tijdens de zg. uitleg van de auteur aan het einde de lezer ook nog bevestigd. Ze nam mij volledig mee in deze gruwelijke en zinloze oorlog in Vietnam terwijl Hannah daarnaast ook ruimte gaf voor de emotie van de Amerikanen die zich echt geen idee konden vormen van de daadwerkelijke situatie aan het front. Een heldere uitleg door de regels heen, waardoor het verhaal nog intenser bij mij binnenkwam.
Al met al een aangrijpend verhaal dat je niet loslaat, prachtig neergezet zoals alleen Hannah dat kan. Een dikke vette aanrader; een boek dat gelezen moet worden. En wedden dat je het dan, net als ik, in één adem uitleest?
Het kan niet anders dan dat er 5 prachtige sterren stralen voor deze nieuwste roman van Kristin Hannah!
Sterren: *****
Specificaties
Uitgeverij: Boekerij
Auteur: Kristin Hannah
Vertaling: Marike Groot en Sander Brink
Oorspronkelijke titel: The Women
Prijs: € 22,99 (paperback) / € 13,99 (e-book)
Publicatiedatum: 20-02-2024
Pagina's: 480
ISBN: 9789049202576
Met dank aan uitgeverij Boekerij voor het recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.
Comentarios