top of page

De vloek van Kasteel Vrijborgh - Michelle Visser

We gaan terug in de tijd naar 1323. Terwijl de brute Ridder Jan van Vrijborgh zich alleen druk maakt over zijn macht, gesteund door zijn twee oudere vrijgevochten zoons, proberen twee van zijn jongere kinderen juist deze druk te ontvluchten. Als Beatrijs en Joris zich verzetten tegen datgene wat er van het verwacht wordt levert dat hen beide een kloosterbestaan op. Maar hoop doet leven...

De inhoud

Halverwege 1300 proberen de ridderkinderen Beatrijs en haar broer Joris zich af te zetten tegen het leven dat van het verwacht wordt in de standenmaatschappij. Joris wordt ingezet als ruilmateriaal in een klooster en als Beatrijs verliefd wordt op een eenvoudige stadsburger schaadt dat haar vader zo erg dat ook zij in een klooster wordt opgesloten. Als door toedoen van Ridder Jan niet alleen het klooster in Kampen maar ook een groot gedeelte van die hanzestad wordt afgebrand, grijpt Joris zijn kans en ontsnapt. Daar weet hij een nieuw leven op te bouwen met een nieuwe indentiteit. Beatrijs zit het niet mee. Voor haar lijkt er geen uitweg te zijn door afspraken tussen de kloosterorde en Ridder Jan; zij wordt streng onder handen genomen en bewaakt. Als ze hoort dat de man waar zij haar hart aan heeft verloren inmiddels met een ander is getrouwd, laat zij al haar hoop en vertrouwen in het leven los en lijkt haar einde nabij.


Toch komt juist dan hulp op haar pad in de vorm van een geestelijke kloosterganger die zich heeft gespecialiseerd in geneeskunde. Hij weet haar op te lappen en wekt bij haar ook interesse op voor de geneeskunde. Deze uitvlucht brengt haar op een nieuw pad en dan lijkt het leven weer zin te hebben.


Look & Feel

Een matte, klassiek ogende cover voor deze historische roman van Michelle Visser. Glanzende letters voor titel en naam van de auteur maken het geheel chique af. Het is direct duidelijk met welk genre boek we te maken hebben. Ik word er blij van!


Oordeel

Een mooie roman zoals we die van Michelle Visser gewend zijn. Ze heeft een eenvoudige manier van schrijven. Voor mij misschien af en toe net even té eenvoudig, want het lijkt in mijn visie dan net een boek voor een jongere doelgroep. Ik heb dan bijvoorbeeld wat moeite in het begin met de consequente benaming van 'Ridder Jan' of bijvoorbeeld zijn paard die Bliksem heet. Toch moet ik concluderen dat het verhaal wel fijn en makkelijk en prettig wegleest dus zit het mij blijkbaar niet echt in de weg?


Het feit dat Visser een kei is in het omschrijven van de periode waarin het verhaal zich afspeelt; de markten, de levensomstandigheden rondom de genoemde hanzensteden en het leven in het klooster maken weer een hoop goed. Duidelijk is dat ze prima en grondig research heeft gedaan en dat komt de verhaallijn zeker ook ten goede.

Kortom, ik heb met plezier deze historische roman in een dag uitgelezen!


Sterren: ***


Specificaties

Uitgever: uitgeverij Zomer & Keuning

Auteur: Michelle Visser

Prijs: €20,- / E-book €9,99 (gratis in Kobo Plus)

Druk: 1e druk

Publicatiedatum: 07-06-2023

Pagina's: 320

ISBN: 9789020551617


Met dank aan uitgeverij Zomer & Keuning voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Comments


RECENTE BERICHTEN

bottom of page