top of page

De vondeling - Stacey Halls

Halverwege de 18e eeuw bevalt een jonge vrouw van een dochtertje. Nog diezelfde dag laat zij haar baby van slechts een paar uur oud, achter in het Londense kindertehuis met het idee haar weer op te halen als het haar financieel beter gaat. Als ze zes jaar later voor de poort van dat zelfde kindertehuis staat, blijkt de dochter waar ze zo naar heeft verlangd, direct na aankomst destijds al is opgehaald. Door haarzelf, zo vertellen de boeken…

Het verhaal

We stappen dit verhaal direct in na de bevalling van baby Clara. Haar jonge alleenstaande moeder Bess leeft onder uitermate armoedige omstandigheden en besluit daarom haar dochter naar het Foundling Hospital te brengen, met de wetenschap dat ze haar baby weer op kan halen als het financieel weer wat beter gaat. En zo komt kind 627, met als aandenken een half hart van walvisbeen, in het Londense kindertehuis terecht. Een kindertehuis dat door de rijke weldoeners uit die tijd werd gefinancierd.


Ondertussen pakt Bess haar leven weer op, op de been gehouden door die ene gedachte: haar dochter moet weer bij haar komen! Ze werkt zich een slag in de rondte met de verkoop van vis en zorgt tussentijds voor haar broer en vader, aangezien haar moeder al enige tijd is overleden.


Als ze na 6 jaar haar zg. afhaalgeld bij elkaar denkt te hebben gespaard, meldt ze zich weer het Foundling Hospital. Maar daar wacht haar een onverteerbare verrassing; haar dochtertje blijkt al praktisch direct na aankomst opgehaald te zijn door iemand die beweerde Bess te zijn. Gedreven door het verlangen naar haar kind, gaat Bess dan op zoek en probeert de onderste steen boven te krijgen. Iets dat haast onmogelijk lijkt voor iemand uit haar kring.

Tegelijkertijd maken we kennis met de jonge, welgestelde weduwe Alexandra en haar dochtertje Charlotte, woonachtig aan de andere kant van Londen. Zij heeft al ruim tien jaar haar woning niet verlaten. Mede door haar dokter en huisvriend, dokter Mead, gaat zij op zoek naar een geschikt kindermeisje die haar gebrekkige relatie met haar dochtertje Charlotte weer wat kan lijmen. Haar veilige wereldje lijkt echter uitéén te gaan vallen…


Twee vrouwen, verbonden door een kind en een geheim dat alles zal veranderen’


Look & Feel

Een lieflijk ogende, matte cover, met daarop een illustratie vol symboliek. We zien een klassieke vogelkooi met daarin een vrouw met baby en een genummerd label dat verwijst naar het nummer dat de baby van Bess destijds ontving.


Het boek is ingedeeld in vier delen, elk afzonderlijk verteld vanuit het perspectief van één van de twee moeders. Zo kunnen we ons goed inleven in beide moeders. Dat zorgt er echter ook voor dat we telkens op een lastig spoor worden gezet.


Oordeel

Deze historische roman bevat zoveel diversiteit aan elementen, dat het verhaal je blijft verrassen; van romantiek tot tragiek en van humor tot spanning. Allemaal in de juiste proporties waardoor het verhaal geloofwaardig blijft en we door willen lezen. Mooi vind ik ook dat de flaptekst van het boek absoluut niet verklapt in welke richting het verhaal wel eens uit zou kunnen gaan.

Schrijfster Stacey Halls neemt ons mee naar de 18e eeuw en laat ons kennis maken met twee vrouwen uit verschillende milieus, maar met een haast identieke gedrevenheid, lef en kracht. We volgen ze gedurende een periode en verplaatsen ons in beiden vrouwen. We gaan ze begrijpen bij hun doen en bij hun laten en voelen hun verdriet en machteloosheid.


Uiteindelijk heeft het verhaal tóch nog een onverwachte wending en dat zorgt er voor dat je het boek niet zonder meer neerlegt, maar toch nog even nadenkt over de gepasseerde dilemma’s…


Een absolute aanrader voor liefhebbers van historische romans. De fans van Simone van der Vlugt zullen hiervan smullen.


Sterren: ****

Specificaties

Uitgever: The House of Books

Auteur: Stacey halls

Prijs: € 23,99 / E-book € 4,99 / Luisterboek € 12,99

Oorspronkelijke titel: The Foundling

Druk: 1e druk

Publicatiedatum: oktober 2020

Vertaling: Els Franci-Ekeler

Pagina's: 320

ISBN: 9789044360578

Met dank aan uitgeverij The House of Books voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Comments


RECENTE BERICHTEN

bottom of page