top of page

De zeven zussen-serie – Lucinda Riley

Niet alleen Nederland is in de ban van De zeven zussen; in 34 landen verkocht de Ierse Lucinda Riley maar liefst ruim 20 miljoen boeken! In Nederland staat deze serie voor, ja echt, de 127e week in De bestseller top 60, welke is samengesteld door de Stichting CPNB op basis van verkoopcijfers.

Wat is dat toch, deze hype? Wat maakt deze serie van (tot nu toe) zes boeken tot een succes? Er zat maar éen ding op; ik kocht deel 1 om kennis te maken met Lucinda Riley en haar 7 zussen, die in eerste instantie slechts met z’n zessen lijken te zijn…

Het verhaal

Het verhaal gaat over zes zussen die allen hun bijzondere naam te danken hebben aan de Pleiaden, zeven nimfen uit de Griekse mythologie en tevens de naam van het Zevengesternte . De jonge vrouwen zijn geen biologische zussen: alle zes totaal verschillend, maar allemaal slim en bijzonder getalenteerd. Ze zijn door een steenrijke zakenman uit Zwitserland van over de hele wereld geadopteerd. Ze groeiden harmonieus en liefdevol op in zijn sprookjesachtige Zwitserse kasteel aan het meer van Genève, op het landgoed Atlantis.

Het eerste boek start bij het plotseling overlijden van ‘Pa Salt’, zoals hij door zijn dochters wordt genoemd. Alle zussen krijgen als erfenis een envelop met uiterst summiere informatie over hun geboorteplaats en afkomst. Ook laat hij hen een zogeheten armillarium achter. Deze werd duizenden jaren geleden gebruikt door de Grieken om de positie van de tijd en de sterren te bepalen.

Op elke cirkel staat een spreuk en coördinaten. Elke cirkel staat voor één van de zussen.

Eerder werd er nooit over hun afkomst gesproken: ze hadden genoeg aan elkaar en hun sterke, liefhebbende vader. Maar nu zwermen ze dus uit, op zoek naar hun geboortecoördinaten en hun verleden. We volgen de zussen, per deel afzonderlijk, in de zoektocht naar hun verleden én naar zichzelf.

Look & Feel

Elk deel bestaat uit een bovenmatig aantal pagina’s omhuld door een matte cover met daarop een afbeelding van de plek waar het verhaal zich grotendeels afspeelt. De titel is in glanzende letters en springt eruit door subtiele flonkerende sterren.

Het kenmerkende van dikke boeken is veel verhaal, en dat is in dit geval heel fijn (maar daarover zo meer 😉) maar een nadeel hiervan is dat het soms wat lastig lezen is omdat je het zware, dikke boek vaak wat moeilijk vasthoudt. Opvallend vond ik dat ondanks dat, elke boek aan het einde van de lees-rit er nog goed uitzag, dus van een stevige kwaliteit is.

De hoofdstukken zijn duidelijk opgebouwd en prima qua lengte. Elke terugblik in de tijd wordt ook heel mooi en duidelijk aangegeven door het vermelden van de periode waarin het zich afspeelt, opgesierd met een kleine toepasselijke illustratie.

Oordeel

Ik ben om! Voorzichtig en sceptisch gestart met het eerste deel, naar niet meer kunnen en willen stoppen en doorgegaan tot de laatste pagina van deel zes! Zo’n 3.700 pagina’s heb ik in een flits weggelezen en schaar mezelf nu ook onder de Zussenfans! Wat een geweldige serie. Ik mocht zes keer mee op zoektocht en werd volledig meegenomen in het verhaal.

Tijdens het lezen heb ik mezelf regelmatig afgevraagd waarom ik deze verhaallijn nu zo graag volg. Niet eerder heb ik zonder stoppen zes boeken uit één serie kunnen, of willen, weglezen. Ik kwam tot de conclusie dat er meerdere aspecten waren die mij boeiden.

Allereerst de fijne manier van schrijven die maakt dat je snel in het verhaal wordt meegenomen. Lucinda heeft een krachtige, vriendelijke stijl die fijn wegleest. Ze kan personen, hun karakters en de omgeving duidelijk omschrijven en dat maakt dat het fijn wegleest. Deze reeks valt niet onder het kopje Literatuur. Ik zou het eerder verantwoorde romans willen noemen met een fijn vleugje mysterie.

Dan hebben we natuurlijk de reizen die de zussen maken, op zoek naar hun roots. Niet alleen in tijd, maar ook geografisch. Lucinda neem de lezer mee naar diverse continenten over de gehele wereld. Van New York in de Verenigde Staten, Granada in Spanje, Rio de Janeiro in Brazilië, Krabi in Thailand, Wanjohhivallei in Kenia tot The Alice in Australië. Elk land wordt prachtig omschreven!

Voor wat betreft de tijdsprongen maakt Riley mooi gebruik van kenmerkende geschiedenisfacts die mij bijzonder hebben geboeid. Zo speelde in het eerste boek het beroemde Christobeeld in Rio de Janeiro een belangrijke rol. Er werden frequent interessante feiten gedeeld uit die periode.

En als liefhebber van klassieke muziek heb ik ook gesmuld van alle informatie rondom de componist Edvard Grieg in Noorwegen. Hij speelde een mooie rol in Storm.

Zo heeft elk boek met de geschieden van een zus, een mooi stukje historie in zich, op een fijne manier omschreven. Het is duidelijk dat Lucinda Riley goed en zorgvuldig research heeft gepleegd. Je leest het met plezier.

En als laatste, en dát is denk ik het belangrijkste ingrediënt van deze serie, de vleug mysterie die door alle zes de boeken heen verweven is. In elk deel wordt er een stukje van het raadsel besproken, maar soms ook weer een element aan het raadsel toegevoegd. Wie is “Pa Salt” eigenlijk? Wat heeft hem gedreven om deze zussen te adopteren? En wie is die zevende zus die de andere zes zussen tot op heden niet hebben ontmoet? Kortom: er wordt met smart gewacht op deel zeven!

Jammer dat ik geen zeven sterren kan geven…

Sterren: *****

Specificaties (deel 1)

Uitgever: Xander Uitgevers

Oorspronkelijke titel: The Seven Sisters

Vertaling: Dieuwke van der Veen, Erica Disco, Kees van Weele

Prijs: € 12,99

Publicatiedatum: juni 2018

Pagina's: 567 pagina's

ISBN: 9789401609371 (De zeven zussen)

Comentarios


RECENTE BERICHTEN

bottom of page