top of page

Een jongen met de naam Kerstmis - Matt Haig

Op Netflix verscheen onlangs de film A Boy Called Christmas naar het gelijknamige boek van Matt Haig. Ik heb genoten van de film en besloot daarom het boek (tweedehands) aan te schaffen. Is het boek net zo goed als de film? Je leest het hier!

Het verhaal

Nikolas woont met zijn vader in Finland, waar ze het niet al te ruim hebben. Wanneer Nikolas' vader de kans krijgt om veel geld te verdienen, neemt hij die meteen aan. Hij gaat op reis naar het noorden om te helpen bewijzen dat Elfhelm, het legendarische elfendorp, echt bestaat en laat Nikolas achter bij de kwaadaardige, kinderhatende tante Carlotta. Het duurt niet lang voor Nikolas het niet meer uithoudt en op zoek gaat naar zijn vader.


Look & Feel

In de boekhandel ligt momenteel de filmversie van dit boek (met filmbeeld op de cover). Omdat ik niet zo'n fan ben van filmedities ben ik online op zoek gegaan naar de eerste editie waarin het verhaal in het Nederlands verscheen. Ik vond deze tweedehands via Bol.com, zo blij! Ik vind het frisse blauw en de vrolijke illustratie op het boek namelijk ontzettend leuk, speels en frivool. De illustraties van Chris Mould zijn door het hele boek te vinden en sluiten naadloos aan op het verhaal. Ze zorgen ervoor dat het verhaal veel meer sjeu krijgt en dat alles veel beter tot de verbeelding spreekt.


Op mijn editie zijn ook glitterlaagjes toegevoegd op de cover op de illustraties en titel. Dit geeft het een feestelijk en luxe tintje.


Oordeel

Och, wat was dit een leuk boek om te lezen tijdens de feestdagen. Het verhaal omarmde mij als een warme knuffel tijdens een koude dag. Al vanaf de eerste pagina weet hij te prikkelen. Omdat ik het begin zo sterk vond, citeer ik het graag even hier:


‘’Je staat op het punt om het ware verhaal van de Kerstman te ontdekken. Dit verhaal bewijst dat niets onmogelijk is. Als je één van die mensen bent die gelooft dat sommige dingen onmogelijk zijn, moet je dit boek nu wegleggen. Dan is het niks voor jou. Want dit boek staat vol onmogelijke dingen. Nog steeds aan het lezen? Mooi. Laten we dan beginnen…’’


Matt Haig weet hoe hij de lezer moet inpakken en emotie bij hen moet opwekken. Uitermate knap om dat voor elkaar te krijgen in een kinderboek. Vol overgave stort te lezer zich samen met Nikolas in een groot avontuur met als uitkomst het ontstaan van Kerstmis én de Kerstman. Dit gaat gepaard met een dosis droge humor, waardoor je geregeld even in de lach schiet, maar ook met wat verdriet. Het is een vermakelijke en fantasierijke reis voor kinderen (en hun ouders) die een beetje narigheid in hun verhalen niet erg vinden.


Nu kan ik mij voorstellen dat dit boek in de landen waarin kinderen in december écht uitkijken naar de komst van de Kerstman, extra leuk is. Dit boek brengt de Kerstman namelijk nóg meer tot leven door hem een geschiedenis en een jeugd te geven. Dat neemt niet weg dat het niet leuk is om te lezen als je niet in de Kerstman gelooft. Iedereen weet wel wie de Kerstman is, dus ook voor de Nederlandse kinderen zal dit boek een feestje zijn.


Een jongen met de naam Kerstmis is een grootmoedig verhaal over warmte en vriendelijkheid. Een echte aanrader om (voor) te lezen tijdens de koude winterdagen (met name in de aantocht naar Kerstmis).


Sterren: ****

Specificaties

Oorspronkelijke titel: A Boy Called Christmas

Vertaler: Karin Pijl

Uitgever: uitgeverij Moon

Auteur: Matt Haig

Prijs: €17,50 (hardcover) / €8,99 (e-book) > filmeditie is momenteel gebonden beschikbaar voor €12,50; de hardcover die ik bezit is helaas alleen nog maar tweedehands te vinden.

Publicatiedatum: 2016

Pagina's: 253

ISBN: 9789048832712

Comments


RECENTE BERICHTEN

bottom of page