top of page

Een tijdloze liefde - Santa Montefiore

Als de Tweede Wereldoorlog eind jaren dertig ook Italië bereikt, verliest Evelina haar grote liefde. Ruim twintig jaar later zal zij weer afscheid moeten nemen van haar geliefde. Hoe zal zij deze klap opnieuw kunnen verwerken?

Het verhaal

In het Noord-Italië van de jaren dertig groeit Evelina op als knappe jongste dochter van de familie Pierangelini. Ze is verliefd op Ezra Zanotti, de muzikaal getalenteerde zoon van een Joodse stoffenhandelaar. Tussen de twee ontluikt een geheime romance, maar als in 1939 Mussolini een verbond sluit met Hitler komt hun toekomst op losse schroeven te staan. Als overtuigd patriot denkt Ezra’s vader dat de nazi’s hem en zijn familie met rust zullen laten maar ze worden allemaal gevangengenomen. Als niemand van hen na de oorlog terugkomt, vertrekt Evelina met een gebroken hart naar Amerika.


Evelina weet dat ze Ezra nooit zal kunnen vergeten, maar vastberaden om ondanks alles toch weer gelukkig te worden slaagt ze erin een nieuw bestaan op te bouwen en opnieuw de liefde te vinden. Maar dan, op een regenachtige dag in oktober 1959, wordt de grond onder dat nieuwe bestaan weggeslagen.


Look & Feel

Als je dit boek in handen hebt, dan heb je echt weer een herkenbare “Montefiore” voor in je boekenkast. Een mooi dik paperback met een fraaie cover waarop een Italiaanse villa prijkt. Het boek heeft een matte cover met glanzende titel en auteursnaam; in de herkenbare Santa Montefiore-stijl.

Oordeel

Santa Montefiore neemt haar lezers mee terug in de tijd. Zij heeft als geen ander de gave om grondig onderzochte historische gegevens prachtig te verwerken in haar roman, waardoor het extra fijn is om te lezen.


Dit verhaal is gebaseerd op een gesprek dat ze jaren geleden heeft gevoerd met Jonas Prince. Prince heeft destijds Montefiore het bizarre verhaal vertelt over het leven van zijn moeder. Santa is als niet-joods geboren maar heeft zich later tot het Jodendom bekeerd en het verhaal liet haar niet los. Het verwerken van dit bizarre verhaal tot een roman is dan ook niet verwonderlijk. Als resultaat weer een verhaal vol tragedie, passie, verraad, vergeving en hoop, dat alles in het Santa’s eigen Italië, afgewisseld met het Amerika in de jaren 50.


De tragische oorlogsperiode en de periode in Amerika wisselen elkaar af om alle puzzelstukjes op z’n plek te krijgen.


De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik er echt even in moest komen; naast de afwisselende tijdsvakken waren de namen soms ook wat verwarrend voor mij (wat denk je van bijvoorbeeld Artemisia, Mandolina, Romina, Damiana, Peppino, Ercole, Fioruccia en Costi? 😉) maar toen ik de structuur eenmaal te pakken had, was het boek lastig weg te leggen.


Kortom: een échte Montefiore en goed voor vier mooie sterren. Genieten!


Sterren: ****

Specificaties

Uitgever: Boekerij

Auteur: Santa Montefiore

Prijs: €20,99 (paperback) / €12,99 (e-book)

Oorspronkelijke titel: An Italian Girl in Brooklyn

Druk: 1e druk

Publicatiedatum: maart 2022

Vertaling: Erica Feberwee

Pagina's: 400

ISBN: 9789022583753


Met dank aan uitgeverij Boekerij voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Comments


RECENTE BERICHTEN

bottom of page