top of page

Gemmetje Victoria - Yvonne Keuls

Yvonne Keuls werd dit jaar negentig jaar; dé reden voor haar om niet langer te wachten met het opschrijven van het uitzonderlijke verhaal van een oude vriendin van haar, die een aantal jaar geleden is overleden: Gemmetje Victoria.

Het verhaal

Yvonne Keuls viert haar negentigste verjaardag met een bijzondere nieuwe roman: Gemmetje Victoria.


Er moest nog een belangrijk verhaal verteld worden: het hartverscheurende verhaal van Gemmetje Victoria. Yvonne Keuls leerde Gemmetje kennen in het opvanghuis waar ze vrijwilligerswerk verrichtte en Gemmetje schreeuwend binnenkwam. ‘Vergezeld door een stapel rapporten die haar leven met een paar woorden afdeden. Zo krijg je ook een kind. Vaak ook schreeuwend, zonder rapporten erbij, zonder commentaar, maar met hoop op een toekomst.’ Yvonne Keuls ontfermde zich over haar, zorgde voor haar, was er voor Gemmetje tot aan haar dood toe.


Look & Feel

Een mooie gebonden uitgave met een foto op het omslag van een meisje dat ongetwijfeld Gemmetje moet voorstellen. Om de foto heen prijkt een mooi lijstje met patroontjes van oranje en groen die de cover wat opleuken. Een mooie opvallende uitgave dat lekker in de hand ligt.


Het font leest prettig en de letters hebben ook een fijn formaat en dat zorgt samen voor een goede leesbaarheid.

Oordeel

Wauw, dat was even slikken met dit boek dichtslaan zeg! Voor deze roman moet je echt even goed gaan zitten, want wat Gemmetje allemaal heeft gedaan en meegemaakt gaat je niet in de koude kleren zitten. Sommige passages las ik vol ongeloof, bij andere moest ik een traantje wegpinken en bij weer een andere moest ik hardop lachen. Wat was dat een bijzonder typje, die Gem!


Yvonne Keuls heeft een zeer prettige, toegankelijke schrijfstijl en weet soms met lichte humor omstandigheden te omschrijven. Het voelt een beetje alsof Yvonne jou deelgenoot maakt van haar bijzondere band met Gemmetje Victoria. Keuls schrijft ontzettend beeldend en elke keer als Gem weer wordt genoemd kan je haar haast levensecht voor je zien met haar bijzondere outfits, wilde haren en brutale blik in haar ogen (die soms ook vol angst zaten). Je wil haar even een lekkere knuffel geven (al houdt ze daar zelf niet echt van als ze je niet goed kent) en zeggen dat alles wel goed komt. Bijzonder hoe ze zo veel heeft betekent voor de mensen om haar heen en hoe dat doorschemert in het boek. Ook prachtig hoe Gemmetje, ondanks alle narigheid in haar leven, toch nog redelijk positief in haar schoenen stond.


Een grappig weetje: Gemmetje heeft altijd tegen Yvonne gezegd dat ze zeker wist dat Yvonne ooit een boek over haar zou gaan schrijven (dat zag ze aan de manier waarop Yvonne naar haar keek). Yvonne ontkende dit altijd, maar uiteindelijk heeft Gemmetje dus toch haar gelijk gekregen!


Gemmetje Victoria is een zeer bijzondere (waargebeurde) roman over een zeer uitzonderlijk meisje waar de wereld niet altijd even goed voor is geweest. Neem dit verhaal in je op en laat het op je inwerken. Een echte aanrader!


Sterren: ****

Specificaties

Uitgever: Ambo|Anthos Uitgevers

Auteur: Yvonne Keuls

Prijs: €21,99 (gebonden) / €11,99 (e-book)

Druk: 2e druk

Publicatiedatum: 19 november 2021

Pagina's: 240

ISBN: 9789026358036


Met dank aan Ambo|Anthos Uitgevers voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Comments


RECENTE BERICHTEN

bottom of page