top of page

Heartstopper 1, 2 & 3 - Alice Oseman

Januari was de maand waarin ik voor het eerst een LHBTQ+-boek las! De Hearstopper-comics van Alice Oseman hebben al vele harten veroverd van over de hele wereld. Heb ik Charlie en Nick ook in mijn hart gesloten? Je leest het hier!

Het verhaal

Heartstopper 1

Het afgelopen schooljaar was niet geweldig voor Charlie, maar hij wordt in ieder geval niet meer gepest. Nick, rugbyster van de school, heeft hier en daar wat gehoord over Charlie – de jongen die vorig jaar gedwongen uit de kast moest komen en een paar maanden werd gepest – maar hij heeft nog nooit met hem gepraat. Tot ze naast elkaar in de klas komen te zitten…

Er ontstaat een warme en intieme vriendschap en al snel valt Charlie als een blok voor Nick, ook al weet hij dat hij geen enkele kans maakt. Maar Nick worstelt met zijn eigen gevoelens en hoe dichter de twee naar elkaar toe groeien hoe duidelijker het wordt dat liefde ontzettend onvoorspelbaar en verrassend is.


Heartstopper 2 (let op: spoilers! Dus ga naar Look & Feel als je niets wil lezen!)

Nick en Charlie waren beste vrienden, maar één spontane kus heeft alles veranderd. Charlie weet zeker dat hij een vreselijke fout heeft gemaakt en zijn vriendschap met Nick voor altijd heeft verpest. Ondertussen is Nick is meer in de war dan ooit. Maar de liefde werkt op verrassende wijze en Nick ontdekt langzaam maar zeker nieuwe dingen over zijn vrienden, zijn familie… en zichzelf.


Heartstopper 3 (let op: spoilers! Dus ga naar Look & Feel als je niets wil lezen!)

Charlie had nooit durven hopen dat Nick hem ook leuk zou vinden, maar nu zijn ze officieel een stel. Nick heeft zelfs de moed gevonden om voor zijn moeder uit de kast te komen. Maar nog lang niet iedereen is op de hoogte van zijn geaardheid. Nicks oudere broer weet nog van niks en om nog maar te zwijgen over alle andere vrienden en familie. En dan gaan ze binnenkort ook nog op schoolreis naar Parijs.

Het leven kan soms heel moeilijk zijn, zelfs met iemand van wie je houdt aan je zijde. Hoe serieuzer de gevoelens van Nick en Charlie voor elkaar worden, hoe meer ze elkaar nodig zullen hebben. Op sommige momenten zelfs meer dan ooit.


Look & Feel

Heerlijke frisse, kleurrijke covers met mooie illustraties. Fijn hoe ze duidelijk één lijn vormen in de vormgeving en zodoende mooi naast elkaar in de kast staan.


Het binnenwerk bestaat uit mooie zwart-wit illustraties en goed te lezen teksten (het is een comic; dus een soort stripboek).


Oordeel

Wat een heerlijke boeken, zeg! Ik las ze uit op de dag dat ik ze kocht en kijk nu alweer uit naar het volgende deel (dat in maart verschijnt). Van deze vijfdelige graphic novel-serie is er wereldwijd al meer dan een kwart miljoen verkocht en mij is nu duidelijk geworden waarom dit LHBTQ+-liefdesverhaalboeken zo populair is.


De opbloeiende liefde tussen Charlie en Nick is hartverwarmend (en lekker romantisch). Soms wat klef, maar dat hoort er ook wel een beetje bij als je net verliefd bent, toch? Mooi is ook hoe deze serie problemen en angsten rondom een coming out (uit de kast komen) aankaart, zoals de angst om gepest te worden en voor de reacties van mensen om je heen en de onzekerheid die je kan voelen. Erg eigenlijk dat een coming out een ding is; hetero-mensen hoeven toch ook niet te melden dat ze op het andere geslacht vallen? Het geeft je dus ook zeker een stukje bewustwording mee.


Een aanrader? Absoluut! Fijne boeken met leuke, interessante, leerzame verhaallijnen en personages (naast jongens die op jongens vallen, zitten er ook lesbiennes in het verhaal én een transgendermeisje). Het zijn boeken waarin mooie adviezen zijn verweven; boeken waarvan je hoopt dat het mensen doet beseffen dat je niet 'raar' bent als je niet hetzelfde bent als de rest van de wereld. Hopelijk pakken veel lezers deze boeken op, want er lopen op deze aardbol nog best wat mensen rond die ervan kunnen leren...


Een leuk extraatje? Dit verhaal is binnenkort te zien op Netflix én deel 4 verschijnt op 1 maart 2022!


Sterren: ****

Specificaties

Uitgever: Best of YA (uitgeverij Unieboek | Het Spectrum)

Auteur: Alice Oseman

Vertaald door: Niels van Eekelen

Prijs: €15,- (paperback; per stuk)

Publicatiedatum: 07-08-2021 (deel 1)

ISBN: 9789000378807 / 9789000379262 / 9789000379279

Comments


RECENTE BERICHTEN

bottom of page