top of page

Hemelse modder - Gaby Rasters

In deze bizarre tijd waarin het virus COVID-19 de hele wereld op z’n kop zet, lijkt de behoefte aan een vroege kerst dit jaar nog groter dan ooit tevoren. De nieuwe roman van Gaby Rasters straalt zo'n gewenste kerstsfeer uit: dennengroen, zoete kerstversiering en rode besjes: all I want for Christmas is Hemelse modder van Gaby Rasters!

Het verhaal

In Hemelse modder staan de twee zussen Iselle en Dagmar centraal. Door het traumatische verlies in hun prille jeugd van beide ouders, zijn deze jonge vrouwen door de jaren heen op elkaar aangewezen. Ieder gaat er op haar eigen manier mee om en dat leidt nog wel eens tot confrontaties.

Nu zijn ze op een punt gekomen in hun leven dat er nieuwe keuzes gemaakt moeten gaan worden. Relaties, kinderen; alle hindernissen zullen niet foutloos kunnen worden genomen. We maken gedurende een jaar kennis met nieuwe vrienden van de zussen, die hen helpen om hun leven weer op rit te krijgen. De eetclub, met een zeer gevarieerd gezelschap, biedt hen een luisterend oor. Zullen de zussen dit jaar het traditionele kerstrecept van hun vader weer samen kunnen eten? En zal die Hemelse Modder dan net zo fijn smaken als vroeger?

Look & Feel

Deze roman is volledig in kerstornaat in een rood, groen en wit jasje. Op de achterzijde van de cover zit nog een leuke knipoog naar de chocola van de hemelse modder. Daarnaast heeft het ook nog eens een met hartjes bedrukt boekblok, té leuk!

Ook de binnenzijde van de cover is natuurlijk in kerstsfeer; rood met cadeauafbeeldingen en quotes in wit en groen. Het boek zelf is alleen al een cadeautje om te zien.

“Je mag mijn koekje hebben, ik wil niet eten want mijn buik zit vol met verdriet”

Oordeel

Een begin dat snoeihard binnenkomt! Rasters weet het moment waarop hun ouders verongelukken, en dat als een intense rode draad door het leven van de zusjes zal gaan lopen, zo raak te beschrijven.

Dat moment pakt je als lezer direct, waardoor je vol verwachting doorleest. Juist die emotie tref je helaas alleen in het begin, dat vond ik persoonlijk wat jammer.

We volgende de zussen gedurende een jaar; van kerst tot en met kerst. Het verhaal is grotendeels geschreven vanuit het perspectief van de oudste dochter Iselle, afgewisseld door de brieven die de jongere Dagmar aan haar te jong overleden moeder schrijft. Een verrassende manier van presenteren door Gaby Rasters.

Het verhaal is afwisselend met humor en emotie. Rasters heeft haar verhaal zo geschreven dat het heerlijk, eenvoudig wegleest. Niet alle personages zijn in mijn ogen direct geloofwaardig, maar hebben wel allemaal een mooie rol in het verhaal.

Maatschappelijke problemen worden ook niet geschuwd: een dochter met een geestelijke en lichamelijke beperking die uit huis wordt geplaatst en lastig co-ouderschap zijn daar goede voorbeelden van.

Conclusie: een fijne weglezer wat mij betreft! Of natuurlijk om cadeau te doen voor deze feestdagen, want het boek heeft ook nog een leuk prijsje!

Sterren: ***

Specificaties

Uitgever: Boekerij

Prijs: €15,99

Publicatiedatum: oktober 2020

Pagina's: 304

ISBN: 9789022586488

Met dank aan uitgeverij Meulenhoff Boekerij voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Comments


RECENTE BERICHTEN

bottom of page