top of page

Het eiland - Libby Page

Als Lorna na 20 jaar terugkeert naar haar geboorteplaats, het kleine eilandje Kip aan de Schotse kust, heeft ze heel wat hindernissen voor zichzelf te nemen voordat wij als lezer alle antwoorden op onze vragen krijgen…

Het verhaal

Samen met haar tienerdochter keert het Londense schoolhoofd Lorna, na 20 jaar voor korte tijd terug naar het kleine eilandje Kip aan de Schotse kust. De reden? Het overlijden van haar ouders. Dochter Ella heeft haar overgehaald om na al die jaren, waarin ze geen contact meer heeft gehad met zowel haar ouders als met haar broer, terug te gaan naar haar geboorteplaats om daar de begrafenis bij te wonen.


Op 18-jarige leeftijd heeft ze met pijn haar broertje Jack moeten achterlaten omdat ze niet langer bij haar ouders kon leven. Na haar ogenschijnlijk plotselinge vertrek is al het contact met Jack verbroken. Bij terugkomst treft ze dan ook een verbitterde broer aan. Gelukkig wordt ze door haar schoonzus Alice met open armen ontvangen en leert ze eindelijk haar nichtje Molly na al die jaren kennen. Er ontstaat een warme vriendschap tussen de twee vrouwen en de dochters zijn al snel onafscheidelijk. Ook alle eilandbewoners dragen Lorna een warm hart toe en nemen haar, met al haar onzekerheid en verdriet, direct op in de eilandgemeenschap. Eén eiland bewoner heeft meer dan normale belangstelling voor Lorna, maar ze kan hem natuurlijk niet in haar hart toelaten met de wetenschap dat ze het eiland met haar verleden weer spoedig achter zich zal gaan laten.


Niet alleen Lorna en haar broer kennen problemen. Ook de eilandbewoners worstelen met grote dillema’s als de enige docente ernstig ziek blijkt te zijn, waardoor de school zal moeten sluiten. Geen educatie betekent dat veel bewoners met hun kinderen het eiland noodgedwongen zullen moeten verlaten. Deze bewoners zijn verantwoordelijk voor het runnen van de lokale middenstand die hierdoor ook dreigt te verdwijnen.

Dan komt het moment dat Lorna en Ella terug zullen gaan naar Londen en blijken Molly en Ella spoorloos verdwenen. Brengt deze zoektocht hen uiteindelijk dichter tot elkaar? En worden de problemen voor de eilandbewoners hierdoor ook opgelost?


Look & Feel

Een dik paperback met een omslag dat naar mijn mening niet helemaal recht doet aan de inhoud. Ondanks de kleurrijke vrolijke cover springt er niet uit dat we te maken hebben met een feelgood van omvang! Als ik niet eerder een lovende recensie over dit boek had gelezen, was ik er wellicht aan voorbij gegaan.


Elk hoofdstuk wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van Alice en Lorna.


“Soms is het gewoon makkelijker om weg te blijven dan te proberen een brug te slaan en daar niet in te slagen. Makkelijker om de stilte te laten voortbestaan dan een handreiking te doen over een enorme en eenzame leegte heen”

Oordeel

Een fijne literaire roman die absoluut de titel 'feelgood' verdient. Wat een fijne schrijfstijl heeft die Libby Page zeg! Ze sleurt je mee door het verhaal en stelt je voor aan alle eilandbewoners met een goede compacte introductie waardoor je ze één voor één in je hart sluit. Ze laat je kennismaken met het prachtige eiland en je absorbeert vanzelf al het natuurschoon ervan. Maar ook voel je de bitterheid en het verdriet dat zich afspeelt in heden en verleden tussen Lorna en haar zo geliefde broer Jack en beleef je hun jeugd vanuit het perspectief van hen beiden. Je begrijpt de hoop van Alice, die zo graag haar echtgenoot beter wil leren kennen uit de gesprekken die ze voert met Lorna.


Kortom een prachtige balans in wanhoop, verdriet, liefde, vriendschap en familie die deze roman zo mooi kleurt!


Vier dikke sterren voor deze fijne literaire roman van Libby Page! Ik kan niet wachten om meer van deze auteur lezen.


Sterren: ****

Specificaties

Uitgever: Ambo|Anthos Uitgevers

Auteur: Libby Page

Prijs: €21,99 (paperback) / €13,99 (e-book)

Oorspronkelijke titel: The Island Home

Druk: 1e druk

Publicatiedatum: oktober 2021

Vertaling: Marja Borg

Pagina's: 416

ISBN: 9789026355974


Met dank aan Ambo|Anthos Uitgevers voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Kommentare


RECENTE BERICHTEN

bottom of page