top of page

Het kamermeisje - Nita Prose

Mijn eerste vijf sterren-recensie van 2022 gaan naar Het kamermeisje van Nita Prose! Een feelgoodroman in de categorie 'cozy crime'. Waarom ik het boek zo goed vond? Dat lees je hier!

Het verhaal

Molly is een wat zonderlinge en onopvallende jonge vrouw. Ze is geknipt voor haar werk als kamermeisje in het Regency Grand Hotel, waar ze met overgave de kussens opschudt en het stof en de geheimen van de gasten wegveegt, zonder dat iemand aandacht voor haar heeft. Toch komt ze – ongewild – in de spotlights te staan, wanneer ze Mr. Black, een beruchte en steenrijke gast, dood in zijn bed aantreft. Zo wordt ze opeens hoofdverdachte in een moordzaak en belandt ze in een web van leugens. Hoe kan ze daar nog uit ontsnappen? Gelukkig krijgt ze hulp uit onverwachte hoek, maar zal het op tijd zijn, vóór de moordenaar opnieuw toeslaat?


‘Nu oma er niet meer is, voel ik me vaak als een blinde in een mijnenveld. Ik struikel steeds in sociale valkuilen die verborgen liggen onder het uiterlijk van de dingen.’


Look & Feel

Yes, wat een heerlijke cover! Dit is er eentje die niet beter bij de inhoud had kunnen passen en die niet mooier vormgegeven had kunnen worden. Een frisse mintkleurige achtergrond met in het midden een deurhanger (die je altijd in hotels tegenkomt) die het hotel afbeeld waarin het verhaal zich grotendeels afspeelt.


Oordeel

Hier is dan de eerste 5-sterren-review van 2022! Heel erg dik verdiend, want wauw, wat een boek! Ik heb het genre van cozy crime (gezellige mysterie) helemaal ontdekt, dankzij deze roman. Deze debuutroman van Nita Prose is misschien zelfs nu al mijn lievelingsboek van 2022 (of is dat te vroeg om te zeggen?)...


Nita Prose heeft een uniek hoofdpersonage neergezet. Molly is intelligent op haar eigen manier. Ze is heel onschuldig/onwetend en maakt van het negatieve iets positiefs. Ze is heerlijk naïef en neemt alles wat mensen zeggen vaak letterlijk. Ze heeft niet door dat niet iedereen zo open en eerlijk is al zij zelf is. Ze leeft in haar eigen wereldje. In haar onschuld belandt ze op die manier in de nesten. Ik ben absoluut gek geworden op Molly Gray. Wat een vreugd om haar te mogen leren kennen. Ze doet mij denken aan alle 'onzichtbare mensen' die vaak worden vergeten.


Ook knap gedaan is dat Nita Prose de overleden (geen zorgen, dat is al duidelijk aan het begin van het boek, dus dit is geen spoiler) oma van Molly op een knappe manier tóch heeft betrokken bij het verhaal. Je hebt eigenlijk het gevoel dat oma gewoon het hele verhaal lang aanwezig is. Al haar wijze lessen aan Molly blijven gedurende het verhaal herhaald worden. De band tussen oma en Molly is dan ook hartverwarmend.


Dit boek is een absolute page-turner. Je móét gewoon weten hoe dit afloopt en nét als je denkt dat alle puzzelstukjes zijn samengekomen, komt er een onverwachte twist op het einde dat het verhaal helemaal afmaakt. Goed geschreven, humor en personages die je in je hart sluit. Hopelijk komen er meer boeken van Nita Prose, want ze heeft in mij nu al een fan gevonden hoor!


Kortom, een absolute aanrader! Hij ligt vanaf nu in de boekhandels, dus ik zou gaan rennen om 'm in huis te halen! Hopelijk word jij net zo dol op dit verhaal als dat ik ben geworden.


Sterren: *****

Specificaties

Oorspronkelijke titel: The Maid

Vertaler: Els van Son

Uitgever: Ambo|Anthos Uitgevers

Auteur: Nita Prose

Prijs: €21,99 (paperback) / €10,99 (e-book)

Publicatiedatum: 07-02-2022

Pagina's: 336

ISBN: 9789026354243


Met dank aan Ambo|Anthos Uitgevers voor het manuscript dat ik vooruit mocht lezen. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Kommentare


RECENTE BERICHTEN

bottom of page