top of page

Het onzichtbare leven van Addie LaRue - V.E. Schwab

Wat als niemand jou weet te herinneren en je bang bent dat je geen stempel kan achterlaten op de wereld? Toen ik de samenvatting van Het onzichtbare leven van Addie LaRue las, wist ik dat ik het móést lezen. Helemaal toen dit fantasy-boek in het buitenland enorm lovend werd ontvangen. Ik had dus grootse verwachtingen. Zijn die waargemaakt? Je leest het hier!

Het verhaal

Frankrijk, 1714. Als Adeline LaRue wordt uitgehuwelijkt, smeekt ze om meer tijd en een leven in vrijheid. Haar wens gaat in vervulling, maar tegen een vreselijke prijs. Addie zal eeuwig leven, en is gedoemd te worden vergeten door iedereen die ze ontmoet. Zelfs haar ouders vergeten hun dochter op slag en jagen haar hun huis uit.


Ontheemd en alleen begint Addie aan een betoverend avontuur dat eeuwen en continenten omspant. Van de achttiende-eeuwse salons van Parijs tot de straten van het moderne New York: Addie leert overal overleven. Maar terwijl haar tijdgenoten de geschiedenisboeken in gaan, blijft Addie onopgemerkt bestaan. Dag na dag, jaar na jaar. Tot ze op een dag een boekhandel in stapt en iemand haar voor het eerst in driehonderd jaar herkent...


Look & Feel

Een prachtig gebonden uitgave met (als je de eerste druk in je bezit hebt) schitterende fanart in de schutbladen, een brief van de auteur aan de Nederlandse/Vlaamse lezer,


Het boek is verdeeld in zeven delen en ieder deel begint met informatie over een kunstvoorwerp (en een kleine schets van het voorwerp) die van belang is voor het komende deel.


De hoofdstukken vinden afwisselend plaats in het heden en verleden, waarbij waargebeurde historische gebeurtenissen ook (subtiel) de revue passeren. In de reis door het verleden volgen we Addie en leren we haar beter kennen. Ze neemt ons bij de hand en leidt ons langzaamaan richting het heden. In de hoofdstukken over het heden, zien we hoe het Addie vergaat na ruim 300 jaar eenzaamheid. Wanneer heden en verleden samenvallen, wordt alles een schitterend rond verhaal.


''Ze zeggen dat mensen net zo zijn als sneeuwvlokken, allemaal uniek, maar volgens mij lijken ze meer op lichten. Sommigen zijn bewolkt, sommigen stormachtig, sommigen helder, maar geen twee zijn ooit hetzelfde.''

Oordeel

De schrijfstijl van V.E. Schwab is meer dan uniek te noemen. Magisch. Zelfs bijna poëtisch met de veelvoorkomende rake metaforen die Schwab maar al te graag gebruikt. Nog niet eerder heb ik kennisgemaakt met een auteur die je zó diep weet te raken en je zo goed weet mee te voeren in een verhaal. Het is lang geleden dat een boek mij aan het huilen kreeg; het is V.E. Schwab gelukt. Nog niet eerder las ik iets van deze schrijfster, maar ze heeft mij meer dan nieuwsgierig gemaakt naar haar andere boeken. Dit boek is geen doorsnee fantasy met magie of onnatuurlijke wezens. Het voelt bijna alsof het écht kan gebeuren en dat is een van de dingen die dit boek speciaal maken.


Het verhaal (dat in verhalende vorm is geschreven) verloopt vrij traag, maar zorgt er wel voor dat je Adeline (en Henry) beter leert kennen dan welk personage dan ook dat ooit in een boek is voorgekomen. Addie neemt je bij de hand en laat je haar leven zien, bijna tot in details. De traagheid is eigenlijk wat dit boek zo bijzonder en krachtig maakt. Verwacht van dit boek geen actie en opbouwende spanning, want dan word je teleurgesteld.


Centraal in dit boek is ‘tijd’ en hoe je deze invult en ten volste benut. Hoe laat je jouw stempel achter op de wereld? Als je er niet meer bent, zullen mensen jou herinneren? Een mooie boodschap die je bijblijft: geniet van het leven, want het is maar zo kort...


Mocht dit boek ooit verfilmd worden (wat ik ten zeerste hoop) dan zie ik graag actrice Anya Taylor-Joy (zij speelt Beth Harmon in de Netflix-serie ‘The Queen’s Gambit’) als Adeline. Gedurende het hele boek zag ik haar voor mij!


Kortom: een betoverend mooi boek, van binnen én buiten. Liefdevol en magisch. Ga dit lezen, want... WAUW! Dit boek ga ik koesteren en nooit meer vergeten. In het boek wordt Addie constant vergeten, maar ik zal haar blijven bewaren in mijn herinneringen.


Sterren: *****

Specificaties

Uitgever: Boekerij

Auteur: V.E. Schwab

Prijs: €24,99 (gebonden) / €13,99 (e-book)

Oorspronkelijke titel: The Invisble Life of Addie LaRue

Druk: 1e druk (deze is limited edition; hier zijn er slechts 3.000 van gemaakt, dus mocht je 'm nog niet hebben ren snel naar jouw (lokale) boekhandel! Inmiddels is er namelijk al een 2e druk...)

Publicatiedatum: januari 2021

Vertaling: Merel Leene

Pagina's: 567

ISBN: 9789022593738


Met dank aan uitgeverij Boekerij voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Comments


RECENTE BERICHTEN

bottom of page