top of page

Ik ben blij dat mijn moeder dood is - Jennette McCurdy

Na een aantal jaar stilte rondom actrice Jennette McCurdy, bekend van de Nickelodeon-serie iCarly, dook ineens dit boek de bestsellerlijsten in: Ik ben blij dat mijn moeder dood is. Toen het boek bij mij binnenkwam moest ik er dan ook gelijk in beginnen, want wat is er veel over dit boek gesproken afgelopen maanden!

De inhoud

Jennette McCurdy was zes jaar oud toen ze haar eerste acteerauditie deed. Het was haar moeders droom dat haar enige dochter een ster zou worden, en Jennette had er alles voor over om haar moeder gelukkig te maken. Ze ging dan ook mee in al haar moeders manipulatieve grillen, ook in wat haar moeder ‘caloriebeperking’ noemde: weinig eten en zichzelf vijf keer per dag wegen. Zo ontstond er tussen hen een vreemde dynamiek, waarin haar moeder Jennette onder andere tot haar zestiende hoogstpersoonlijk onder de douche zet en ongevraagd bij haar intrekt als ze eindelijk op zichzelf gaat wonen.


In Ik ben blij dat mijn moeder dood is schuwt McCurdy geen enkel pijnlijk detail uit haar jeugd. Als de droom eindelijk uitkomt en ze wordt gecast voor de nieuwe Nickelodeon-serie iCarly is haar moeder extatisch, maar wordt Jennette overspoeld door angst, schaamte en zelfhaat, wat zich uiteindelijk vertaalt in eetstoornissen, verslaving en een hoop ongezonde relaties. Het wordt alleen maar erger als haar moeder, vlak nadat ze (naast Ariana Grande) de hoofdrol krijgt in de iCarly-spinoff Sam & Cat, aan kanker overlijdt.


Pas na haar dood, door therapie en door te stoppen met acteren, kan Jennette accepteren hoe ongezond en schadelijk hun relatie voor haar is geweest en lukt het om voor het eerst in haar leven écht voor zichzelf te kiezen.


Look & Feel

Het eerste wat natuurlijk opvalt is de titel: je pakt het boek hierdoor vrijwel gelijk op, omdat je wil weten waarom de keuze hierop is gevallen. Daarnaast is er gebruik gemaakt van opvallende kleuren, waarbij de cover een lichte retrolook heeft gekregen. Ik ben fan van deze cover, heerlijk!


Oordeel

Wat een verhaal! Echt een must read dit boek! De shockerende titel maakte mij nieuwsgierig naar wat iemand drijft om dit als titel te kiezen. Nu na het lezen heb ik alle begrip… Zo heftig hoe dit meisje psychisch (maar ook fysiek) is misbruikt door haar moeder en zó goed dat dit onderwerp tegenwoordig vaker besproken wordt (net als door Israel van Dorsten in Wij waren. Ik ben. Weg uit Ruinerwold). De gecompliceerde relatie met haar manipulatieve moeder en de manier waarop Jennette de controle over haar eigen leven verliest en weer weet op te pakken zorgt voor kippenvel.


Ontwapenend eerlijk, bij vlagen humoristisch met lichte zelfspot, ontzettend leerzaam, erg heftig en hartverscheurend en dat alles op een heel toegankelijke manier geschreven. Echt een grote aanrader!


Sterren: ****


Specificaties

Uitgever: uitgeverij Spectrum

Auteur: Jennette McCurdy

Vertaling: De vertaalzusjes

Prijs: €22,99 (paperback) / €13,99 (ebook)

Druk: 1e druk

Publicatiedatum: 10 februari 2023

Pagina's: 336

ISBN: 9789000387823


Met dank aan uitgeverij Spectrum voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

RECENTE BERICHTEN

bottom of page