top of page

Langste. Kerst. Ooit. - Lisette Jonkman

Why Couldn't It Be Christmas Every Day? Dat vraag ik mij dus ook elk jaar weer opnieuw af, want wat zijn de kerstdagen toch heerlijk! Toen ik de roman Langste. Kerst. Ooit. voorbij zag komen, kon ik niet anders dan deze toevoegen aan mijn leeslijstje. Benieuwd naar mijn mening? Je leest het hier!

Het verhaal

Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op eerste kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was. Alleen gaat deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de stroom valt uit, een servet vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker. Op eerste kerstdag.


Look & Feel

Deze wil je toch alleen al lezen op basis van de heerlijke cover? Hij ziet er heerlijk feestelijk en kerstig uit. Fijn zo'n geillustreerde cover; dat zorgt echt voor de feelgoodvibe.


Het boek is ingedeeld in cijfermatige hoofdstukken en is dan weer onderverdeeld in delen: elke Eerste Kerstdag die Noëlle meemaakt is een nieuw deel. Er staat dan ook aangegeven hoeveelste Eerste Kerstdag het is.


Oordeel

Wat een lekker kerstboek! Eentje die niet mag ontbreken op je stapeltje voor aankomende feestdagen. Lisette Jonkman beheerst absoluut over een flinke dosis humor en weet perfect de kerstsfeer over te brengen. Ze heeft een vlotte en toegankelijke pen en is erg goed in het overbrengen van de karaktereigenschappen van haar personages. Het voelt een beetje alsof je zelf keer op keer bij hen aanschuift op Eerste Kerstdag.


De roman heeft gelukkig ook een diepere laag; Noëlle heeft iets vervelend meegemaakt op Eerste Kerstdag (en tevens haar verjaardag, vandaar haar naam) en is daar een flinke tijd in blijven hangen door zich volledig vast te klampen aan Kerstmis; alles moet perfect (en redelijk obsessief) geregeld zijn op deze dag. Je volgt de ontwikkeling van Noëlle dan ook in dit boek en ziet hoe ze de lus weet te doorbreken door haar zelfbeeld en haar leven onder de loep te nemen.


Toch was er ook een minpuntje aan deze roman: doordat Noëlle steeds dezelfde dag opnieuw meemaakt, leest de lezer ook veel dialogen meerdere malen. Het zijn gelukkig vaak grappige dialogen, maar het voelt af en toe ook een beetje als een klein gemak van de auteur om het boek te 'vullen'. Ik had het leuker gevonden als de personages soms anders hadden gereageerd op bepaalde gebeurtenissen, doordat alles toch steeds een beetje anders liep. Dit vond ik helemaal bij Noëlle, want waarom zou zij eenzelfde antwoord op een vraag geven of eenzelfde grapje maken als zij weet wat iemand gaat zeggen? Gewoon een klein minpunt en daarom geen 5, maar 4 sterren.


Deze roman is er eentje om in één ruk uit te lezen. En beloofd: tijdens en na het lezen zit het nummer Why Couldn't It Be Christmas Every Day? van Bianca Ryan écht in je hoofd en ben jij helemaal klaar voor (en misschien ook wel een beetje mét, haha!) Eerste Kerstdag!


Sterren: ****


Specificaties

Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Auteur: Lisette Jonkman

Prijs: €20,99 / E-book €9,99

Druk: 1e druk

Publicatiedatum: 25-10-2022

Pagina's: 265

ISBN: 9789021035178


Met dank aan uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Comentarios


RECENTE BERICHTEN

bottom of page