top of page

Mary - Anne Eekhout

Iedereen is wel bekend met de klassieker Frankenstein van Mary Shelley, maar wat weten we nu eigenlijk van de auteur zelf? Anne Eekhout kroop voor de roman Mary in de huid van deze wereldwijd bekende auteur en laat ons kennismaken met haar leven en gedachtewereld.Het verhaal

Mary Shelley verblijft op haar veertiende bij een familie in Schotland, waar een innige vriendschap ontstaat met Isabella Baxter. Samen dwalen ze in het gebied dat al eeuwen verhalen herbergt over monsters en geesten, en op een dag stuiten ze diep in het bos op een man die geen man is. De ledematen log en lelijk, een hoofd dat noch menselijk, noch dierlijk is. Vier jaar later brengt Mary met haar geliefde Percy Shelley een bezoek aan haar vrienden John Polidori en Lord Byron, bij het Meer van Genève. ’s Avonds bij het haardvuur vertellen ze elkaar verhalen. Een flintertje herinnering brengt haar terug naar haar tijd met Isabella in Schotland, en ook naar David Booth, een zeer intelligente, charismatische, maar tegelijk ook griezelige man, die een grote interesse in Mary en Isabella ontwikkelde. Dan dient ook het monster uit het bos zich weer aan, en vanuit die gedachte ontstaat haar verhaal over het monster van Frankenstein.


Look & Feel

Wat heeft dit boek een gave cover! Echt heerlijk! Een van de betere omslagen die ik ooit heb gezien. Hij sluit naadloos aan bij het onderwerp van deze roman; de auteur van Frankenstein.


Deze midprice-editie van Mary is een fijne floppy paperback zonder flappen. De hoofdstukken zijn vrij lang en wisselen elkaar af in tijd.


Oordeel

Een lastig te beoordelen boek. Zeer knap en goed geschreven, waarbij er gebruik wordt gemaakt van feministische, romantische en vooral bovennatuurlijke elementen. Sanne van @sann_reads omschreef in haar recensie dit boek als een soort koortsdroom en dat is precies hoe ik deze roman heb ervaren. Wat is er echt en wat niet? Het voelde soms alsof mijn hersenen een spelletje met mij speelden.

 

De auteur gebruikt vrij lange (maar wel mooie, poëtische) zinnen, die je dan even een tweede keer moet lezen om het goed te kunnen registreren wat er gezegd wordt. Dit zorgde er wel voor dat ik niet zo lekker in het verhaal kwam. Daarnaast gebeurt er niet zo heel veel én miste ik toch wel meer verbinding met het bekende boek van Shelley: Frankenstein. Dit valt ook wel te verklaren, want de roman omschrijft de jaren waarin Mary inspiratie opdeed voor ze het boek schreef.

 

Absoluut een boek buiten mijn ‘comfortzone’ en ik ben stiekem blij dat ik ‘m uit heb, maar ook dankbaar dat ik ‘m heb gelezen en zo een kijkje kreeg in het leven van deze bijzondere auteur. Knap gedaan hoe de auteur feit en fictie met elkaar heeft vervlochten.


Sterren: ***


Specificaties

Uitgever: De Bezige Bij

Auteur: Anne Eekhout

Prijs: € 17,50 (paperback) / € 11,99 en gratis in Kobo Plus (ebook) / €24,99 (gebonden) / €15,99 (luisterboek)

Publicatiedatum: 29-02-2024 (midprice-editie)

Pagina's: 384

ISBN: 9789403131634


Met dank aan uitgeverij De Bezige Bij en Bookinfluencers.com voor het recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Comments


RECENTE BERICHTEN

bottom of page