top of page

Op eigen benen - Jenny Colgan

Terug in de tijd naar een echte Engelse kostschool? Niet nodig hoor: duik gewoon heerlijk in de nieuwste boekenserie van Jenny Colgan De kostschool aan zee en maak kennis met de docenten van Downey House, strenge regels, opstandige leerlingen en een knappe docent van de naastgelegen jongenskostschool…Het verhaal

Maggie Adair besluit om haar baan als docent in de achterstandswijk in Glasgow te verruilen voor een aanstelling ruim 600 kilometer verderop als docente Engels op een kostschool voor welgestelde kinderen in Cornwall. Daarmee laat ze haar partner Stan, die ze al vanaf haar tienerjaren kent, dan ook achter.


De school biedt naast een vaste plek voor meisjes uit welgestelde gezinnen zoals Fliss en Alice, ook incidenteel ruimte aan kinderen als Simone die door een studiebeurs ook mag toetreden. Ondanks het prachtige Downey House en de schitterende omgeving voelt niet iedereen zich er direct thuis en zal er nog een flinke strijd moeten worden gestreden…


Look & Feel

De frisse uitstraling van het boek geeft al direct aan dat we te maken hebben met een feelgood-uitgave. Op de matte voorzijde met glanzende leters, kunnen we zien dat we hier te maken hebben met het eerste deel uit de nieuwe serie van Jenny Colgan.


Heel leuk vind ik altijd het voorwoord of inleiding van Colgan. In deze roman geeft ze een enthousiaste uitleg over de kostscholen en haar ideeën daarover, erg leuk!


Ook wordt er nog een pagina gewijd aan de personages, maar dat had voor mij niet direct een toegevoegde waarde. Wellicht interessanter in de volgende delen?De hoofdstukken wisselen in perspectief tussen de verschillende personages uit de roman.


Oordeel

Colgan is enorm goed in het de revue laten passeren van alle personages, zo ook in deze roman. Grappig is dat we met hoofdpersonages in verschillende leeftijdsklassen te maken hebben en dus ook met hun perspectieven cq. problemen die bij hun leeftijd horen.

 

Door haar prettige schrijfstijl is het een fijn boek om te lezen en het boek was dan ook in no time uit.

Ze weet de omgeving zo aangenaam te omschrijven, zodat je je al snel een helder beeld van de school en de omgeving kunt vormen.

Toch miste ik bij dit verhaal wat meer diepgang en vond alles redelijk netjes, binnen de lijntjes en niet helemaal afgemaakt. Maarrrrr… we hebben nog twee delen te gaan, dus wie weet gaan deze verhalen afmaken wat ik graag wil weten.

 

Een leuk begin van deze nieuwe serie die zich, eerlijk is eerlijk, weer op een verrassende locatie afspeelt. Drie ruime sterren, want Colgan schrijft zo fijn en het boek leest heerlijk weg ondanks mijn eerder benoemde kritische noot.

 

Sterren: ***

Specificaties

Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Auteur: Jenny Colgan

Vertaling: Karien Gommers

Oorspronkelijke titel: Class

Prijs: € 21,99 (paperback) / € 9,99

Publicatiedatum: 13-02-2024

Pagina's: 272

ISBN: 9789021042121


Met dank aan uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor het recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Commentaires


RECENTE BERICHTEN

bottom of page