top of page

Op goed geluk - Jenny Colgan

Dat boeken vaak een antwoord bieden aan lezers weet bibliothecaris Nina als geen ander. Maar dan gaat háár vertrouwde bibliotheek sluiten en verdwijnt haar baan. Gaan boeken haar nu ook helpen de juiste weg te vinden?

Het verhaal

Nina werkt al jaren in haar veilige, fijne bibliotheek. Ze is een meester in het adviseren van leesvoer aan al haar bezoekers. Door bezuinigingen en het toenemende digitale gebruik wordt er dan besloten dat de vestiging waar ze werkt, zal worden gesloten. Een beperkt aantal medewerkers kan mee naar de centrale multimediatheek. Hiervoor wordt een uitgebreide sollicitatieprocedure opgestart.


Maar zal Nina zich ook zo thuis voelen in deze werkomgeving vol digitale mogelijkheden en strak werkregime? Wát wil ze eigenlijk, waar ligt haar hart? Is dat die gedroomde boekenwinkel op wielen? Dan komt er van alles op haar pad en zal ze moeten kiezen met haar gevoel. En dat is soms best wel lastig…


Ook lastig blijken de mannen die op haar pad verschijnen. Zo hebben we daar de sympathieke en lieve Marik die haar helpt met het transport van haar boeken. Zelfs als die aktie hem duur komt te staan. En dan de stoere huiseigenaar Lennox die op de meest onmogelijke momenten opduikt, even nors als altijd.


Als laatste lijkt het lastig om in goed contact te komen met de inwoners van haar nieuwe woonplaats. Zo krijgt ze maar moeilijk hoogte van Ainslee, een jonge dame die eigenlijk nog op school hoort te zitten maar haar een helpend handje komt bieden bij haar boekenbus. Of de lokale middenstander Lesley die haar in eerste instantie op het verkeerde been wil zetten tijdens het dorpsfeest.

Maar ook hier lijken de boeken een oplossing te bieden.


Look & Feel

De cover van deze roman is heerlijk kleurrijk. Een eenvoudig mat front met enkele glanzende elementen maken het een fris ogend omslag.


“Het probleem van positieve dingen in het leven is dat ze zich vaak vermommen als iets afschuwelijks”

Oordeel

Een fijne feelgoodroman zoals we van Jenny Colgan gewend zijn. Als échte boekenliefhebber sprak het thema mij extra aan en het aardige is dat Colgan de roman start met een verrassend (en herkenbaar) bericht aan de lezers. Echt een leuk en origineel begin!


Het verhaal leest fijn weg en bevat geen ingewikkelde materie. Of het moeten de Schotse namen zijn die consequent voorkomen worden in het verhaal. We volgen Nina tijdens haar zoektocht naar haar geluk en maken kennis met de inwoners van het kleine Schotse plaatsje Kirrinfief.


Colgan weet op leuke wijze deze personages en de prachtige Schotse Hooglanden te omschrijven.

Persoonlijk had ik graag in zowel het verhaal als in deze personages, wat meer diepgang gezien. Dat had de roman voor mij meer kwaliteit gegeven. Gevoelsmatig lijkt het dan nu net of ik een paar hoofdstukken oversla waarin de personage wordt uitgelicht en waarin de karakters worden omschreven. Daar had meer uitgehaald kunnen worden. Maar dat is een typisch Colgan recept.


Kortom: voor nu een lekkere weglezer, een prima feelgoodroman! En dat is fijn, want dit is het eerste deel in een nieuwe trilogie. Wie weet leren we de personages dan toch nog beter kennen. Leuk, iets om weer naar uit te kijken!


Sterren: ***

Specificaties

Uitgever: Luitingh - Sijthoff

Vertaling: Els van Son

Prijs: € 18,99

Publicatiedatum: 9 februari 2020

Pagina's: 320

ISBN: 9789024590223

Met dank aan uitgeverij Luitingh - Sijthoff voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Comments


RECENTE BERICHTEN

bottom of page